Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Príhovor riaditeľa Nemocnice AGEL Košice-Šaca a najvýraznejšie momenty roka 2020

12.1.2021

Prelom rokov je obdobím, kedy aspoň na chvíľu spomalíme a ponoríme sa do seba. Premýšľame o tom, čo nám uplynulý rok dal, čo si vzal a aké emócie v nás zanechali udalosti, ktoré priniesol. O výnimočnosti roku 2020 niet pochýb. Nielen slovenské zdravotníctvo zažíva veľký nápor a pravdepodobne najťažšiu skúšku vo svojej histórii. Ako uplynulý rok hodnotí a s čím vstupuje do roku 2021, na to sme sa opýtali riaditeľa Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Jána Slávika, MBA.

„Uplynulý rok bol pre nás všetkých náročný nielen po individuálnej, ale aj po spoločenskej stránke. Preto by som v prvom rade chcel vysloviť obrovské poďakovanie všetkým zamestnancom nemocnice, za ich neoceniteľnú prácu, ktorej výsledkom je obhájenie titulu „NEMOCNICA ROKA“ v šiestom ročníku ocenenia nemocníc inštitútom INEKO, podľa vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej starostlivosti, skúseností, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie 2016-2019. Podarilo sa nám to v situácii, ktorá na Slovensku a vo svete nemá obdobu. Napriek tomu, že súčasný stav je naďalej nepriaznivý a médiá plné negatívnych správ, najlepšie, čo môžeme urobiť, je sústrediť sa na to, čo robiť vieme – na našu prácu a vykonávať ju aj v týchto náročných chvíľach najlepšie, ako dokážeme. Našou úlohou je aj v zložitých podmienkach zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov a chrániť zdravie zamestnancov, vytvorením čo najlepších podmienok pre ich prácu...,“ vyjadril sa riaditeľ, ktorý ďalej dodal, že v pohnutých časoch je viac než inokedy dôležitá vzájomná pomoc a podpora. „Iba tímovou spoluprácou sa nám môže podariť prekonať toto náročné obdobie. Chcem ubezpečiť našich pacientov aj zamestnancov, že vedenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca sa bude aj naďalej snažiť v maximálnej miere pomáhať, aby sa situácia zvládla a čo najskôr sa vrátili do bežného života,“ povedal s odhodlaním MUDr. Ján Slávik, MBA. Týmto príhovorom sa obhliadol za rokom 2020, ktorý so sebou priniesol množstvo zmien, nepredvídateľných situácií, ale aj krásnych zážitkov. Prehľad tých najvýraznejších momentov v Nemocnici AGEL Košice-Šaca nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Beh pre choré detičky

Príbeh Riška, Alexa, Amélie a Alexeja chytil za srdce aj našich zdravotníkov, ktorí sa zúčastnili virtuálneho charitatívneho behu za malých bojovníkov, ktorí trpia zákerným ochorením SMA1. Do Charity run weekend sa zapojilo 827 bežcov z 205 miest a obcí Slovenska a vyzbieralo sa krásnych 10 697,75€. Sme hrdí, že sme boli súčasťou.

Spustenie testovania

Keďže sa pandémia koronavírusu nevyhla ani Slovensku, situácia sa zmenila aj v Nemocnici AGEL Košice-Šaca, v ktorej sa začalo testovať. Ako to vyzeralo, priblížila vedúca sestra Ušno-nosno-krčného oddelenia Bc. Mária Šoltésová: „Bolo to niečo neznáme, nikto nevedel, aká bude ďalšia budúcnosť. Bolo treba riešiť nové metódy, s ktorými nikto nemal skúsenosti, čiže sme tvorili MOM - mobilné odberové miesto. Výtery sme začali robiť 6. 4. 2020 ešte v priestoroch endokrinologickej ambulancie, ktorú sme si museli komplet vybaviť osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami - OOPP, odberovými setmi, dezinfekčným materiálom, žiadankami, absolvovali sme nácvik a školenie, ako správne používať OOPP, ako správne  zrealizovať výter a ako ho zadať do nášho informačného systému,“ vyjadrila sa Bc. Šoltésová. Pôvodné stany, v ktorých sa do konca októbra realizovali výtery na dôkaz PCR SARS CoV-2, od 3. novembra nahradili kontajnery. Koronavírus ovplyvnil aj spoluprácu Nemocnice Košice-Šaca a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia v mestskej časti Košice-Šaca, ktorá funguje dlhé roky. Odsúdení začali šiť bavlnené rúška, ktoré boli distribuované aj medzi našich zamestnancov na rôznych úsekoch.

