Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

V šacianskej pôrodnici pomohli k vytúženému dieťatku mamičke s cystickou fibrózou

2.7.2019

V Nemocnici Košice-Šaca sa narodilo zdravé dieťatko pacientke s cystickou fibrózou. Ide o unikátny prípad. Štatistiky udávajú doposiaľ 3 takéto prípady na Slovensku, Veľká Británia eviduje 8 prípadov za posledných 10 rokov. Tehotenstvo a pôrod rodičky Katky je unikátny aj tým, že Katka donosila zdravé bábätko v stanovenom termíne pôrodu. Ochrannú ruku nad plánovaním tehotenstva, celým jeho priebehom a samotným pôrodom držal primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Nemocnici Košice-Šaca, MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA.

Cystická fibróza je dedičné ochorenie, ktoré postihuje najmä pľúca, črevá, pankreas, ale aj ženské pohlavné ústroje. Ide o ochorenie, ktoré ovplyvňuje sodíkový kanál, preto aj deti, ktoré sa s takýmto ochorením narodia, sa nazývajú slané deti, majú veľmi slaný pot. Dôvodom je, že ich vylučovacie žľazy vylučujú veľmi hustý sekrét, ktorý sa hromadí napr. v pľúcach a spôsobuje problémy s dýchaním a tým pádom sťažuje významným spôsobom ich život. Sekrét sa môže hromadiť v pankrease, pankreatických vývodoch aj v črevách. V genitálnom trakte ženy môže spomínaný hustý sekrét spôsobiť problémy s otehotnením či zahniezdením vajíčka.  

Katke diagnostikovali ochorenie  v troch rokoch na základe zloženia potu. „Život s cystickou fibrózou je plný povinností. Inhalácie, lieky, návštevy lekárov. Keďže mám obmedzenú kapacitu pľúc, menej vládzem,“ hovorí o svojom ochorení Katka. Napriek tomu sa ale rozhodla mať vytúžené dieťatko.  Keďže na Slovensku takýchto rodičiek je len pár, nemala Katka ani možnosť poradiť sa, ako  to celé vnímajú rodičky s rovnakým ochorením. „Lekári mi neodporúčali mať deti, kvôli veľkému riziku, ktoré mi hrozí a kvôli možným komplikáciám už počas tehotenstva. Hovorili tiež, že by to nemuselo dobre skončiť pre mňa, ako pre matku. Nad tehotenstvom som vážne začala uvažovať až pred dvoma rokmi a už v počiatočnom štádiu som sa rozhodla poradiť sa s pánom primárom Dosedlom. Ten mi dodal odvahu a tak som do toho išla,“  hovorí Katka, dnes už maminka malej Sofie.

"Tehotenstvo ženy s cystickou fibrózou je veľmi zriedkavé. Pravdepodobnosť, že mamička s takýmto ochorením počne, vynosí a porodí dieťa, je veľmi mizivá," vysvetľuje primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Šaci MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA. Vzhľadom k povahe ochorenia akým je cystická fibróza, 

je nevyhnutná multidisciplinárna spolupráca viacerých odborníkov a túto spoluprácu manažuje pôrodník perinatológ, ktorý je špecialista na materno-fetálnu medicínu, špecialista, ktorý sa zaoberá takýmito rizikovými a komplikovanými stavmi.

Keďže Katka navštívila našu kliniku už v čase, keď dieťatko ešte len plánovala, vedeli lekári všetko naplánovať. „Spravili sme si rozvahu už pre otehotnením, spolupracovali sme s centrami asistovanej reprodukcie, tak isto s jej pneumológom, a ďalšími jej lekármi. Musím skonštatovať, že rodička Katka vždy bola a je veľmi disciplinovaná. Kľúčom k úspechu v tomto prípade je z 90% jej prístup k svojmu zdravotnému stavu,“ konštatuje Erik Dosedla. „Čo sa týka tehotenstva a pôrodu, pacientku sme viedli ako rizikovú od samého začiatku. Urobili sme kompletnú prenatálnu diagnostiku, aby sme zistili, či plod môže mať cystickú fibrózu. Musela nás častejšie navštevovať, aby sme mali všetko pod kontrolou. Rovnako sme museli urobiť veľmi dôkladnú predoperačnú rozvahu, čo sa týka cisárskeho rezu, kde sme veľmi úzko spolupracovali najmä s primárom MUDr. Michalom Blanárom na anesteziológii, ktorý odviedol perfektnú prácu pri vedení epidurálnej anestézie. Tá je v tomto prípade výhodnejšia, pretože sa pacientka rýchlejšie po zákroku zregeneruje a hlavne, celková analgézia je prípade pacienta s cystickou fibrózou, pomerne riziková.“

Katka sa do poslednej chvíle bála komplikácií, ale keďže bola o všetkom dopodrobna informovaná a všetko mali s pôrodníkom krok po kroku naplánované, dotiahli to spolu až do úspešného konca. „Pacientka s takouto diagnózou by určite mala rodiť iba v nemocnici, kde sú na to pripravení. A to aj z pohľadu perinatológie, čiže pôrodníckej starostlivosti, ale aj starostlivosti o matku, jej pľúca, pooperačnej starostlivosti, rehabilitácie, kde je napríklad dôležitá dychová gymnastika,“ hovorí primár Dosedla.

Sofia je zdravé bábätko. Ona aj Katka sa majú dobre. V tomto prípade mamičky moderná medicína prispela k tomu, že sa Katkin sen v úzkej spolupráci s odborníkom mohol stať skutočnosťou a porodila zdravé, zrelé dievčatko s mierami 2508gr a 48cm v termíne pôrodu, čo je skutočne rarita. Sama neverila, že sa jej túžba splní. Ale jej odkaz je jasný: „Ak veľmi niečo chcete, choďte si za tým. S pomocou dobrých odborníkov sa to môže stať skutočným.“ 

Späť