Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Preventívne prehliadky sú stále podceňované, zdravotníci zo Šace šíria osvetu v teréne

19.8.2017

Zdravotníci z Nemocnice Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, ktorá je členom skupiny AGEL, aj počas letných mesiacov neúnavne šíria osvetu o dôležitosti preventívnych prehliadok. S rôznymi diagnostickými meraniami sa zúčastňujú na športových podujatiach venovaných nielen športovcom, ale aj deťom, či celým rodinám. Merajú, vyhodnocujú, odporúčajú, odpovedajú na otázky a snažia sa presvedčiť ľudí, že zdravie je to najdôležitejšie v živote človeka a pritom tak málo sa oň staráme.

Leto je obdobím, kedy počasie láka do prírody a inak to nie je ani v prípade zdravotníkov z Nemocnice Košice-Šaca. Pravidelne preto vychádzajú za brány nemocnice a ponúkajú služby priamo v teréne. V nemocničnom promo stane tak môžete nájsť sestričku, ktorá zmeria krvný tlak, množstvo tuku v tele, CO vo vydychovanom vzduchu, ak ide napríklad o fajčiara. Všetky ukazovatele môžu napovedať niečo o zdravotnom stave a niektoré hodnoty dokonca upozorniť na to, že by človek mal navštíviť špecializovanú ambulanciu a nechať sa dôkladne vyšetriť lekárom.

,,Z náročnejších vyšetrení v teréne praktizujeme vyšetrenie hladiny cukru v krvi, ktorého výsledok donúti človeka zamyslieť sa nad strašiakom menom cukrovka. Tá v dnešnej dobre postihuje nielen dospelých, ale aj malé deti. V mestskom parku sme dokonca športovcom ponúkli natočenie EKG. To patrí medzi bežné vyšetrenia v rámci prevencie u každého, kto dosiahne dospelosť aj napriek tomu, že netrpí známymi srdcovo-cievnymi ochoreniami. Mnohokrát môže dopomôcť k odhaleniu rôznych závažných ochorení," uviedla Lucia Kočková marketingová manažérka z Nemocnice Košice-Šaca.

,,Túto nedeľu vás radi uvidíme na poslednej tohtoročnej Športovej nedeli v parku, podujatí, ktoré každoročne usporadúva Active life.  Okrem bežných meraní krvného tlaku a množstva tuku v tele, vám naša laborantka povie, akú máte krvnú skupinu," dodala Lucia Kočková.

Športovcov v tomto ročnom období vidieť skutočne na každom kroku. Populárny je beh, bicyklovanie či plávanie. Športovci sa navzájom motivujú k neustále vyšším výkonom. Stále viac rekreačných, ale aj profesionálnych športovcov chce poznať svoju výkonnosť (VO2max), ale aj to, ako ich telo reaguje na záťaž (krvný tlak, srdcová frekvencia),  a odhaliť prípadné negatívne dopady tréningového procesu na organizmus. Populárnymi sa preto stávajú telovýchno-lekárske prehliadky realizované na špecializovaných pracoviskách.

Prvý krok robia zdravotníci, nemali by sa však  podceňovať tie následné kroky. Lekári sú pripravení každého vyšetriť na riadnej preventívnej prehliadke, či už priamo v diagnostickom centre alebo športovcov v Šport-artro centre. Leto je stále v plnom prúde a zdravotníkov môžete stretnúť ešte na mnohých podujatiach počas augusta aj septembra.

Späť