Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Chcete sa okúpať v prírodných vodách? Lekárky Nemocnice AGEL Košice-Šaca upozorňujú na možné riziká

7.6.2021

Opatrenia sa uvoľňujú, teplota stúpa a rovnako tak aj záujem ísť sa schladiť. Viacerých lákajú bazény či prírodné vody. Na čo si však treba dávať pozor? Čo je dôležité urobiť po kúpaní a aké zdravotné riziká na nás môžu „číhať“? Na otázky odpovedajú lekárky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Kúpanie v prírodnej vode z pohľadu gynekológa prináša so sebou možnosť vzniku mykotického ochorenia, ktoré pacientky poznajú pod označením mykóza. Tá najčastejšie vzniká premnožením kvasiniek v pošve zmenou pH pošvy, čím dôjde k prepuknutiu vaginálnej mykózy. Keďže počas kúpania sú intímne partie vystavené veľkému množstvu mikroorganizmov, tento fakt môže narušiť pH v citlivých častiach tela a šanca na nakazenie sa tak zvyšuje. Náchylnejšie sú ženy nielen pri kúpaní vo vode termálnych kúpalísk, ale aj v chlórovanej vode. Najvhodnejšou na kúpanie je morská voda,“ vyjadrila sa lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Zuzana Ballová, ktorá ďalej dodala, že vaginálna mykóza je jednou z najčastejších príčin vaginálneho výtoku. „V 90 % je príčinou pleseň Candida albicans. Prejavom mykotického zápalu pošvy je hustý až tvarohovitý, belavý výtok, svrbenie alebo pálenie a začervenanie. K príznakom patria aj nepríjemné pocity pri močení. Aj keď voda prírodných kúpalísk nie je čistená, neznamená to automaticky zároveň vyššie riziko nákazy. Dôležité je po ukončení kúpania sa osprchovať a dôkladne sa osušiť. Následne si vymeniť mokré plavky za priedušné bavlnené oblečenie, aby sme znížili riziko vzniku akéhokoľvek ochorenia,“ vysvetlila gynekologička.

A čo si o kúpaní sa v prírodných vodách myslí všeobecná lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Tímea Molek Dánielová? „Prírodné vody majú zvyčajne nižšiu teplotu ako bazény, preto sa v nej menej množia škodlivé mikroorganizmy, napriek tomu môže kúpanie v nekontrolovanej vode predstavovať významné zdravotné riziká. Z tak kontaminovanej vody sa môžu do organizmu dostať mikroorganizmy rôznymi cestami, napríklad prehltnutím, vdýchnutím aerosólu, cez očné spojovky a iné sliznice, cez poškodenú, ale i zdravú kožu. V prírodných kúpaliskách sa môžu premnožiť toxické a alergizujúce cyanobaktérie, baktérie pochádzajúce z výlučkov zvierat a u citlivých jedincov môžu vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky, zápaly očných spojoviek a po prehltnutí nevoľnosť, zvracanie, hnačky a kŕče,“ priblížila doktorka, ktorá zároveň poukázala na to, že pri kúpaní v prírodných vodách je zvýšené riziko utopenia a úrazov, keďže mnohé z nich nemajú zabezpečený dozor plavčíkmi a často vznikajú situácie preceňovania svojich fyzických síl,  významnú úlohu pri mnohých i smrteľných úrazoch zohráva alkohol. „Podľa Štatistického úradu sa v SR každoročne pri kúpaní a pobyte na kúpaliskách utopí okolo 150 ľudí, z toho približne 20 detí. Odporúčame preto uprednostniť kúpanie na prírodných kúpaliskách s plaveckým dozorom. Treba si tiež všímať, či prírodné kúpalisko nie je označené zákazom kúpania sa,“ upresnila Molek Dánielová.

Ako sa správať pri kúpaní v prírodných vodách a tokoch:

  • Nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody.
  • Nevstupujte do vody, ktorá na vás pôsobí odpudivo.
  • Rešpektujte značenia o zákaze kúpania a upozornenia v okolí vodnej plochy.
  • Do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a nie jednotlivo, ale aspoň dvaja.
  • Do vody vstupujte postupne a vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu, zabránite tak   tepelnému šoku organizmu.
  • Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo.
  • Nevstupujte do zelenej vody s premnoženými riasami či sinicami.
  • Nevstupujte do vodných plôch, v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo zvieratá.
Späť