AGEL lekáreň získala titul výučbová lekáreň

Ako sme informovali začiatkom marca 2020, Slovenská lekárnická komora pridelila štatút „Výučbová lekáreň“ verejnej lekárni Nemocnice Košice-Šaca, ktorá patrí do celoslovenskej siete nemocníc skupiny AGEL SK. Vďaka tomuto štatútu je možné, aby sa študenti v magisterskom študijnom programe v študijnom odbore farmácia uchádzali v tejto lekárni o odbornú prax.

Oslava 30. narodenín spoločnosti AGEL

V polovici júna sa v Nemocnici AGEL Košice-Šaca oslavovalo. Spoločnosť AGEL si v deň svojho založenia uctila všetkých zamestnancov a pripravila im v spolupráci s vedením našej nemocnice malé prekvapenie v podobe pamätnej mince, kávy, koláčika a zmrzliny.

Praktické sestry si s podporou AGEL SK zvyšujú kvalifikáciu

AGEL SK, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, už roky úzko spolupracuje s Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a aj vďaka tomu si 24 praktických sestier z nemocníc siete AGEL SK na východnom Slovensku zvýšilo prostredníctvom štúdia kvalifikáciu na všeobecnú sestru. Vzhľadom na to, že promócie boli v tom čase zrušené, vedenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca a vedenie spoločnosti AGEL SK im slávnostne odovzdalo diplomy v priestoroch nemocnice.

Slovenka roka

Vedúca pôrodná asistentka Nemocnice AGEL Košice-Šaca Bc. Adelka Olšavská, ktorá o inej práci nikdy ani neuvažovala a venuje sa jej neuveriteľných 44 rokov, si koncom augusta odniesla z Bratislavy ocenenie „SLOVENKA ROKA“ v kategórii ZDRAVOTNÍCTVO. „Neskutočne si vážim to ocenenie, ale kým som ho dostala, určite ma niekto nominoval. A preto mi dovoľte, aby som sa poďakovala vedeniu nemocnice AGEL Košice-Šaca, celému kolektívu Gynekologicko-pôrodníckej kliniky, celému kolektívu všetkých sestier, zdravotníckych pracovníkov nemocnice, nemocníc zo skupiny AGEL, všetkým známym, príbuzným a v neposlednej rade i mojej rodine – jedno veľké ďakujem,“ vyjadrila sa krátko po víťazstve Olšavská.

Košičan roka

Anketu Košičan roka 2019 v kategórii Subjekty ovládla vo štvrtok 24. septembra Nemocnica AGEL Košice-Šaca. A že konkurencia bola naozaj vysoká, o tom svedčia samotní nominovaní, ktorí sa ocitli v kategórii Subjekty. O prvenstvo sa totiž uchádzala spoločnosť Labaš, občianske fórum Verejnosť proti násiliu, košické Gymnázium Poštová, kníhkupectvo ArtForum a Nemocnica AGEL Košice-Šaca, ktorá toto prestížne ocenenie napokon aj získala. „V prvom rade chcem poďakovať organizátorom, lebo v týchto ťažkých chvíľach pandémie na Slovensku a na celom svete zorganizovať takéto podujatie si zaslúži veľký obdiv. Ďalej by som chcel poďakovať všetkým Košičanom za hlas, ktorý nám dali, a prisľúbiť, že kolektív, ktorý momentálne pracuje v našej Nemocnici AGEL Košice-Šaca, je pripravený stále poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť všetkým klientom a pacientom. A v neposlednom rade chcem poďakovať všetkým našim zamestnancom,“ vyjadril sa riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Ján Slávik, MBA, ktorému cenu odovzdal riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala.

Biele srdce

Pre niekoho bežný deň, pre sestry, ktoré aj v čase neutíchajúcej pandémie koronavírusu pracujú s plným nasadením, viac než výnimočný. Piatok 25. september patril v Senci slávnostnému galavečeru a odovzdávaniu prestížneho ocenenia Biele srdce, ktoré sa konalo pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky. A jedno také ocenenie putovalo aj do Nemocnice AGEL Košice-Šaca. S veľkou radosťou a zodpovednosťou si Biele srdce prebrala aj PhDr. Ľubomíra Karoľová, ktorá je už dlhé roky neoddeliteľnou súčasťou Nemocnice AGEL Košice-Šaca. „Vážim si ocenenie, je to pocta, zároveň aj záväzok do ďalšej práce. Od ukončenia štúdia je mojou prácou starostlivosť o najmenších pacientov - novorodencov. Na novorodeneckom oddelení v našej nemocnici pracujem 33 rokov. Práca sestry je náročná, zodpovedná a hlavne tímová. Nezaobíde sa bez podpory rodiny,“ prezradila PhDr. Ľubomíra Karoľová, naša vedúca sestra na Novorodeneckom oddelení Nemocnice AGEL Košice-Šaca. 

