Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Oceliarska kvapka priniesla 16 litrov krvi

18.6.2019

Nemocnica Košice-Šaca a HC Košice zorganizovali už V. ročník Oceliarskej kvapky krvi. Darovať krv prišlo celkovo 35 darcov, z toho 17 hráčov klubu, medzi ktorými boli aj úplní nováčikovia, fanúšikovia, zamestnanci klubu a rodinní príslušníci našich hokejistov.

Viacerí hokejisti sa zapájajú do Oceliarskej kvapky krvi každý rok. Ihla totiž pre nich nie je strašiakom. Našli sa však medzi nimi aj takí, ktorí mali tento rok v darovaní krvi premiéru. Veľkej podpory sa im dostáva aj zo strany klubových lekárov doc. MUDr. Eugena Frišmana, PhD. a MUDr. Jozefa Kubašovského. „V dovolenkovom období evidujeme vždy pokles darcov krvi, preto je Oceliarska kvapka krvi pre dovolenkovým obdobím už tradične veľmi vítanou akciou. Okrem toho športovci sú vhodnými darcami krvi, sú to mladí, zdraví ľudia, ktorí nám takýmto spôsobom pomáhajú pripraviť sa na leto, kedy zaznamenávame väčší počet úrazov a teda krv je pre zdravotníkov drahocennou tekutinou,“ povedal doc. MUDr. Eugen Frišman, PhD., klubový lekár HC Košice a primár Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Nemocnici Košice-Šaca.

Hokejisti mali podporu nielen veľkého množstva fanúšikov, ale aj rodinných príslušníkov. Tradičným účastníkom Oceliarskej kvapky krvi je aj obranca Václav Čížek, ktorý si uvedomuje dôležitosť takýchto akcií. Dnes daroval krv po štvrtýkrát odkedy pôsobí v Košiciach: „Nemusel som vôbec rozmýšľať nad tým či ísť alebo nie. Vždy som bol  rád, keď som mohol akokoľvek pomôcť a touto našou „kvapkou krvi“ môžeme pomôcť veľmi veľa ľuďom.“ Obrancu Václava Čížeka prišla podporiť dcéra Anička s maminkou Terezkou, ktorá krv aj darovala.

Marcela Haščáka zas podporil syn Sebík s maminkou. Darovať krv už tradične prišli aj manažéri z klubu HC Košice. „Nápad sa zrodil pred piatimi rokmi a už vtedy som veril, že z toho vznikne skvelá tradícia. Dnes teda môžem s potešením skonštatovať, že som hrdý na našich chlapcov, pretože bez ohľadu na to, aký tím sa vytvorí, vždy sú ochotní prísť a vedia aj touto formou preukázať bojovnosť a ochotu pomáhať všade tam, kde je to potrebné,“ hovorí PR manažér HC Košice Vojtech Petty, ktorý stojí za zrodom myšlienky Oceliarskej kvapky krvi.

Do tohtoročnej kvapky krvi sa opäť zapojilo viac darcov ako v minulom roku. „Všetci boli veľmi dobre pripravení po režimovej stránke, čiže boli dostatočne zásobení tekutinami, zjedli malé sladké raňajky a okrem toho boli pripravení aj po stránke psychickej, vedeli čo ich čaká. To nám dáva pozitívnu spätnú väzbu, že informácie, ktoré sa snažíme dostať medzi darcov rôznymi kanálmi, sa k nim skutočne dostávajú,“ povedala MUDr. Dominika Sopková, lekárka Hematologicko-transfúzneho oddelenia.

Samotný odber krvi trvá 5 až 8 minút, krv sa odoberá do plastických vakov v množstve približne 450 ml z dobre viditeľnej žily. V prípade nižšej telesnej  hmotnosti sa odoberá menšie množstvo krvi. Po odbere krvi je nutné doplniť v tele tekutiny. Zdravotníci Nemocnice Košice-Šaca uvítajú každého darcu denne, počas pracovného týždňa, od 6.30 do 11.00 hod., okrem utorka, kedy vychádzajú na mobilné odbery za svojimi darcami.

Späť