Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Tri behy naprieč Slovenskom podporia prevenciu zdravia

17.9.2018

V nedeľu 16. septembra odštartoval v Bratislave, beh zdravia, ktorého cieľom je motivovať ľudí k pohybu a zdravému životnému štýlu. Podujatie, ktoré naprieč Slovenskom prepojí Bratislavu s Banskou Bystricou a Košicami, podporia viaceré zdravotnícke zariadenia a známe tváre.

Beh zdravia nie je o športovom výkone, ale o radosti z pohybu, dobrej nálade a hlavne o šírení myšlienky, že prevencia je dôležitá,“ hovorí organizátor behu Tomáš Gáll. „Keď prišlo oslovenie na zorganizovanie behu za zdravie, nerozmýšľali sme. Prevenciu máme,  my zdraví ľudia bez nejakých vážnych problémov, tendenciu podceňovať. Ale práve príchod k lekárovi včas, nám môže zachrániť život,“ dodáva Tomáš Gáll, jeden zo zakladateľov komunity Active life, ktorej jedným z hlavných cieľov je práve podpora zdravého a hlavne aktívneho štýlu života.

Beh zdravia okrem samotného pohybu ponúka bežcom, ale aj širokej verejnosti vrátane rodín s malými deťmi možnosť dozvedieť sa niečo o svojom zdravotnom stave. Zdravotníci nemocníc siete AGEL SK, ktorý je hlavným partnerom behov, ale aj kolegovia z Ligy proti rakovine sú pripravení poskytnúť záujemcom základné diagnostické merania počas trvania akcií zdarma. „Diagnostické merania, ktoré vieme realizovať v teréne, sú veľmi obľúbené medzi širokou verejnosťou. Hodnoty krvného tlaku, množstva tuku v tele či hladiny náhodného cukru v krvi môžu odhaliť odchýlky, ktorých následná včasná diagnostika u lekára môže viesť k podchyteniu ochorenia aj jeho úspešnej liečbe,“ povedal riaditeľ AGEL SK, Ing. Michal Pišoja. „Ako poskytovateľa zdravotnej starostlivosti nás preto teší, že naši zdravotníci môžu byť súčasťou behu za zdravie aj tento rok. Sestry a lekári našich zdravotníckych zariadení v Bratislave, Banskej Bystrici aj Košiciach sú pripravení vyjsť za svojimi pacientmi za brány nemocníc, priamo na športoviská, kde im poskytnú nielen diagnostické merania, ale odpovedia aj na prípadné otázky účastníkov podujatia,“ dodal.

Akýkoľvek pohyb a teda aj beh je pre naše zdravie veľmi prospešný. Potvrdzujú to aj slová kardiologičky, MUDr. Natálie Vaňovej, EMBA: „V dnešnej dobre je beh veľmi trendy. Spolu s rýchlou chôdzou a džogingom je najprirodzenejšou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení. Pravidelná športová aktivita vrátane vytrvalostných behov znižuje riziko vzniku rakoviny, infarktu myokardu, riziko vzniku koronárnej choroby srdca, potláča rôzne civilizačné ochorenia, ako je depresia, osteoporóza, vznik cukrovky. Je preto vhodné, aby sme sa snažili športovať. Nemusíme profesionálne a do úplného vyčerpania, ale s rozumom a pravidelne.“

Healthy run podporili aj známe tváre. V Bratislave si prišli zabehnúť aj moderátor Valér Ferko a Andy Winson, tréner a mentor v oblasti ľudského potenciálu a prosperity. Ten o pohybe hovorí, že „v dnešnej dobe je absolútne nevyhnutnou súčasťou nášho života, pretože nám dáva energiu, štartuje náš mozog, je prevenciou mnohých ochorení. Nejde o rýchlosť, ide o pohyb ako taký a radosť z tohto pohybu.“

Healthy run odštartoval v nedeľu v Bratislave, kde si diagnostické merania vyskúšalo v priebehu troch hodín viac ako 150 záujemcov. Na ďalší sa môžete tešiť v sobotu 22. septembra v Banskej Bystrici, pod Pamätníkom SNP a  6. októbra na košickom Jazere. Pripravené sú aj aktivity pre našich najmenších.

V rámci registrácie, ako aj počas celého trvania behu ponúkneme bežcom, ale aj divákom a ich rodinám aj program pre deti. Pripravený bude skákací hrad, maľovanie na tvár a samozrejme detská atletika. Ide nám predsa o pohyb a ten majú najradšej práve deti,“ dodáva na záver Tomáš Gáll.

 

 

 

 

 

Späť