Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Sety život zachraňujúcich prístrojov od Lidla pomáhajú v Šaci aj dvojčatám

29.3.2018

Novorodenecké oddelenie Nemocnice Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, člen skupiny AGEL, má k dispozícii 2 život zachraňujúce sety pre novorodencov, na kúpu ktorých prispeli zákazníci Lidla prostredníctvom projektu Rozprávky, ktoré potešili všetky deti. Výhrevné lôžka, fototerapeutické LED lampy na liečbu žltačky a vysokoprietoková kyslíková terapia, sú pripravené zabezpečiť potrebnú starostlivosť aj dvojčatám, ktorých sa v Šaci rodí každým rokom viac.

V roku 2017 sa v pôrodnici v Šaci narodilo 23 dvojčiat. Vďaka spoločnosti Lidl a jeho zákazníkom, ktorí sa zapojili do projektu Rozprávky, ktoré potešili všetky deti, môžu zdravotníci novorodeneckého oddelenia v prípade potreby poskytnúť pomoc súčasne aj dvojčatám. „Výhrevné lôžko, ktoré je súčasťou setu život zachraňujúcich prístrojov slúži na udržiavanie správnej telesnej teploty novorodenca,“ vysvetľuje MUDr. Slávka Virágová, PhD., primárka novorodeneckého oddelenia v Šaci a dopĺňa: „Využívame ho na  ošetrenie novorodenca hneď po narodení a prvé vyšetrenie.“

Mnohé detičky prekonajú v pôrodnici novorodeneckú žltačku. „Na liečbu novorodencov, ktorí majú novorodeneckú žltačku, ktorá by mohla ovplyvniť ich ďalší vývin a zdravie, slúži ďalší z prístrojov, ktoré nám Lidl daroval - fototerapeutická LED lampa.“

Vysokoprietokový prístroj využívajú lekári na liečbu kyslíkom. „Pri takejto liečbe je nevyhnutné dodržiavať presné dávkovanie kyslíka dieťatku a s tým nám pomáha vysokoprietoková liečba kontinuálnym pretlakom,“ zakončuje primárka Virágová.

 „Novorodenecké oddelenie v Šaci je jedným z 53 novorodeneckých pracovísk na Slovensku, ktoré sa do projektu spoločnosti Lidl zapojili. Som veľmi rád, že naša nemocnica dostala opätovne možnosť obnoviť prístrojové vybavenie, ktoré pomáha našim najmenším. Dvojčatá sa v našej pôrodnici rodia v čím ďalej,  tým hojnejšom počte,  a mať k dispozícii takéto prístroje je preto pre nás nevyhnutnosťou,“ dodal na záver riaditeľ nemocnice MUDr. Ján Slávik, MBA.

 V roku 2017 sa v pôrodnici v Šaci narodilo 1 946 detí. Dvojčatá prišli na svet dvadsaťtri krát. Ich počet oproti roku predošlému stúpol o viac ako 20%. Od januára 2018 pomohol tím pôrodníkov v našej nemocnici na svet už piatim dvojčatám.

Späť