Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Čo sa deje s odpadom po plošnom testovaní v Nemocnici AGEL Košice-Šaca a aké sú výsledky?

23.11.2020

Zdravotníci, ktorí vykonávajú odbery počas testovania antigénovými testami, sú zahalení od hlavy až po päty v osobných ochranných pracovných pomôckach. Takýmto spôsobom sa chránia, aby v prípade kontaktu s pozitívnou osobou neochoreli aj oni sami. Čo sa však deje so samotným odpadom, ktorý sa vyprodukuje? Napríklad aj počas dnešného plošného testovania v Nemocnici AGEL Košice-Šaca?

Pochopiteľne, postup pri nakladaní s odpadom v izolačných miestnostiach je striktne daný a má jasné pravidlá. Zber odpadu pri pozitívnych prípadoch sa zabezpečuje do hermetickej nádoby, takzvaných klinik boxov, v ktorých sa nachádzajú čierne pevnostenné vrecia. Po naplnení sa vrece a klinik box uzavrú a označia sa všetkými potrebnými informáciami, napríklad aj o tom, z ktorej miestnosti odpad pochádza a rovnako tak sa uvedie aj čas a dátum uzatvorenia. Po ukončení testovania sa vykoná nevyhnutná dekontaminácia ambulancie a klinik boxu.

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca prebieha antigénové testovanie v miestnostiach na to určených. Ide o takzvané červené ambulancie, do ktorých aj dnes prišli zamestnanci, aby podstúpili plošné testovanie. „Z 331 administratívnych pracovníkov a zamestnancov ambulancií bez lôžok sme nezaevidovali ani jeden pozitívny prípad. Na oddeleniach sa počas dnešného plošného testovania v Nemocnici AGEL Košice-Šaca vyskytli 4 pozitivity. Celkovo sme pretestovali viac než 800 zamestnancov,“ vyjadril sa riaditeľ nemocnice MUDr. Ján Slávik, MBA.

Odpad, ktorý vznikol počas piatkového testovania, prešiel pred opustením priestoru červenej ambulancie dôkladnou dezinfekciou a až následne ho transportovali. Uzavretý a označený putoval do Skladu nebezpečných odpadov a zabezpečí sa jeho ekologická likvidácia.

Späť