Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Ortopédi v Šaci si zdokonaľujú chirurgické zručnosti na suchých modeloch

10.6.2020

Klinika muskuloskeletálnej a športovej medicíny Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, člen skupiny AGEL, ktorá je výučbovým strediskom Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, má k dispozícii výučbové pracovisko pre medikov, absolventov, ale aj mladých lekárov. Operáciu ramenného či bedrového kĺbu si môžu vyskúšať na trenažéri.

Lekári, ortopédi, majú v šačianskej nemocnici možnosť precvičovať si svoje chirurgické zručnosti na trenažéri. Ten zapožičal klinike na neurčitý čas dlhodobý partner DePuy Synthes, ktorého materskou organizáciou je firma Johnson & Johnson. „Máme k dispozícii šesť pracovných staníc, na ktorých si operatér vyskúša chirurgický zákrok na tzv. suchom modeli,“ vysvetľuje vedúci lekár Šport-artro centra MUDr. Maroš Varga, MHA a dodáva, že „pracovisko disponuje stanicou na nácvik uzliacich techník, ošetrení úrazov meniskov, poškodení roztrhnutí skrížených väzov, ošetrení poškodení roztrhnutých šliach v ramennom kĺbe a operačných techník pri nestabilitách ramenného kĺbu.“

Lekári pri nácviku využívajú reálne inštrumenty, presne také isté, ako pri reálnej operácii na operačnej sále, rovnako ako aj zobrazovaciu techniku. Výučbové stredisko má klinika k dispozícii na neurčitý čas. „Ponúkame priestor pre získanie praktických zručností nielen našim lekárom, ale aj medikom vyšších ročníkov, ako sú štvrtáci, piataci či šiestaci,“ ozrejmuje MUDr. Maroš Varga, ktorý v nemocnici manažuje mladých lekárov a absolventov. „Keďže naša klinika je výučbovou základňou Lekárskej fakulty UPJŠ a medici naše pracovisko veľmi dobre poznajú z povinných praxí, či dobrovoľných stáží, ktoré u nás absolvujú, môžu si po predchádzajúcom dohovore vyskúšať nácvik operačných techník na našom pracovisku zdarma. Náš personál je ochotný venovať sa záujemcom aj mimo pracovného času,“ uzatvára doktor Varga.

Po zaškolení dostane absolvent certifikát o absolvovaní školenia. Na Klinike muskuloskeletálnej a športovej medicíny v Nemocnici Košice-Šaca sa vzdelávajú počas školského roka študenti medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, a to najmä medici v šiestom ročníku štúdia, ktorí sa stanú ortopédmi. Na klinike sa ročne vykoná približne 2 500 operačných výkonov a viac ako 30 000 ambulantných vyšetrení. Klinika takisto zabezpečuje komplexnú diagnostiku a preventívnu starostlivosť o profesionálnych, ale aj amatérskych športovcov a stará sa o viaceré športové kluby.

Späť