Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Zdravotníci Nemocnice Košice–Šaca zmerali glykémiu takmer 400 záujemcom

15.11.2016

Zdravotníci z Nemocnice Košice-Šaca 1. súkromnej nemocnice, ktorá je členom skupiny AGEL, počas Svetového dňa diabetu bezplatne zmerali glykémiu – hladinu cukru v krvi takmer 400 záujemcom. Včera 14. novembra sestry z internej kliniky a diabetologickej ambulancie venovali dopoludnie širokej verejnosti priamo v nemocnici a dnes na poliklinike U.S. Steel. Záujem o bezplatné meranie prejavili nielen pacienti, ale aj samotní zamestnanci nemocnice a spoločnosti U.S. Steel, ktorí myslia na svoje zdravie.

Pacientov s ochorením na cukrovku každý rok pribúda. Môže za to nadváha, sedavé zamestnanie, stres, ale aj genetika.  Diabetes mellitus je civilizačné ochorenie, ktoré má v dnešnej dobe už charakter epidémie. Ide o chorobu látkovej premeny v organizme a vzniká tým, že telo nevytvára dostatočné množstvo hormónu inzulín, ktorý je zodpovedný za spracovanie cukru v našom  organizme. Preto si ho cukrovkári musia dopĺňať tabletkami, či injekčnou formou. „Ak často pociťujete únavu, slabosť, máte zvýšený pocit smädu, často chodíte na toaletu alebo vás svrbí pokožka, prípadne vám začnú rapídne ubúdať kilá, hoci sa o to nesnažíte, je čas vyhľadať lekára a nechať si vyšetriť glykémiu,“ uviedla diabetologička MUDr. Monika Rudíková.

Tak, ako pri každom ochorení platí, že prevencia je prvoradá, u cukrovky platí, že je nesmierne dôležitá v každom ohľade. 14. november vyhlásila Medzinárodná federácia diabetu za Svetový deň diabetu s podporou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v roku 1991.

V Nemocnici Košice-Šaca sa realizuje diagnostika a liečba všetkých typov cukrovky, vrátane sekundárnej a gestačnej cukrovky, ktorá vzniká počas tehotenstva. V spolupráci s oddelením liečebnej výživy sú diabetici pravidelne školení o správnej výžive.

Späť