Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Chrípka na Slovensku neutícha. Viete ako sa brániť?

4.3.2019

Preplnené ambulancie ukýchaných pacientov, zákaz návštev v nemocniciach, zatvorené základné a materské školy. Jar nám už klope na dvere, no typicky zimné ochorenie - chrípka - nás aj v týchto dňoch ešte dokáže poriadne potrápiť.

Chrípka nás prekvapí náhle a neopustí nás zhruba 7-10 dní. Nakazený pacient pociťuje bolesti hlavy, najmä za očami, má zimnicu či triašku. Teplota presahuje nad 38°C a trvá 2-3 dni. Typické pre chrípku sú bolesti kĺbov a svalov. Chorý človek sa cíti výrazne unavený, trápi ho suchý a dráždivý kašeľ, bolesť hrdla a tiež upchatý nos, často bez výtoku. Chrípka sa prenáša kontaminovaným vzduchom cez kvapôčky - kašľom, kýchaním, rozprávaním, kontaminovanými predmetmi alebo rukami.

Mnohí sa už pri prvých príznakoch hneď ponáhľajú k lekárovi. No najlepšie urobíte, ak prvý deň ostanete doma v posteli a kontaktujete svojho lekára, pretože ide o infekčné vírusové ochorenie, takže antibiotiká, podľa slov odborníkov, nie sú účinné.

Ak sa ale zdravotný stav pacienta prudko zhorší a ten nestihne navštíviť svojho praktického lekára počas riadnych ordinačných hodín, a vysoká teplota nechce klesnúť, je potrebné zamieriť na pohotovosť. Ambulantná pohotovostná služba je v prevádzke cez pracovné dni, po riadnych ordinačných hodinách, od 16:00 do 22:00. V dňoch pracovného pokoja a počas víkendov od 7.00 do 22.00 hodiny.

Vo vážnejších, život ohrozujúcich stavoch, je nutné obrátiť sa na urgentný príjem v nemocnici. Ten vám je k dispozícii nonstop.

Samozrejme, ako pri každom ochorení, najúčinnejšia je vždy prevencia. Preto sa vyhýbajte kontaktu s chorými, obliekajte sa primerane počasiu, pravidelne si umývajte ruky, často a účinne vetrajte, používajte jednorazové vreckovky, zdravo sa stravujte, dostatočne oddychujte, otužujte sa, saunujte a cvičte. Pomôže aj zaočkovanie.

A hlavne sa usmievajte, vraj to pomáha imunite.

Späť