Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

K Valentínskej kvapke krvi v Šaci sa pridajú aj študenti

11.2.2016

Nemocnica Košice-Šaca 1. súkromná nemocnica, ktorú manažérsky riadi skupina AGEL, sa tento rok opäť zapojí do Valentínskej kvapky krvi, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž (SČK). Tohtoročná kampaň SČK s mottom „Príďte sa rozdať pre druhých“ bude trvať päť týždňov, až do 11.3.2016. Transfuziologické pracovisko - Hematologicko-transfuziologické oddelenie (HTO) v Šaci, kde sa odbery realizujú, sa nachádza vo Vstupnom areály U. S. Steel. Nielen v rámci kampane, ale prakticky kedykoľvek môžete darovať krv počas pondelka, stredy až piatka od 6:30 do 12.30 hodiny.

HTO tím zo Šace poputuje priamo za svojimi darcami. „Počas kampane pracovníci nášho HTO navštívia niekoľko vysokých a stredných škôl, na ktorých budeme odber pre Valentínsku kvapku krvi realizovať,“ vysvetľuje primárka HTO MUDr. Annamária Bratková s tým, že študenti sa radi zapájajú do tejto kampane, pretože je im blízka nielen myšlienka Valentína, ale aj samotná myšlienka darovania najvzácnejšej tekutiny a pomoc druhým.   

Valentínska kvapka SČK sa vždy spája so vzťahom človeka k človeku, nielen ako romantická láska medzi dvoma ľuďmi. „21.ročník kampane je o spájaní darcu  krvi s jej príjemcom – obdarovaným. Takže budeme aj my našim darcom rozdávať pohľadnice Slovenského červeného kríža, na ktoré môžu napísať svoje venovania pre človeka, ktorému poputuje darovaná najvzácnejšia tekutina,“vysvetľuje MUDr. Bratková s tým, že anonymita darcu a príjemcu krvi sa pritom zachováva.

Prvý mobilný odber budú odborníci z Nemocnice Košice-Šaca realizovať 23. februára 2016 na študentských internátoch na Jedlíkovej ulici, o deň neskôr na Fakulte verejnej správy UPJŠ na Popradskej ulici a na Strednej priemyselnej škole stavebnej, prvý marcový deň.  „Ihly sa nemusí nikto báť, a budem rád, ak si darcovia, pravidelní ale aj noví prvodarcovia uvedomia, že najvzácnejšiu tekutinu môžu sami raz potrebovať. Každá kvapka vzácnej tekutiny poputuje pacientom, ktorí sa ocitli v zložitej život ohrozujúcej situácii,“ dodáva MUDr. Matúš Baran z Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie nemocnice v Šaci, ktorý je zároveň predsedom Pracovnej skupiny projektu prvej pomoci Slovenského Červeného kríža.

Pokiaľ chcete vedieť ako a kedy darovať krv, podrobnosti  nájdete na webe: /pracoviska/nelozkova-cast/hto/transfuziologia.html

Valentínsku kvapku krvi organizuje SČK v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Kampaň je chránená ochrannou známkou Slovenského Červeného kríža. Vyhodnotenie kampane spolu s odovzdaním pohľadníc príde na HTO do Šace spraviť osobne Lucia Cangárová riaditeľka SČK, územného spolku Košice-mesto.

Späť