Obrovská premena bariatrického pacienta

Marian Manasil (54) bol prvým pacientom, ktorý v roku 2018 v Nemocnici AGEL Košice-Šaca podstúpil bariatrickú operáciu. V septembri sa sem vrátil opäť - na kontrolu, po ktorej sa rozhodol vyrozprávať svoj príbeh, aby sa ostatní ľudia mohli poučiť na jeho chybách. „Bol som milo prekvapený, keď som prišiel sem, myslel som si, že každý sa bude na mňa pozerať tak, že som sa k tej operácii dožral, no boli ku mne milí, každý mi poradil, lebo vedeli, že to chcem zmeniť. Či to bol pán doktor, ktorý prišiel na operáciu, či námestník MUDr. Andrej Vrzgula, PhD. alebo MUDr. Martin Múdry. Som veľmi spokojný, že som prišiel do Šace, mám to blízko a ešte sa mi nestalo, že by mi pán doktor Múdry nezdvihol alebo neodpísal. Momentálne mám 109 kilogramov. Z pôvodných 192 kg. Už som ťažko dýchal, používal som spreje, každý si myslel, že mám astmu, proste, bol som medzi ARO-m a cintorínom, už som nevládal, telo chcelo dačo zmeniť, ale váha nedovolila pohybovať sa. Už som sám cítil, že bez operácie sa možno nedožijem roku 2020, teraz som tu.“

Spustenie antigénového testovania

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca spustili v polovici októbra antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 už aj pre verejnosť. Prvé vzorky rýchleho testovania patrili hráčkam basketbalového klubu Young Angels Košice. Po zamestnancoch a pacientoch vyžadujúcich urgentnú zdravotnú starostlivosť ide o prvý komerčný subjekt, ktorý v šačianskej nemocnici podstúpil testovanie týmto spôsobom. „Prednosťou antigénového testovania je rýchlosť, nakoľko výsledok steru z nosohltana je možné odčítať už 15 minút od jeho odobratia,“ uviedol MUDr. Juraj Miko, ktorý úvodné testovanie tridsiatich členov klubu zvládol v priebehu 70 minút.

Ocenenie Angels Awards

Nemocnica AGEL Košice-Šaca a jej Neurologické oddelenie aj za rok 2019 opäť obhájilo ZLATÝ STATUS ESO ANGELS AWARD. „Je to veľké ocenenie úsilia nášho oddelenia v dlhoročnej snahe o špičkovú starostlivosť o pacientov s náhlymi cievnymi mozgovými príhodami. Tie predstavujú najzávažnejšiu akútnu príhodu v odbore neurológia s ohrozením života (ide o 3. najčastejšiu príčinu smrti v SR) a so závažným dosahom na  zdravie a ďalší život  pacienta. Veľká pozornosť tejto problematike a úrovni nemocničnej starostlivosti je venovaná na celoeurópskej úrovni. O to viac si vážime cenu, ktorá je udeľovaná v Európe na základe kritérií ESO (European Stroke Organisation),“ vyjadrila sa primárka MUDr. Eva Rozprávková.

Celoplošné testovanie zamestnancov a rodinných príslušníkov

Nemocnica AGEL Košice-Šaca sa na prelome októbra a novembra zapojila do celoplošného testovania obyvateľov na koronavírus COVID-19. Celkovo sa podarilo odobrať a vyhodnotiť 3570 vzoriek, pričom pozitívny výsledok testu zaznamenali v 29 prípadoch. „Rád by som úprimne poďakoval všetkým zamestnancom za ich víkendové nasadenie, ochotu, vytrvalosť, výbornú organizáciu a fakt, že pracovali ako jedna veľká rodina. Úspešne sme zvládli realizovať akciu, ktorej rozsah nemá v histórii nemocnice obdobu. Teší ma, že až 127 našich zdravotníkov bolo ochotných pomôcť a zapojiť sa do celoplošného testovania v rôznych častiach mesta, kde pracovali ako dobrovoľníci neúnavne, až do neskorých nočných hodín,“ vyjadril sa riaditeľ nemocnice MUDr. Ján Slávik, MBA. 

Výstavba urgentného príjmu

Keďže úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa snažíme stále zvyšovať, už pár mesiacov sa v areáli Nemocnice AGEL Košice-Šaca pracuje na výstavbe nového Urgentného príjmu. Stavebné práce napredujú podľa schváleného harmonogramu, nakoľko ani druhá vlna pandémie koronavírusu nemala na ich priebeh doposiaľ negatívny vplyv. Nový urgentný príjem by mal byť hotový najneskôr v januári 2022. Zhotoviteľom stavby je na základe výsledku verejného obstarávania spoločnosť MARCUS INDUSTRY, a.s.. Projekt vybudovania nového urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca je spolufinancovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu Európskeho fondu regionálneho rozvoja, a to v celkovej sume 8 122 034,50 EUR, pričom 10% z uvedenej čiastky uhradí nemocnica. Získané finančné prostriedky budú použité jednak na stavebné práce, ale taktiež na zabezpečenie materiálno-technického vybavenia, novej zdravotníckej techniky či na investíciu do informačno-komunikačných technológií.

