Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Pôrod v pôrodnom boxe je intímnejší a pomáha navodiť domácu atmosféru

29.11.2019

Budúce mamičky môžu v pôrodnici Nemocnice Košice-Šaca priviesť na svet svoje dieťa v pohodlí a intimite tzv. pôrodného boxu. Rodičku môže sprevádzať otec dieťaťa, prípadne iná doprevádzajúca osoba, ktorá prichádza do pôrodnice spolu s budúcou mamičkou a zostane pri nej po celý čas až do skončenia pôrodu a preloženia matky a dieťaťa na oddelenie šestonedelia.

Pôrod je udalosť v živote ženy, ktorú si bude navždy pamätať. Darovať nový život je to najkrajšie, čo môže žena prežiť, ale vyžaduje si obrovské vypätie síl. Kľúčová v tejto chvíli je preto určite intimita. Pomôže navodiť rodičke psychickú pohodu, ktorá v kombinácii s prítomnosťou blízkej osoby, môže napomôcť ľahšiemu priebehu samotného pôrodu. Práve tento fakt bol prvoradý pri plánovaní nových pôrodných boxov na Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Šaci, ktorá na jar tohto roku kompletne zrekonštruovala priestory pôrodnice a šestonedelia.

Gabriela Bodnárová je mamou troch detí a s manželom Jánom si pôrod v pôrodnom boxe nevedia vynachváliť. Ich tretia dcérka Alenka sa narodila v šačianskej pôrodnici tento týždeň.

Do pôrodnice sme s manželom prišli skoro ráno a zaviedli nás hneď priamo do pôrodného boxu, kde sme strávili celý pôrod. Veľmi oceňujem, že som sa po celý čas mohla voľne pohybovať, rovnako ako aj môj manžel. Bolo to skutočne komfortné, manžel nám navodil príjemnú atmosféru, púšťal mi hudbu, bol stále pri mne a nemusel nikam odchádzať ani keď prišiel personál,“ opisuje svoju skúsenosť mamička.

Napriek tomu, že som bola nonstop napojená na monitorovacie zariadenie, nemusela som, vďaka bezdrôtovému pripojeniu, ležať. V čase 1. doby pôrodnej som tak mohla využiť nielen prechádzanie sa po izbe, ale aj fit loptu. Veľmi mi to pomohlo,“ hodnotí Gabika.

Pôrodný box s vlastným sociálnym zariadením je pre rodičku obrovskou pomocou. Nemusieť utekať na toaletu cez chodbu, mať ju k dispozícii len a len pre seba a môcť sa počas pôrodu osprchovať, bolo pre mňa naozaj veľkou úľavou,“ uzatvára Gabika.

 

Súkromie pôrodných boxov oceňujú aj oteckovia prítomní pri pôrode. Trávia s rodičkou celý čas, nemusia sa presúvať do čakární a čakať, kým ich zavolajú k pôrodu. Môžu tak byť plne nápomocní rodičkám a prispieť tak k ich psychickej pohode a navodeniu domáckej atmosféry.

Ján Bodnár sprevádzal manželku pri pôrode všetkých troch ich dcér a porovnávajúc predošlé pôrody s týmto posledným, hovorí: „Myslím si, že prostredie, ktoré je vytvorené v pôrodných boxoch je pre budúcu mamičku veľkým prínosom. Pri predchádzajúcich pôrodoch som veľmi negatívne vnímal presun manželky z tzv. vzdychárne na samotnú pôrodnú sálu. V tej chvíli, keď mala silné kontrakcie a blížil sa samotný pôrod, prejsť aj 10 metrov bolo pre ňu obrovským problémom. Teraz to bolo absolútne komfortné. Okrem toho som aj ja mal vytvorené veľmi dobré podmienky pre moju prítomnosť pri pôrode, nikto ma odnikiaľ nevyháňal a mohol som sa tak plne venovať podpore mojej manželky vo chvíli narodenia našej dcérky Alenky,“ hovorí Ján a dodáva: „a čo nás obidvoch príjemne prekvapilo, bol výhľad z veľkorysého okna na okolitý les a možnosť tlmeného osvetlenia v pôrodnom boxe, čo sme ocenili obidvaja s manželkou. Veľa sme o tom čítali a pri narodení bábätka sa takéto tlmené svetlo aj odporúča. Takže pre nás to bola naozaj iba pozitívna skúsenosť,“ uzatvoril Ján Bodnár.

Budúca mamička je v pôrodnom boxe počas celej doby pôrodu, teda v prvej, druhej i tretej dobe pôrodnej. „Zostáva tu aj dve hodiny po samotnom pôrode, kvôli sledovaniu možných popôrodných komplikácií až do prevezenia na oddelenie šestonedelia. V nových pôrodných boxoch sú samozrejmosťou kompletné monitorovacie zariadenia  na monitoring činnosti maternice, teda kontrakcií a tak isto akcie srdca plodu,“ priblížil primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ktorý malej Alenke pomáhal na svet.

V našej pôrodnici máme v súčasnosti k dispozícii 5 pôrodných boxov, z ktorých 3 sú nadštandardné. Vybavenie zabezpečuje maximálny komfort pre budúcu mamičku, dieťatko aj partnera. Samozrejmosťou je vlastné sociálne zázemie, špeciálna posteľ pre rodičky, ktorá poskytuje nielen maximálny komfort pre rodičku, ale aj priestor pre otca dieťaťa, či iné pomôcky, ako napríklad fit lopta. Pre bábätko je pripravené termolôžko, ktoré slúži na prvé ošetrenie po pôrode. Nové priestory poskytujú maximálny komfort nielen rodičkám, ale vytvárajú lepšie podmienky na výkon našej práce celému personálu kliniky,“ povedal primár Erik Dosedla.

Rekonštrukcia Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Nemocnici Košice-Šaca priniesla okrem pôrodných boxov aj 2 nové operačné sály a kompletné zrekonštruovanie oddelenia šestonedelia. V šačianskej pôrodnici sa ročne narodí okolo 1900 detí, ktorým na svet pomáha 13 lekárov pod vedením prednostu MUDr. Jána Richnavského, PhD. a primára MUDr. Erika Dosedlu, PhD., MBA. Následne sa o novorodeniatka postará tím 7 lekárov Novorodeneckého oddelenia pod vedením primárky MUDr. Slávky Virágovej, PhD. Pôrodnica má medzi budúcimi mamičkami vysoký kredit a je radená na popredné priečky medzi pôrodnicami na Slovensku.

Späť