Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Tri kroky ku krásnemu úsmevu alebo ako na správnu starostlivosť o zuby

27.11.2020

Krúžiť či prechádzať po zuboch zhora nadol? Ktorá zubná pasta a aká kefka? Fungujú domáce recepty na bielenie zubov? Pýtali sme sa MDDr. Borisa Verbu, primára I. Dentálnej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorý okrem odpovedí na spomínané otázky vymenoval najčastejšie chyby, ktorých sa pri starostlivosti o zuby dopúšťame a vysvetlil, ako ich kvalitu ovplyvňuje nevhodné stravovanie.

Na tému ústnej hygieny je k dispozícii množstvo informácií, stále však v tejto oblasti existujú aj mýty. Ako sa teda o zuby starať správne?

Dôležité je nepodceňovať pravidelné preventívne prehliadky. Stomatologická preventívna prehliadka by mala byť vykonávaná jedenkrát ročne, u pacientov do 18 rokov je odporúčaná návšteva zubnej ambulancie až dvakrát do roka. Ďalším dôležitým krokom v starostlivosti o zuby je dentálna hygiena, ktorú je vhodné absolvovať tiež jeden až dvakrát za rok, v prípade odporúčania aj viackrát. Súčasťou štandardnej starostlivosti na našej klinike je aj vyhotovenie RTG snímku ústnej dutiny každé dva roky, vďaka čomu dokážeme odhaliť kazy pod zubnou výplňou alebo medzi zubami, odumreté zuby, prípadne iné skryté nálezy, ktoré pri bežnej prehliadke nie je vidieť.

Akých chýb sa pri čistení zubov najčastejšie dopúšťame?

Väčšinou si ľudia nevyberajú správne pomôcky. Zubné kefky nakupujú v obchodoch bez konzultácie s lekárom alebo dentálnou hygieničkou, nedodržiavajú správnu techniku čistenia a nepoužívajú pravidelne medzizubné pomôcky, ktoré pri čistení zubov zohrávajú veľmi dôležitú úlohu. Ideálne je poradiť sa s odborníkom, ktorý najlepšie určí spôsob starostlivosti a vhodné pomôcky podľa individuálnych potrieb každého človeka. Ak je reč o technike čistenia zubov, tých je viacero, ale najčastejšie používanou je technika stierania, ktorá je vhodnejšia, ako krúživý spôsob čistenia zubov. Zubný kaz nevznikne v prípade, že sú zuby aspoň raz za 24 hodín vyčistené naozaj dôkladne. Nakoľko si ich ale väčšina ľudí nečistí tak precízne, aby bol výsledok stopercentný, je zvykom umývať si ich dvakrát denne. Dôležité je dôkladné čistenie predovšetkým večer pred spaním, pretože v noci pôsobením tepla a vplyvom zníženej produkcie slín, ktoré zuby prirodzene obmývajú a čistia, vznikajú ideálne podmienky pre rozmnožovanie baktérií.

Akú kefku by sme mali zvoliť a podľa čoho vyberať vhodnú zubnú pastu?

Ideálna je mäkká, hustá kefka s rovnými štetinkami a malou hlavičkou. Nie iba z dôvodu, že sa s ňou ľahšie dostaneme k zadným, menej prístupným plochám, ale aj z psychologického efektu. S malou kefkou si totiž zuby podvedome čistíme dlhšie a precíznejšie, než s veľkou, ktorá vzbudzuje pocit, že sú zuby vyčistené raz dva. V prípade potreby je vhodné dočisťovanie aj s jednozväzkovou zubnou kefkou, ktorá umožňuje efektívne čistenie na ťažko prístupných miestach. Zubné pasty sa líšia zložením, a preto je vhodné ich striedať. Všetky obsahujú potrebné fluoridy, ktoré zuby mineralizujú a skutočne nezáleží na tom, ktorú značku si vyberiete. Základom je dobrá kefka a správna technika čistenia, pasta je už iba doplnok. Ani tá najdrahšia totiž nezaručí dobrý výsledok, ak zuby nebudú vyčistené správne. Dalo by sa povedať, že aj bez zubnej pasty, iba s použitím čistej vody, by sme sa pri dodržaní všetkých zásad správneho čistenia dokázali o zuby postarať dostatočne. Platí teda, že bežný človek, ktorý nemá citlivé zuby, zapálené ďasná a neabsolvoval žiadne chirurgické zákroky, nepotrebuje špeciálny druh pasty.

