Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

V Nemocnici Košice-Šaca si v piatok uctili prácu zdravotných sestier. Ocenenie Biele srdce si odniesli 4 zdravotné sestry

22.5.2017

12. máj je Medzinárodným dňom sestier a pôrodných asistentiek. Vedenie nemocnice Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, ktorá je členom skupiny AGEL, a Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek Košice III. udelili ocenenie Biele srdce tento rok až štyrom zdravotným sestrám. Pripomenuli si tak dôležitosť povolania sestier nielen Nemocnice Košice-Šaca, ale celého sveta.

Ich práca je náročná a vyčerpávajúca. Denne bojujú s bolesťou a často pozerajú do očí večnosti. Svoje srdce každý deň rozdávajú pacientom na nemocničných lôžkach a na tvári nosia úsmev aj vtedy, keď hlboko v duši majú bôľ, lebo vedia, že ich „nemocničná rodina“ ich potrebuje pozitívne naladené, ochotné uľaviť liekom od bolesti, pripravené počúvať, keď sa potrebujú vyrozprávať. Naše sestry – matky, babky, sestry, manželky, no každý deň ošetrovateľky chorých. Ocenenie Biele srdce je symbolom starostlivosti a ľudskosti.

Jednou z ocenených sestier je vedúca sestra Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie, Helena Kapturová. Kolegovia ju vnímajú ako prísnu a ona sama to potvrdzuje. Vyžaduje poriadok a dobre odvedenú prácu. V roku 1971 stála pri zrode prvého Popáleninového centra na Slovensku po boku primára MUDr. Štefana Šimka, CSc. Práve jeho prístup k zdravotným sestrám, ktorý staval sestru do pozície partnerky lekára, pretože bez pooperačnej starostlivosti by bola práca lekára zbytočná, ju inšpiroval natoľko, že svoju prácu s láskou vykonáva už 44 rokov. Je prezidentkou Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek  Košice-Šaca. „Ocenenie bolo pre mňa obrovským prekvapením. Rok čo rok toto podujatie v nemocnici organizujem, ale toto sa im podarilo udržať v tajnosti,“ neskrýva slzy dojatia Helena Kapturová a dodáva: „veľmi si cením, že vedenie nemocnice nezabúda na nás sestry. Je pre nás obrovským povzbudením, keď vieme, že si našu mravenčiu každodennú prácu vážia.“ Helena Kapturová si prevzala ocenenie z rúk Ing. Michala Pišoju, predsedu predstavenstva AGEL SK, riaditeľa nemocnice MUDr. Jána Slávika, MBA, ktorý je súčasne aj podpredsedom predstavenstva AGEL SK, predsedu predstavenstva Nemocnice Košice-Šaca RNDr. Tomislava Jurika, CSc. a celého vedenia nemocnice.

Aj ďalšie ocenené sestry vykonávajú svoje povolanie v Nemocnici v Šaci už dlhé desiatky rokov. Sú nimi Mária Groszmannová, manažérka dennej zmeny na centrálnych operačných sálach, Blažena Vaľová, sestra pri lôžku na Klinike liečebnej rehabilitácie a Mgr. Anna Blanárová, sestra na oddelení dlhodobo chorých. „Každá sestra si zaslúži ocenenie. Za svoj profesionálny prístup k čoraz náročnejším pacientom, za láskavosť, starostlivosť, trpezlivosť, ktorými sa každý deň musia vystrojiť do práce. Nie je ľahké vybrať len 4 sestry, ktorým sa ocenenie dostane. Práve preto sa už teraz teším na ďalší ročník,“ povedal s úsmevom riaditeľ nemocnice MUDr. Ján Slávik, MBA.

Námestníčka pre ošetrovateľstvo a vedúca sestra Internej kliniky dipl. s. Mária Vinterová pri slávnostnom odovzdávaní ocenení neskrývala hrdosť, no zároveň pripomenula, že „Ocenenie Biele srdce vyjadruje charakter starostlivosti, vedomosti a humanitu, ktorá napĺňa prácu a ducha ošetrovateľstva. Denne si to v tejto náročnej dobe pripomíname,“  a dodala, že „Vďaka preto patrí všetkým našim sestrám, a nezáleží na tom, či sú to vedúce sestry, manažérky dennej zmeny, sestry pri lôžku alebo ambulantné sestry či iní pomocní pracovníci v zdravotníctve. Bez tímového ducha a vzájomnej spolupráce by  práca v nemocnici nefungovala.“

V Nemocnici Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, ktorá je členom skupiny AGEL, pracuje 321 sestier a pôrodných asistentiek z celkového počtu viac ako 1 000 zamestnancov.

Späť