Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

V Šaci opäť zaostríme na glaukóm - zelený zákal

1.3.2016

Po roku majú naši pacienti a návštevníci opäť možnosť nechať si vyšetriť zrak, aby zistili, či sa u nich prejavuje glaukóm, teda zelený zákal. V utorok 8. marca v čase od 8.00 – 13.00 hod. si môžu nechať odmerať očný tlak a zanalyzovať očný nerv priamo v priestoroch recepcie v Nemocnici Košice-Šaca, ktorú manažérsky riadi spoločnosť AGEL. Nemocnica sa tým zapojí do celosvetovej kampane Svetový týždeň glaukómu, ktorý vyhlásila Svetová glaukómová asociácia (WGA).

ODMERIAME OČNÝ TLAK A NAVYŠE VYŠETRÍME ZRAKOVÝ NERV

Okrem bezbolestného merania očného tlaku a bežnej prevencie, však špecialisti a vyškolený personál z Očného oddelenia ponúkajú počas utorka dopoludnia špeciálne vyšetrenie navyše, ktoré poskytne pacientovi presnejšie informácie o stave jeho zrakového nervu. „Našim návštevníkom a pacientom budeme merať hodnotu očného tlaku, a zároveň im priamo vyšetríme zrakový nerv. Pomocou prístroja vytvoríme fotosnímku, na základe ktorej vieme hneď analyzovať, či má alebo nemá pacient typické zmeny na zrakovom nerve, ktoré znamenajú, že trpí na vážne očné ochorenie glaukóm, teda zelený zákal,“ hovorí MUDr. Lucia Krnáčová z Očného oddelenia Nemocnice v Šaci.

Aj toto vyšetrenie je bezbolestné, rýchle a jednoduché, ale hlavne poskytne pacientovi obraz o tom, či má alebo nemá zelený zákal, ako je potrebné ďalej postupovať, a či je potrebná liečba. „Jedna vec je odmeraná hodnota očného tlaku. Ten síce môže byť vyšší, ale ešte to nemusí znamenať zelený zákal preto je potrebné zhodnotiť aj zmeny na očnom nerve. V takom prípade stačí, ak pacient ostane len sledovaný u lekára, či sa zmeny na očnom nerve neobjavia. Pokiaľ vyšetrenie nepreukáže zmeny na očnom nerve ani v periférnom videní, liečba nie je potrebná,“ vysvetľuje MUDr. Krnáčová.

PRI NELIEČENOM GLAUKÓME HROZÍ STRATA ZRAKU

Glaukóm – zelený zákal, je očné ochorenie, pri ktorom dochádza k trvalému poškodeniu zrakového nervu, následne zužovaniu periférneho videnia tzv. trubicovité videnie až  k strate videnia. „Zmeny, ktoré vzniknú na zrakovom nerve sú trvalé, takže ochorenie sa nedá vyliečiť, „dá sa však stabilizovať, aby ľudia v bežnom živote neboli obmedzovaní v priestore. Glaukóm sa lieči očnými kvapkami, ktoré regulujú tvorbu a odtok tekutiny v oku. Ak zmeny na zrakovom nerve pokračujú aj napriek liečbe, nasleduje chirurgické riešenie, eventuálne  laserové riešenie zeleného zákalu,“ dodáva L. Krnáčová. 

Oční špecialisti Nemocnice Košice-Šaca sú samozrejme k dispozícii pacientom kedykoľvek, na vyšetrenie zraku je možné prísť v pracovných dňoch od 8.00 do 14.00, objednať sa môžete na telefónnom čísle 055/7234 111. 

Späť