Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Zdravotníci z nemocnice v Šaci sa podelili s bezdomovcami

12.12.2018

Zdravotníci z Nemocnice Košice-Šaca v rámci tradičnej predvianočnej aktivity NADÁCIE AGEL, vyzbierali deky, posteľné prádlo, uteráky a obuv. Tie smerovali do zariadenia pre ľudí v núdzi a bez domova Oáza – nádej pre nový život, v Bernátovciach. Zariadenie poskytuje prístrešok takmer tristo bezdomovcom.

Zdravotníkom v nemocniciach nie sú ťažké osudy ľudí cudzie, často sa s nimi stretávajú z bezprostrednej blízkosti. Nebolo im preto zaťažko podeliť sa o to, čoho majú prebytok a do predvianočnej zbierky, ktorá prebiehala počas celého novembra, priniesli viac ako 45kg teplých prikrývok, uterákov či posteľnej bielizne.

Našou snahou je adresná pomoc. Chceme ľuďom v núdzi poskytnúť to, čo potrebujú. Oslovujeme preto rôzne organizácie ešte pred vyhlásením vianočnej zbierky a pýtame sa, akú konkrétnu pomoc potrebujú,“ objasňuje predsedníčka správnej rady NADÁCIE AGEL, Mgr. Iveta Chreneková a dodáva, že „následne oslovíme zdravotníkov.“

Vedenie nemocnice v Šaci tento rok prispelo k predvianočnej zbierke a darovalo Oáze aj tri elektrické postele, ktoré uľahčia prácu s bezvládnymi. „Pomáhať je našou denno-dennou prácou. Táto forma pomoci je ale úplne odlišná. Tu často nejde o pomoc pri lôžku človeka, ktorý o týždeň odíde z nemocnice vyliečený, ale o pomoc človeku, ktorý stratil chuť bojovať , opustil sa a nechal napospas osudu. Ľudí, ktorí sa o bezdomovcov starajú, si neskutočne vážim a keď máme možnosť pomôcť, radi tak urobíme,“ povedala námestníčka pre úsek ošetrovateľstva Bc. Mária Vinterová, dipl.s., ktorá navštívila Oázu už neraz.

Adventný čas sa tradične spája s ľudskosťou a štedrosťou k núdznym. Máme chuť viac sa deliť a dokonca nás do toho nemusí ani nikto nútiť, ide to akosi samo od seba, respektíve od srdca, lebo na Vianoce by mal každý pocítiť, že má niekoho, kto ho má rád. To je ale veľmi ťažký cieľ v prípade, že máte pod svojou strechou takmer tristo ľudí, ktorým poskytujete nielen aký – taký prístrešok, ale ste ich jediným priateľom, ochrancom či vlastne záchrancom.

Otec Gombita je známy človek s veľkým srdcom. Je známy nielen behmi za chudobných, ale hlavne ako človek, ktorý denne neoblomne bojuje so systémom za všetkých svojich zverencov. Práve do zariadenia v Bernátovciach, kde rímskokatolícky kňaz bezdomovcom pomáha, putovali veci z predvianočnej zbierky organizovanej pre zamestnancov nemocnice v Šaci.

Späť