Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Namiesto cvičenia darovali 13 litrov krvi

24.6.2020

Športovci z Moldavy nad Bodvou a okolia v utorok ráno prišli do fitness centra, ale činky vymenili za ihly. Veľmi obľúbený mobilný odber krvi sa v Grizzly Fitness Club konal už piatykrát. Mladí ľudia opäť nesklamali a prišli v hojnom počte. 29 darcov sa spolu podelilo o 13 litrov krvi.

S nápadom zorganizovať mobilný odber krvi v netradičných priestoroch fitness centra prišla manažérka diagnostického centra v Nemocnici Košice-Šaca, PhDr. Erika Nagyová pred piatimi rokmi, kedy sa konal prvý z týchto odberov. „Majitelia sa vtedy absolútne nadchli touto myšlienkou a okamžite boli pripravení poskytnúť priestor na uskutočnenie mobilného odberu krvi. Vyšli nám v ústrety v každom ohľade, pomohli s propagáciou odberu medzi návštevníkmi a dnes sa už sami pýtajú, kedy urobíme ďalšiu darovačku,“ hovorí Erika Nagyová.

Je potrebné si pomáhať a darovanie krvi je to najmenej, čo môžeme pre iných urobiť. Nič nás to nestojí a pár minút nášho času môže niekomu zachrániť celý život,“ hovorí majiteľ fitness centra, Roland Szabó, ktorý počas každého odberu aj sám krv daroval a dodáva, že „v Moldave nad Bodvou nemáme transfúzne oddelenie, kde by sme mohli pravidelne chodiť. My sme to prostredie vytvorili darcom u nás. Už dnes sa tešíme na šiesty ročník.“

Všetkým darcom ako bonus bola odobratá vzorka krvi aj na sérologické vyšetrenie na ochorenie COVID-19. Pri odbere sa vyšetrí krv aj na dôkaz protilátok IgM a IgG. Test môže potenciálne naznačovať, či sa osoba dostala do kontaktu s ochorením COVID-19 a či sa u nej vytvorila imunitná odpoveď voči danému vírusu. Ide o doplnkovú, nepriamu diagnostiku ochorenia COVID-19.V prípade zvýšených protilátok je pre stanovenie diagnózy ochorenia COVID-19 vždy nevyhnutné overiť priamym dôkazom vírusu metódou RT-PCR, teda hlbokým výterom z nosohltanu, cez nosovú dutinu a výterom z orofaryngu cez dutinu ústnu. Darcovia tak dostanú možnosť zistiť, či prišli do kontaktu s ochorením, a to bezplatne. 

V tomto období uvíta hematologicko-transfuziologické oddelenie Nemocnica Košice-Šaca každú kvapku krvi, ktorú môžu prísť dobrovoľní darcovia darovať na polikliniku Vstupný areál U. S. Steel Košice denne, okrem utorka, od 6.30 do 11.00 hod. Darcom sa môže stať každý vo veku od 18 do 60 rokov, kto váži aspoň 50 kíl. Dôležité je, aby darca nebol v posledných 6 mesiacoch tetovaný a v posledných 2 týždňoch chorý.

Bežne sa odoberá približne 4 až 4,5 dcl krvi do konzervačného roztoku. Pri nižšej hmotnosti darcu alebo pri nižšom tlaku krvi sa môže odobrať darcovi aj menší objem krvi. Čas strávený darovaním krvi  zaberie iba 50-70 minút, samotný odber trvá 5-10 minút. Najbližší mobilný odber prebehne v NEONKA PREMIUM CLUB Optima v Košiciach, v utorok 30. júna v čase od 8.00 do 11.00 hod.

Späť