Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Hokejisti HC Košice darujú krv priamo v Steel aréne, pridať sa môžu aj fanúšikovia

14.6.2016

Svetový deň darcov krvi sa pripomína od roku 2004 a patrí mu 14. jún. Hokejisti HC Košice si ho spolu s Hematologicko-transfúznym oddelením Nemocnice Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, ktorú manažérsky riadi skupina AGEL, pripomenú v utorok 28. júna 2016 v čase od 9.00 do 12.00 priamo na hokejovej ploche Steel arény dobrovoľným darovaním krvi. Už tradične sa stanú nielen hokejovým vzorom, ale aj záchrancami životov. Tentoraz sa k nim budú môcť pridať aj všetci fanúšikovia a široká verejnosť.

Mobilná jednotka HTO Nemocnice Košice-Šaca sa tentoraz vyberie priamo do centra hokejového diania. Pozývame všetkých, ktorí sa chcú pridať k hokejistom HC Košice a stať sa dobrovoľnými darcami spolu s nimi! Na každého darcu čaká šálka kávy alebo čaju a keks, ako bonus si odnesiete podpisy našich hokejových hrdinov, či spoločnú fotografiu – no určite úžasný pocit z pomoci druhým. „Darcovia krvi robia pre spoločnosť neoceniteľnú službu. Okrem samotnej podstaty veci chceme tentoraz podnietiť k ich nasledovaniu čo najväčší počet ľudí, teda aj fanúšikov našich hokejistov a najširšiu verejnosť,“ uviedol MUDr. Jozef Kubašovský, hlavný lekár HC Košice a lekár Športartro centra v Nemocnici Košice-Šaca.

Len na Slovensku sa ročne spotrebuje približne 180 000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek. Košickí hokejisti sa 28. júna pripoja ku kampani Svetový deň darcov krvi a čakajú aj na vás. „Aj tento rok sa pripojíme k tisícom doterajších darcov. Preto som hrdý na svoje mužstvo, že dokáže zabojovať aj na tomto poli, ktoré sa týka celej našej spoločnosti. Verím, že inšpirujeme aj našich priaznivcov v čo najväčšom počte,“ povedal generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš. 

Svetový deň darcov krvi je podporovaný mnohými medzinárodnými organizáciami, vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie WHO (World Health Organisation). V tento deň sa v roku 1968 narodil Karl Landsteiner, ktorý bol lekárom a nositeľom Nobelovej ceny za medicínu a fyziológiu za určenie systému 4 krvných skupín. Podieľal sa tiež na objavení Rh faktora.

Darcom krvi sa môže stať každá zdravá osoba vo veku od 18 do 60 rokov vážiaca aspoň 50 kg, ktorá za posledný mesiac neužívala žiadne lieky (výnimkou hormonálnej antikoncepcie predpísanej lekárom), nemala teplotu nad 38°C, nebola očkovaná, nemala prisatého kliešťa a 72 hodín pred odberom nebola ošetrená zubným lekárom. Či je darca vhodný na odber krvi posúdi individuálne lekár priamo na oddelení hematológie a transfuziológie. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.

Späť