Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Mamičky sa učili poskytnúť prvú pomoc novorodeniatkam a malým deťom

6.11.2019

Poskytnúť niekomu prvú pomoc je náročné. O to viac, keď ide o naše vlastné dieťa. Dnes si to v praxi vyskúšalo pätnásť mamičiek, ktoré do Nožičkova v Košiciach prišli aj so svojimi deťmi.

Poskytnutie prvej pomoci vyzerá jednoducho. S teóriou sa stretávame napríklad v autoškole, prípadne na školení BOZP pri nástupe do práce. Stretnúť sa však s poskytnutím prvej pomoci v reálnej situácii často vedie k ľudskému zlyhaniu. „Najväčším našim nepriateľom je stres, či šok pri pohľade na zraneného. Oveľa horší je ale stres matky, keď jej novorodeniatko prestane dýchať, prípadne sa dusí materským mliekom, či spadne a udrie si hlávku,“ hovorí diplomovaná sestra Mária Rostášová, certifikovaná školiteľka prvej pomoci z Nemocnice Košice-Šaca, člena skupiny AGEL SK. Práve tieto situácie boli hlavnou témou jej stretnutia s mamičkami v predajni Nožičkovo, ktorého majiteľky každý týždeň usporadúvajú tzv. Podpornú skupinu na rôzne témy pre mamičky na materskej dovolenke.

Účastníčky si vypočuli teoretické zásady poskytnutia prvej pomoci pri zástave dýchania a získané vedomosti si hneď vyskúšali v praxi na figuríne bábätka, ale aj dospelého človeka. Okrem toho mali možnosť vdýchnuť objem vzduchu do makety detských pľúc, ktoré majú oveľa menšiu kapacitu ako pľúca dospelého človeka. Je preto dôležité vedieť, akú silu vložiť do vdychovania vzduchu pri resuscitácii novorodeniatka.

Mária Rostášová, ako skúsená aristická sestra, ktorá dlhoročne školí poskytovanie prvej pomoci nielen novonastúpených zamestnancov nemocnice v Šaci, ale aj externých klientov, odpovedala na množstvo otázok mamičiek, ktoré vychádzali s každodenného života s malými deťmi. „Najviac otázok sa týkalo poskytnutia pomoci pri dusení sa materským mliekom pri kojení, či následne pevnou stravou, ktorá prichádza s prvými príkrmami. Mamičky tiež zaujímalo ako postupovať pri popáleninách, rozbitých hlávkach, pádoch na hlavu, kedy hrozí otras mozgu, ale vyskúšali si aj znehybnenie členka pri jeho vyvrtnutí či špeciálny hmat pri dusení sa väčších detí cukríkom,“ skonštatovala Mária Rostášová.

Vzhľadom na vysoký záujem účastníkov plánujeme podujatie v Nožičkove zopakovať začiatkom budúceho roka. Viac informácií bude k dispozícii na sociálnych sieťach Nemocnice Košice-Šaca. 

Späť