Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Oceliari nesklamali, darovali 14 litrov krvi

27.6.2017

Hokejisti HC Košice si dnes na ZŠ Považská v Košiciach nechali napichnúť žily a darovali krv ľuďom v núdzi. Mnohí z nich sa vrátili do svojej školy, aby išli príkladom mladým nádejným kolegom, ktorých na škole v súčasnosti vyrastá sto štyridsať. Oceliarskej kvapky krvi sa zúčastnilo 30 darcov. Medzi dobrovoľnými darcami boli okrem hokejistov aj funkcionári HC Košice, pedagógovia školy, rodičia detí a fanúšikovia.

Hematologicko-transfuziologické oddelenie Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, člen skupiny AGEL, je na odber v teréne zvyknuté, odber krvi hokejistom v telocvični preto prebehol bez problémov.

 „Sme veľmi radi, že sme mohli podporiť aj tretí ročník tejto úžasnej akcie. Predovšetkým pred prázdninami máme tej krvi skutočne málo, a tak si vážim každého darcu, ktorý dnes prišiel. Či už spomeniem hokejistov, funkcionárov HC Košice alebo fanúšikov, každý sa správal mimoriadne disciplinovane a vyjadril nám podporu pri záchrane ľudských životov,“ povedala primárka hematologicko-transfuziologického oddelenia MUDr. Annamária Bratková.

Oceliarov prišiel podporiť aj hlavný lekár HC Košice MUDr. Jozef Kubašovský.  

„Aj tentokrát sa potvrdilo to, že naši hokejisti sa radi podieľajú na záchrane ľudských životov a na darovanie krvi sa začali spontánne hlásiť. Teší ma predovšetkým fakt, že odvahu našli aj tí, ktorí v našom tíme v minulosti neboli, “ povedal  Jozef Kubašovský.

Odber krvi na škole sprevádzali aj aktivity  zdravotníkov. Žiaci si mohli nacvičiť poskytnutie prvej pomoci, naučiť sa správne si umývať ruky a odkontrolovať si to pod UV lampou, ktorá ukázala všetky nedostatky a naše laborantky im dokonca ukázali ako sa určuje krvná skupina, čo si niektorí aj vyskúšali.

 „Som nadšený z toho, že sa takúto akciu podarilo uskutočniť práve tu, na pôde našej školy. Deti, ktoré sa na svojich hokejových hrdinov prišli pozrieť, odchádzajú s množstvom krásnych spomienok a cenných informácií. To tvorí s pomocou hokejistov, medzi ktorými som našiel aj bývalých žiakov našej školy, skvelú kombináciu,“ dodal Ľuboš Hvozdovič riaditeľ školy.

 „Som rád, že môžem dnešnú akciu považovať za vydarenú. V kreslách sa vystriedalo množstvo našich chlapcov, ale aj hokejových priaznivcov a učiteľov. Veríme, že naša krv pomôže čo najvyššiemu počtu ľudí, “  doplnil Milan Jančuška hlavný tréner HC Košice.

V tomto období uvíta hematologicko-transfuziologické oddelenie nemocnice Košice-Šaca každú kvapku krvi, ktorú môžu prísť dobrovoľní darcovia darovať na polikliniku Vstupný areál USSKE denne, okrem utorka, od 6.30 do 11.00 hod. Darcom sa môže stať každý vo veku od 18 do 60 rokov, kto váži aspoň 50 kíl. Dôležité je, aby darca nebol v posledných 6 mesiacoch tetovaný a v posledných 2 týždňoch chorý.

Späť