Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Nemocnica Košice-Šaca bola obdarovaná Valentínskymi pohľadnicami s venovaním a poďakovaním od darcov krvi

5.4.2016

Riaditeľ Nemocnice Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, ktorú manažérsky riadi skupina AGEL, MUDr. Ján Slávik, MBA v týchto dňoch prijal z rúk riaditeľky ÚzS SČK Košice-mesto MVDr. Lucie Cangárovej zbierku 150 Valentínskych pohľadníc. Sú na nich venovania od darcov krvi, ktorí darovali krv, zachraňujú tak život a zdravie našim pacientom.

Pohľadnice a poďakovanie za pravidelné zapojenie do kampane Valentínska kvapka krvi, ktorú už po 21. krát zorganizoval Slovenský červený kríž dostala aj primárka Hematologicko – transfuziologického oddelenia (HTO) nemocnice  MUDr. Annamária Bratková.

Za obdobie Valentínskej kvapky krvi 2016 šačianske sestričky  z HTO odobrali krv  371 darcom. „Je veľmi dobrou správou, že sa k tejto akcii pridalo 95 študentov na stredných a vysokých školách, kde sme realizovali mobilné odbery krvi. Veľmi dôležité je  to, že sme počas tohto obdobia získali aj 57 prvodarcov. Verím, že ich oslovil význam daru – darovať to najvzácnejšie, čo človek má a že sa z nich stanú pravidelní darcovia krvi,“ uviedla primárka HTO MUDr. Bratková.

Nemocnica Košice-Šaca s podporou SČK plánuje aj ďalšie spoločné odbery krvi, najbližšie sa akcia uskutoční pred letom, tak aby sa cez prádzniny minimalizoval nedostatok krvi, čo je typickým javom letných mesiacov. V Košiciach sa celkovo podľa záverov SČK okrem individuálnych odberov uskutočnilo aj 13 mobilných odberov a 13 spoločných odberov, ktoré pripravili miestne spolky SČK, stredné školy a Študentské internátne rady.  „V HTO Nemocnica Košice – Šaca a Národnej transfúznej službe SR Košice krv darovalo viac ako 2400 darcov, 543 prvodarcov. SČK priamo oslovil  viac ako  1400 darcov, z ktorých krv darovalo 1200 darcov, z toho 350 prvodarcov,“ povedala  riaditeľka ÚzS SČK Košice-mesto MVDr. Lucia Cangárová.

Hematologicko-transfuziologické oddelenie Nemocnice Košice-Šaca pozostáva z hematologického laboratória, transfúzneho oddelenia a hematologickej ambulancie. „Hematologické laboratórium vykonáva širokú paletu hematologických vyšetrení,  krvná banka, ktorá je  súčasťou hematologického oddelenia pripravuje  transfúzne lieky pre pacientov,  vykonáva predtransfúzne vyšetrenia, rieši prípadné transfúzne reakcie atď. Transfúzne oddelenie je zamerané na odbery krvi od darcov a výrobu transfúznych liekov. Hematologická ambulancia pri oddelení poskytuje ambulantné diagnosticko - liečebné služby pre pacientov šačianskej nemocnice a nielen pre našu spádovú oblasť, a tiež konziliárne služby pre hospitalizovaných pacientov iných oddelení,“ uzavrela primárka s tým, že rada prívíta každého darcu, ktorý je ochotný pomôcť inému chorému človeku.

Späť