Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Oceliarska kvapka krvi na ploche STEEL ARÉNY priniesla 12 litrov krvi

28.6.2016

Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, ktorú manažérsky riadi skupina AGEL, a HC Košice sa aj tento rok spojili pre dobrú vec a zorganizovali druhý ročník Oceliarskej kvapky krvi. Darovať krv priamo na plochu STEEL ARÉNY, prišli dvanásti hráči, hokejoví fanúšikovia aj zamestnanci HC Košice. Dobrovoľní darcovia tak odovzdali viac ako dvanásť litrov krvi.

Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica je v mobilnom odbere krvi skutočne zbehlá. Tento rok to bol už 8. odber krvi „v teréne“. Oceliarskej kvapky krvi sa zúčastnil aj námestník riaditeľa Nemocnice Košice–Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica MUDr. Ivan Skalina, ktorý si myslí, že podobné akcie treba podporovať: „Túto skvelú myšlienku propagujeme a naďalej aj budeme propagovať s dávkou hrdosti, ktorú voči A-mužstvu HC Košice pociťujeme. To, čo títo mladí ľudia dnes dokázali, ma nesmierne dojalo a patrí im jedno veľké ďakujem. To povestné klišé, že krv môže niekomu zachrániť život, totiž rezonuje v ich ušiach takmer každý deň. Len málokto si ale uvedomí, že toto nie sú len prázdne frázy, ale skutočný život. A hokejisti s fanúšikmi si to dnes skutočne uvedomili“.

Podporiť svojich hokejových zverencov prišiel aj hlavný lekár HC Košice MUDr. Jozef Kubašovský, ktorý ocenil chuť mužstva pomáhať tou najvzácnejšou tekutinou, ktorá nám koluje v žilách: „Som veľmi rád, že sa nám darí pokračovať v peknej tradícii a aj tento rok sme sa zišli za účelom darovania krvi. Chlapcov z tímu to vôbec neobmedzuje, naopak, ich krv môže niekomu veľmi pomôcť. Uvedomujú si to aj sami, preto ich nebolo potrebné vôbec presviedčať“.

Krv je vzácna v každom čase, leto je však špecifické. Len na Slovensku sa ročne spotrebuje približne 180 000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek. Dovolenkové obdobie prináša so sebou množstvo úrazov dospelých i detí. Práve tu je využitie krvi získanej od dobrovoľných darcov obrovským prínosom. Veľká vďaka preto patrí všetkým chlapcom, ktorí prišli dnes do STEEL ARÉNY – Petrovi Bartošovi, Marekovi Bartánusovi, Radekovi Deylovi, Dominikovi Riečickému, Jiřímu Vašíčkovi, Ondřejovi Šmachovi, Eduardovi Šedivému, Jakubvi Sujovi, Tomášovi Hričinovi, Christiánovi Michalčinovi, Ivanovi Jankovičovi, Jurajovi Milému. „Veľmi kvitujeme fakt, že sa HC Košice rozhodol podobnú akciu zorganizovať aj tento rok. Prostredie Steel arény je pre lekársky tím síce netradičné, ale o to viac si vážime možnosť odoberať krv práve tu,“  uviedla primárka oddelenia hematológie a transfuziológie MUDr. Annamária Bratková.   

Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť cca 120 000 obyvateľov. Zároveň pre kraje Žilinský, Banskobystrický, Prešovský a Košický poskytuje v odbore popálenín a rekonštrukčnej chirurgie zdravotnú starostlivosť Klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie a tkanivová banka. V rámci slobodnej voľby lekára je nemocnica otvorená  pre pacientov z celého Slovenska. Nemocnica tiež ako jediné zdravotnícke zariadenie na Slovensku vlastní certifikát Slovak Gold Exclusive. Zamestnáva takmer 1000 zamestnancov, z toho je 214 lekárov a 324 sestier. Ročne je v nemocnici hospitalizovaných vyše 17 tisíc pacientov, realizuje sa viac ako 10 tisíc operačných výkonov a celkovo sa v Šaci lieči viac než 850 tisíc spokojných pacientov.

Späť