Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Všetko, čo by ste mali vedieť o menopauze

19.10.2020

Keďže menopauza je pre mnohé ženy obávaným obdobím, primár Jednodňovej zdravotnej starostlivosti MUDr. Otto Tomašu z Nemocnice AGEL Košice-Šaca nám pri príležitosti Svetového dňa menopauzy poskytol rozhovor. Dozviete sa v ňom, s akými negatívnymi sprievodnými javmi sa stretáva v praxi, ako sa dajú mierniť a čo má vplyv na priebeh samotnej menopauzy?

Svetový deň menopauzy si pripomíname 18. októbra, prečo je z vášho pohľadu dôležité upozorňovať na toto obdobie?

Cieľom je zvýšiť informovanosť hlavne laickej verejnosti o tejto problematike. Súvisí to aj s tým, že priemerná dĺžka života ženy sa predlžuje. Kým v roku 1900 nedosahovala priemerná dĺžka života ženy ani 50 rokov, v roku 2000 to bolo zhruba 82 rokov. Podiel obdobia postmenopauzy na dĺžke života sa teda zväčšuje a Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že v roku 2030 bude na svete 1,2 miliardy žien vo veku nad 50 rokov, teda v období menopauzy. Výrazne teda stúpa počet žien, ktoré sú alebo budú v tomto vekovom období.

Na čo treba poukázať v súvislosti s menopauzou? Napríklad, mnohí si ju mýlia s klimaktériom. V akom veku nastupuje menopauza?

V súvislosti s touto problematikou sa stretávame s rôznymi pojmami ako klimaktérium, menopauza, postmenopauza. Klimaktérium /prechod/ je obdobie života ženy, kedy dochádza postupne k znižovaniu tvorby pohlavných hormónov estrogénu a progesterónu vo vaječníkoch. Toto obdobie je charakterizované poruchami menštruačného cyklu a objavujú sa aj symptómy ako návaly, potenie, nespavosť. Tieto symptómy sa označujú vo všeobecnosti ako klimakterický syndróm. Toto obdobie sa najčastejšie vyskytuje vo veku 45-55 rokov. V dôsledku znižujúcich sa hladín estrogénov dochádza k poslednej menštruácii, k menopauze. K menopauze u nás dochádza najčastejšie vo veku 49-51 rokov.

Potom nastupuje obdobie postmenopauzy, kedy je produkcia hormónov z vaječníkov minimálna a žena nemá menštruáciu minimálne 12 mesiacov

S akými negatívnymi sprievodnými javmi sa stretávate v praxi?

V praxi sa najčastejšie stretávame so symptómami prechodu, ako sú návaly na krku a hrudi, potenie, hlavne v noci, poruchy spánku, nervozita, bolesti hlavy, búšenie srdca, poruchy srdcového rytmu. U 10-25 % žien sa objavujú už pred menopauzou. Tieto symptómy väčšinou ustupujú do 2 rokov, ale asi u 25 % žien pretrvávajú aj viac ako 5 rokov. Tieto ťažkosti neohrozujú vážnejšie zdravie ženy, ale zhoršujú kvalitu života a preto ich netreba prehliadať. 

Ovplyvňuje menopauza aj sexuálnu aktivitu alebo, čo má vplyv na priebeh samotnej menopauzy a na fakt, ako to dotyčná žena prežíva?

Niektoré ženy zvládajú tieto symptómy lepšie a niektoré horšie. Zatiaľ sa nevie, prečo je to tak. Pravdepodobne sú na príčine genetika, rasa, vek, fajčenie, spôsob života. Tiež sa objavujú ťažkosti ako suchosť pošvy, pálenie v pošve, čo významne ovplyvňuje aj sexuálny život žien. Za niekoľko rokov od menopauzy dochádza k príznakom, ako je osteoporóza, čiže rednutie kostí, ktoré môže viesť k patologickým zlomeninám, hlavne v oblasti krčka stehnovej kosti a k ateroskleróze, čo zvyšuje riziko infarktu myokardu a náhlej cievnej mozgovej príhody. Tieto príznaky ťažko poškodzujú zdravie a ohrozujú život ženy.

Dajú sa tieto nálady/príznaky zmierniť? Ako áno, máte nejaké tipy?

Príčinou všetkých týchto symptómov je pokles hladiny estrogénu. V súčasnosti je na trhu viacero prípravkov na rastlinnej báze, takzvaných fytopreparátov, ktoré môžu zmierniť najčastejšie symptómy. Dobré skúsenosti sú aj s alternatívnymi formami liečby ako je akupunktúra. Ak sú ťažkosti výraznejšie, prichádza do úvahy hormonálna substitučná liečba, čo sú prípravky s obsahom estrogénu, eventuálne aj progesterónu. Hormonálna substitučná liečba je účinná kauzálna liečba klimakterického syndrómu. Táto liečba musí byť prísne individuálna po vyšetrení pacientky a zvážení prínosu a rizík. Liečba má trvať len najkratší potrebný čas a v čo najnižšej dávke. Nemala by trvať dlhšie ako 5 rokov a pacientky musia byť pravidelne sledované aj s pravidelnými kontrolami mamografie a ultrazvukom prsníkov. Je to však liečba s najlepším efektom.

V tejto súvislosti je potrebné dodať, že každá žena po menopauze   by mala absolvovať vyšetrenie denzitometriu, za účelom stanovenia hustoty kostí.

V akom prípade ženám odporúčate vyhľadať pomoc psychológa? 

Pomoc psychológa odporúčame ženám, ktoré majú vážne psychické ťažkosti až depresie. V mojej praxi som sa stretol s takými prípadmi len ojedinele, a to hlavne u mladších žien po chirurgickom odstránení obidvoch vaječníkov, kedy dochádza k okamžitému a prudkému poklesu hladiny hormónov a symptómy prechodu sú podstatne výraznejšie.

Po klimaktériu prichádza úplne nová fáza, odborne nazývaná senium. Ako by ste to zjednodušene vysvetlili?

Senium, čiže staroba, je obdobie v živote, ktorým je označované fyziologické starnutie. Staroba je obdobie života ovplyvnené vnútornými aj vonkajšími podmienkami. Dochádza k zjavným biologickým zmenám, objavujú sa degeneratívne premeny telesnej schránky a pokles funkcie metabolizmu. Proces starnutia je u každého človeka geneticky zakódovaný.

Späť