Ocenenie INEKO

Nemocnica AGEL Košice-Šaca oslavovala koncom decembra nielen 50. výročie svojho vzniku, ale aj ďalší obrovský úspech. Podľa hodnotenia Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) sa stala Nemocnicou roka 2020 v kategórii všeobecných nemocníc, čím obhájila titul z minulého roka. „Ocenenie Nemocnica roka si veľmi vážime a ďakujeme zaň nielen pacientom, ale  všetkým našim zamestnancom, keďže bez nich by sme tento úspech nemohli dosiahnuť. Toto vzácne ocenenie  je pre nás veľkou výzvou a aj určitým záväzkom do budúcna,“ vyjadril sa riaditeľ MUDr. Ján Slávik, MBA.

50. výročie vzniku

Vedenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca a jej zamestnanci si v polovici decembra pripomenuli históriu vzniku tohto zdravotníckeho zariadenia, ktoré si za 50 rokov svojej existencie vybudovalo dobré meno medzi pacientmi i zdravotníkmi a prestížnu pozíciu v sieti slovenských nemocníc. Nemocnica v Šaci patrila k najmodernejším zdravotníckym zariadeniam na Slovensku nielen v 70. rokoch. O tom, že k nim bezpochyby patrí dodnes, svedčia mnohé z ocenení, ktoré získala. K najvýznamnejším patria tituly Slovak Gold Exclusive, FIFA Medical Centre of Excellence, GOLD STATUS či obhájenie prvenstva Nemocnica roka podľa hodnotenia INEKO.

Nová magnetická rezonancia

Začiatkom decembra 2020 sa v areáli Nemocnice AGEL Košice-Šaca realizovala výnimočná „operácia“. Úloha bola náročná, ale jasná – presunúť 8 tonovú magnetickú rezonanciu do priestorov Šport-artro- centra. Kompetentní nenechali nič na náhodu a ešte predtým, ako sa začalo s náročným prevozom, statik skontroloval samotný nadjazd, ktorý musel udržať až 23 ton. „Budeme prvá nemocnica v kraji, ktorá má 2 MRI prístroje, pričom jeden je špeciálne na úrazy muskuloskeletárneho systému. V našom zdravotníckom zariadení budeme vyšetrovať pacientov po poraneniach muskuloskeletárneho aparátu modernou končatinovou magnetickou rezonanciou. Ide o jedinečný prístroj v našom regióne - umožňuje vyšetrenie pacienta aj v záťaži - v stoji, keď sa mnohé štruktúry zobrazia zreteľnejšie v porovnaní s vyšetrením v ľahu,“ vyjadril sa námestník LPS pre ambulancie a vedúci lekár Šport-artro-centra MUDr. Maroš Varga, MHA, ktorý vzápätí vysvetlil, v čom spočíva jedinečnosť tejto novinky v Nemocnici AGEL Košice-Šaca. „Pacient, ktorý príde do nášho Šport-artro-centra po vyšetrení lekárom - ortopédom, môže byť takmer okamžite vyšetrený aj na novom končatinovom MRI a ihneď lekár zhodnotí jeho nález. Naším cieľom je zlepšiť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov po športových úrazoch: rýchlou, presnou  diagnostikou a následnou liečbou. Patríme k centrám excelentnosti FIFA a táto nová modalita nám pomôže výrazne urýchliť proces diagnostiky, aj následnej liečby športovcov,“ zhodnotil na záver.  

Pôrody v roku 2020

Nemocnica AGEL Košice-Šaca patrí medzi tie zdravotnícke zariadenia, ktoré budúce mamičky s obľubou vyhľadávajú. A svedčia o tom aj čísla za uplynulých dvanásť mesiacov. Na Novorodeneckom oddelení sa v roku 2020 celkovo starali o 1830 bábätiek, z ktorých bolo 905 chlapcov a 925 dievčat, pričom hneď dvojnásobnú radosť mali mamičky až 12 dvojčiat. V porovnaní so staršími údajmi z roku 2019 to teda znamená nárast, keďže vtedy mali na novorodeneckom oddelení o 13 bábätiek menej, čiže 1817 (938 chlapcov a 879 dievčat), dvojčatá sa narodili v 20 prípadoch. „Teším sa priazni našich mamičiek, keď sa rozhodnú prísť prežiť neopakovateľné chvíle, počas ktorých privedú na svet ten najväčší poklad, práve k nám,“ vyjadrila sa primárka Novorodeneckého oddelenia MUDr. Slávka Virágová, PhD. 

Späť