Akou stravou vieme našim zubom pomôcť a naopak uškodiť?

Väčšina ťažkostí vzniká nesprávnymi stravovacími a hygienickými návykmi. Pri problémoch so zubami detských pacientov je preto vhodné využiť súčasne aj služby výživových poradcov, ktorí poskytnú informácie týkajúce sa vhodnej úpravy stravovania. U detí sa najčastejšie stretávame s odvápnením zubnej skloviny, ku ktorému dochádza napríklad konzumáciou sladených nápojov a džúsov s obsahom kyselín, ktoré majú za následok naleptávanie povrchu zubov. Preto nestačí upraviť iba hygienické návyky, ale je dôležité venovať pozornosť tiež strave a obmedziť v jedálničku nevhodné potraviny. Prospešná je strava tuhej konzistencie, ako napríklad jablká a tvrdé syry, ktoré povrch zubov stierajú a tým pádom mechanicky čistia.

Starajú sa ľudia o svoje zuby lepšie ako v minulosti?

Podľa mňa áno. Zásluhu na tom má lepšia informovanosť a určite aj zdravotné poisťovne, ktoré poskytujú rôzne benefity a príspevky na stomatologické ošetrenia.

Vedeli by ste povedať, či sa kvalita zubov vývojom profesionálnych technológií a možností u ľudí

zlepšuje, alebo je to vyslovene záležitosť genetiky?

Súčasné technológie sú podstatne vyspelejšie. Vývoj v odvetví stomatológie za posledných desať rokov napredoval priam raketovou rýchlosťou. Ide o prístrojové a technické možnosti, vedomosti, literatúru a celkový manažment pacienta, ktorý je neporovnateľný s tým, čo bolo pred pár rokmi. Ambulancie sú vybavené profesionálnejšie, možnosti zachraňovania zubov sú lepšie a technológie sú kapitola sama o sebe. Zubári pracujú so zväčšovacími pomôckami a mikroskopmi, a používajú digitálne technológie týkajúce sa protetických ošetrení. V minulosti, keď pacient potreboval zubné korunky a mostíky, trval proces aj niekoľko mesiacov a svoje zuby videl až v momente, keď boli hotové a nalepené, bez toho, aby mal možnosť sa k procesu ich výroby vyjadriť. Výsledok nebol presný a musel sa dopasovať. Teraz sa viac plánuje, používajú sa digitálne technológie, fotodokumentácia, skenery. Pacient má pred definitívnym riešením k dispozícii provizóriá, komunikuje s technikom, zuby skúša, vyberá ich tvar a farbu, a do celého procesu je zapojený skutočne aktívne.

Čo hovoríte na domáce recepty, ktoré sľubujú pomoc pri bielení zubov? Existujú nejaké účinné, alebo je jedinou spoľahlivou možnosťou zveriť sa do rúk odborníkov?

Ideálne je použitie oficiálnych prípravkov schválených pre predaj v lekárni a konzultácia s lekárom alebo dentálnym hygienikom, avšak ani bielenie zubov doma nie je problémom pri použití certifikovaných výrobkov určených pre európsky trh. Určite neodporúčam lacné výrobky z neoverených internetových zdrojov, ktoré sú častokrát dodávané bez podrobného návodu na použitie.

Aké služby poskytuje pacientom 1. Dentálna klinika?

V našich stomatologických ambulanciách poskytujeme starostlivosť v oblasti záchovnej stomatológie, chirurgie a protetickej stomatológie. Disponujeme klasickým aj panoramatickým RTG prístrojom, modernými zväčšovacími pomôckami a vlastnou dentálnou hygieničkou so špičkovým ultrazvukovým a pieskovacím prístrojom, ktorý je jednotkou na svetovom trhu.

Späť