Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Unikátny mobilný odber krvi vo fitness centre prispel hematologicko-transfúznemu oddeleniu Nemocnice Košice-Šaca 14 litrami

11.10.2016

Celý tím hematologicko-transfúzneho oddelenia Nemocnice Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, ktorá je členom skupiny AGEL, sa už 10. krát tento rok vydali na mobilný odber krvi, aby doplnili zásoby najvzácnejšej tekutiny, ktorá zachraňuje život. Tento raz ich pozvali majitelia Grizzly Fitness Club v Moldave nad Bodvou, Zoltán Kiss, Tomáš Kiss a Roland Szabó, ktorí zároveň krv aj darovali. Tento mobilný odber prispel štrnástimi litrami životodarnej tekutiny.

S nápadom urobiť mobilný odber priamo vo fitness centre prišla manažérka Diagnostického centra Nemocnice v Košiciach-Šaci, Mgr. Erika Nagyová, ktorá sem pravidelne chodí cvičiť. „Majitelia sa absolútne nadchli touto myšlienkou a okamžite boli pripravení poskytnúť priestor na uskutočnenie mobilného odberu krvi. Vyšli nám v ústrety v každom ohľade, pomohli s propagáciou odberu medzi návštevníkmi fitness centra, vyvesili plagáty a zdieľali informácie aj na svojej facebookovskej stránke. To všetko prispelo k výslednému počtu darcov, ktorých prišlo až 33 v priebehu troch hodín. Krv darovali všetci traja majitelia aj zamestnankyňa Grizzly Fitness Clubu Erika Gráciková,“ uviedla manažérka Diagnostického centra Nemocnice v Košiciach-Šaci, Mgr. Erika Nagyová s tým, že darcovia krvi z Moldavy nad Bodvou nemajú možnosť darovať krv priamo v ich meste a preto túto príležitosť uvítali.

Hematologicko-transfúzne oddelenie víta každé pozvanie od záujemcov zorganizovať mobilný odber krvi. „Náš tím sa zúčastňuje takýchto výjazdov niekoľkokrát do roka. Tento bol našim 10-tym v tomto  roku a v nadchádzajúcom období nás čakajú ďalšie tri. Dnešný odber 33 darcov vo fitness centre v Moldave nad Bodvou, kde nie je iná možnosť ísť darovať krv, je krásne číslo. Z tohto počtu sme získali 31 vzoriek krvi, čo predstavuje takmer 14 litrov tejto život zachraňujúcej tekutiny,“ vysvetľuje primárka hematologicko-transfúzneho oddelenia MUDr. Annamária Bratková.

Samotná autorka myšlienky Mgr. Erika Nagyová aj majitelia Grizzly Fitness Clubu v Moldave nad Bodvou nezavrhujú myšlienku urobiť z dnešnej akcie pravidelné stretnutia a získať tak príležitosť prispieť k záchrane života niekoho, kto to bude potrebovať.

Rozhodujete sa, či sa stanete darcom aj vy? Vaša krv môže zachrániť život. Odobratá krv sa spracuje na červené krvinky - erytrocyty sa používajú na liečbu chudokrvnosti a krvných strát spôsobených úrazom a operáciou a krvnú plazmu, ktorá sa používa na liečbu krvácavých porúch, popálenín a na priemyselné spracovanie, kde sa z nich vyrábajú lieky, ktoré sa používajú napríklad na liečbu pri krvácavých stavoch. Bežne sa odoberá približne 4 až 4,5 dcl krvi do konzervačného roztoku. Pri nižšej hmotnosti darcu alebo pri nižšom tlaku krvi sa môže odobrať darcovi aj menší objem krvi. Čas strávený darovaním krvi Vám zaberie iba 50-70 minút, samotný odber trvá 5-10 minút. Darovať krv môže človek aj pre vlastnú potrebu pred plánovanou operáciou s predpokladanou vyššou stratou krvi, napr. pred ortopedickou, urologickou, alebo gynekologickou operáciou.

Späť