Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Lekári z Nemocnice Košice-Šaca ošetrovali Sparťanov

11.7.2016

Nemocnica Košice-Šaca 1. súkromná nemocnica, ktorú manažérsky riadi skupina AGEL, participovala na sobotňajšom športovom podujatí SPARTAN RACE v centre Košíc. Zraneným pretekárom pomáhal 12 členný tím lekárov, sestier a záchranárov, ktorí ošetrili 47 účastníkov preteku.

Spartan Race je svetový prekážkový pretek, ktorý sa zrodil v malebnom, hornatom mestečku Vermont, USA a bol navrhnutý na to, aby priniesol vzrušenie divákom, rovnako tak ako športovcom. To znamená, že bol navrhnutý pre všetkých, ktorí majú chuť otestovať si svoje sily, možnosti, vytrvalosť či odvahu. Súčasťou Košice City Sprint Slovakia bol aj Spartan kids pre deti. „Trať je tajná a nezverejňuje sa.  Spartan Race je ozajstné dobrodružstvo, ktoré zvládnu všetci a stojí to za to vyskúšať“, uviedli organizátori preteku.

Na trati sa nachádzali dve sanitky so záchranármi a lekármi, ktorí boli okamžite pripravení ošetriť zranených pretekárov. Jeden lekár dohliadal na stanovišti, kde pretekári skákali do kontajnera s vodou, v ktorej plávali kusy ľadu. „Lekári mali obavy, ako vysilený organizmus po absolvovaní takmer 5 kilometrovej trati plnej  prekážok v horúcom letnom počasí zvládne šok pri skoku do ľadovej vody. Posilnili sme preto náš tím o lekára, ktorý po celý čas dohliadal na pretekárov priamo na tomto stanovišti. Musím konštatovať, že účastníci si počínali skutočne vynikajúco, prekážku zvládali s kŕčmi v dolných končatinách, ale bez vážnejšieho zranenia,“ povedal riaditeľ nemocnice MUDr. Ján Slávik.

Lekári ošetrili spolu 47 zranených, z ktorých 2 poranenia si vyžiadali prevoz do nemocnice. „Medzi najvážnejšie zranenia radíme zlomeninu lakťa, zápästia a rebra, jednému z pretekárov sme ošetrili tržnú ranu hlavy, 7 účastníkov dostalo priamo na mieste v sanitke infúziu z dôvodu vyčerpania, dehydratácie a vysilenia organizmu,“ zhodnotil zdravotný brat Mgr. Anton Kapel s tým, že naši lekári sa stretli so skutočnými Sparťanmi, ktorí napriek zraneniam odmietali odísť na ošetrenie, jediným cieľom bolo pre nich dôjsť až do cieľa.

Na vlastnej koži si preteky odskúšali aj štyria naši zamestnanci, ktorí všetky prekážky úspešne zvládli aj napriek prietrži mračien, ktorá sa prehnala v tom čase centrom košickej metropoly a napriek tomu všetkým odporúčajú určite si to v budúcnosti vyskúšať. „Bežať v centre mesta Košice City Sprint Slovakia bola skutočne dobrá skúsenosť. Nemilo nás prekvapila búrka, ktorá sa prehnala mestom práve v čase nášho preteku. Beh v 10 centimetrovej vode nás ale neodradil ani od prípravy na ďalší Spartan Race, ktorý s kolegami plánujeme už teraz,“ dodal Ing. Vladislav Lastivka, manažér informatiky a komunikačných technológií.

Späť