Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Príďte darovať krv, vyšetria vám aj protilátky na koronavírus

16.6.2020

Každý rok si 14. júna celý svet pripomína svetový deň darcov krvi. Cieľom je vyzvať čo najviac ľudí, aby sa darcami stali a krv darovali pravidelne. Pri tejto príležitosti zdravotníci z Hematologicko-transfuziologického oddelenia Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, člen skupiny AGEL, pozývajú širokú verejnosť na dva mobilné odbery počas mesiaca jún.

Mobilné odbery organizuje Hematologicko-transfuziologické oddelenie v nemocnici v Šaci počas výjazdového dňa, a to každý utorok. Zvlášť obľúbené sú darovania vo fitness centrách či obchodných domoch, radi sa ale zapájajú aj študenti stredných a vysokých škôl, a to najmä počas jarnej kampane Červeného kríža, ktorá je známa pod názvom Valentínska kvapka krvi.

Mobilné odbery nebolo možné počas posledných troch mesiacov organizovať kvôli pandémii koronavírusu. O to viac nás teraz teší záujem rôznych spoločností, ktoré chcú zorganizovať darovanie krvi pre svojich zamestnancov priamo v sídlach ich firiem,“ hovorí primárka Hematologicko-transfuziologického oddelenia v Šaci, MUDr. Annamária Bratková a dodáva, že „darovanie počas mobilného odberu prebieha rovnako ako u nás na „transfúzke“. Darca vypíše tzv. check-list, naši zdravotníci ho zaevidujú a následne mu odoberú vzorku krvi na krvný obraz, ktorú hneď na mieste vyšetria. Darca medzi tým absolvuje vyšetrenie u lekára. Ak je všetko v poriadku, je možné pristúpiť k samotnému odberu. Ten trvá iba pár minút,“ ozrejmuje MUDr. Annamária Bratková.

Darca by nemal prísť na odber nalačno, mal by zjesť ľahké raňajky, napríklad sladké pečivo, a vypiť dostatočne veľa tekutín. Po odbere mal by tekutiny opäť doplniť. Priamo na mieste je zabezpečený pitný režim, ako aj malá sladká pozornosť.

Momentálne evidujeme na našom pracovisku pokles zásob krvi všetkých krvných skupín, vyzývame preto všetkých, ktorí môžu, aby prišli darovať krv či už k nám na Hematologicko-transfuziologické oddelenie v našej nemocnici, ktoré je situované na poliklinike vstupného areálu U. S. Steel Košice, alebo počas organizovaných mobilných odberov do Moldavy nad Bodvou či Košíc,“ hovorí primárka Bratková. „Darcom sa poďakujú budúce mamičky, ktoré idú rodiť a môžu mať po pôrode stratu krvi, pacienti s úrazmi, či popálení pacienti, ktorí často potrebujú aj niekoľko desiatok transfúznych jednotiek krvi. Významnú skupinu pacientov, ktorí potrebujú krvnú transfúziu tvoria onkologickí pacienti a hemato-onkologickí pacienti, ktorí mávajú znížené krvinky, pretože ich kostná dreň nevie v dostatočnej miere vytvoriť,“ uzatvára primárka Bratková.

Všetkým darcom ako bonus ponúkame pri týchto mobilných odberoch možnosť sérologického vyšetrenia na ochorenie COVID-19. Pri odbere sa vyšetrí krv aj na dôkaz protilátok IgM a IgG. Test môže potenciálne naznačovať, či sa osoba dostala do kontaktu s ochorením COVID-19 a či sa u nej vytvorila imunitná odpoveď voči danému vírusu. Ide o doplnkovú, nepriamu diagnostiku ochorenia COVID-19.V prípade zvýšených protilátok je pre stanovenie diagnózy ochorenia COVID-19 vždy nevyhnutné overiť priamym dôkazom vírusu metódou RT-PCR, teda hlbokým výterom z nosohltanu, cez nosovú dutinu a výterom z orofaryngu cez dutinu ústnu. Darcovia tak dostanú možnosť zistiť, či prišli do kontaktu s ochorením, a to bezplatne. 

Zdravotníci zo Šace vás radi privítajú 23. júna vo fitness centre Grizzly fitness club v Moldave nad Bodvou a 30. júna v Neonka premium club v Optime, v Košiciach. Viac informácií nájde široká verejnosť aj na nemocničných sociálnych sieťach.

Späť