Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

Chudnutie

Spaľovanie energie

Organizmus dostáva energiu z kalórii, ktoré prijíma zo stravy. Spotrebúva ju na jednotlivé činnosti, ktoré denne vykonáva. 
Počet spálených kalórii pri jednotlivých činnostiach človeka:

  • 1 hodia šoférovania mimo mesta 10 kilokalórii
  • 1 hodina šoférovania po meste 90 kilokalórii
  • 1 hodina prechádzky 90 kilokalórii
  • pol hodiny bicyklovania 80 kilokalórii
  • chôdza so záťažou 10 kg 110 kilokalórii
  • 15 minút telocviku 120 kilokalórii
  • 15 minút hry stolného tenisu 150 kilokalórii
  • 15 minút tanca 180 kilokalórii
  • 25 minút tenisu 200 kilokalórii
  • 15 minút plávania 210 kilokalórii
  • 15 minút vysávania 85 kilokalórii

Výpočet hmotnosti

Brockov index (BI)
Pri BI ide o pomerný vzťah telesnej hmotnosti v kg a výšky v cm menšej o 100.
 

BI =

hmotnosť v kg

výška v cm - 100

Podľa BI je tučnota pri hodnote nad 1,15

Body mass index
Body mass index (BMI) je podiel telesnej hmotnosti v kg a druhej mocniny výšky v metroch.

BMI =

hmotnosť v kg

(výška v m)2

Normálna telesná hmotnosť 19-26, nadmerná 26 - 30. Morbidná tučnota je pri hodnote nad 40

Ako redukovať

  1. Večerajte najneskôr o 18,00 hodine - ak vás premkne neprekonateľný hlad už o 18,45 hodine, zjedzte 2-3 kusy ovocia a p o m a l y vychutnávajte každé sústo.
  2. Po 18,00 hodine nekonzumujte žiadne jedlá s obsahom tuku - Pri pozeraní televízie, pri čítaní knihy žiadne orechy, či oriešky, lupienky, syry. Ak máte hlad, tak si doprajte ovocie alebo zeleninu v surovom stave.
  3. Nevynechávajte hlavné jedlá - ak by ste predsa jedno z hlavných jedál chceli vynechať, tak sa v súlade so známym slovenským porekadlom rozhodnite pre večeru, nech to nikdy nie sú raňajky! Neraňajkovať je veľmi jednoduché, aj ten obed akosi, najmä ak má človek veľa povinnosti v práci " prebolí", ale keď príde domov a "od hladu nevidí", tak zje všetko, čo nájde v komore i v chladničke.
  4. Nekonzumujte tučné jedlá - všetky mliečne výrobky, ktoré si vyberiete, by mali byť nízkotučné. Zjete rovnaké množstvo potravy, ale prijmete oveľa menšie množstvo tukov. To isté platí o mäse. Údeniny, mastné a tučné mäsá, kurča s kožou sú nevhodné. Majonézy a tatárske omáčky, ak si ich neviete odpustiť, nahraďte nízkotučným dresingom.
  5. Nevyprážajte! - jedlo si pripravte varením, dusením, grilovaním.
  6. Doprajte si dostatok vlákniny - v celozrnom chlebe, pečive, v zelenine a ovocí, v strukovinách.
  7. Pite dostatok tekutín - najvhodnejšie sú voda, minerálka, ovocné a bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťavy. Mlieko nie je tekutina - mlieko je potravina!

Je nutné, aby ste tieto zásady začali dodržiavať naraz a okamžite. Začnite jednou z nich, a ak sa vám bude dariť, pridajte ďalšie z odporučení, a ak pri tom všetkom nezabudnete na veku a zdravotnému stavu primeranú telesnú aktivitu, ktorá by mala byť pravidelná (3 až 4 krát týždenne cca 45 minút), tak vaše telo bude s vami celkom určite spokojné.

späť na úvodnú stránku oddelení