Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Dnešná (ne)sloboda z pohľadu lekárov Nemocnice AGEL Košice-Šaca

16.11.2020

K 17. novembru už neodmysliteľne patrí aj fakt, že práve v tento moment si pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu. Pri tejto príležitosti sme oslovili lekárov Nemocnice AGEL Košice-Šaca a spýtali sa ich, ako z pohľadu zdravotníkov vnímajú dnešnú slobodu i neslobodu a opatrenia v súvislosti s koronavírusom.


MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA (39)
Primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky

Opatrenia v rámci pandémie sú nevyhnutné, keďže ide o infekčné ochorenie a pokiaľ nebudeme mať primárnu prevenciu, očkovanie, musíme dodržiavať zásady sekundárnej prevencie - karanténne opatrenia a nosiť ochranné pomôcky. Situácia je náročná ako pre pacientov, tak i pre zdravotníkov, a preto musia byť pacienti trpezliví a najmä tolerantní, pretože karanténne opatrenia v nemocniciach nie sú len kvôli zdravotníkom, ale najmä kvôli ostatným pacientom. Príkladom je zákaz návštev, ktorý je veľmi zle tolerovaný obyvateľstvom, avšak ide tu o jednoduchú premisu epidemiológie, a to je obmedzenie pohybu väčšieho počtu ľudí po nemocniciach.

Núdzový stav v zdravotníctve je lekármi na našej Gynekologicko-pôrodníckej klinike rešpektovaný, každý cíti zodpovednosť a osobným nasadením prispieva k dosiahnutiu cieľa, aby sme spoločne s pacientkami túto vážnu epidemiologickú situáciu prežili s čo najmenšími následkami. Pôrodníctvo je jeden z najakútnejších medicínskych odborov, takže my perinatológovia sme zvyknutí pracovať pod tlakom a v kritických a niekedy až katastrofických situáciách.


MUDr. Mgr. Maroš Varga, MHA (46)
Námestník pre ambulancie, vedúci lekár Polikliniky a Šport-artro centra

Sloboda  je relatívna. Nevieme ani definovať, čo je presný význam slobody. Je to vysoko individuálne.  Sloboda bez pravidiel je anarchia. Pravidlá v slobodnej spoločnosti sú potrebné.

Súbor prijatých pravidiel závisí od momentálnej situácie, ktorú prináša doba.

Táto doba, doba pandémie, nás núti prijať a dodržiavať pravidlá, ktoré si mnohí nevedia spojiť so slovom sloboda. Ale musíme si uvedomiť, že niet inej cesty. Mne osobne to vôbec neprekáža, zažil som aj totalitnú spoločnosť, kde som nemohol cestovať 18 rokov. O iných podstatných faktoroch slobody ani nemohlo byť reči. Snáď koronavírus neprekoná komunizmus dobou pôsobenia u nás.


MUDr. Roman Totkovič FEBOT (47)
Primár, Klinika muskuloskeletálnej a športovej medicíny-ortopédia

Našej nemocnice sa, našťastie, epidémia dotkla len veľmi okrajovo, šancu na hrdinské činy sme nemali. Osobne za krízu nepovažujem nosenie rúška alebo nemožnosť ísť sa zabávať a zostať doma.
Za nutné  negatívum  tejto doby považujem  ťažšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti a konkrétne, čo sa týka ortopédie, je to neúmerné predĺženie čakacích dôb na plánované operácie.  

So samotnými opatreniami problém nemám, skôr ešte v „predkoronovom“ čase mi pripadalo čudné, že v reštauráciách nebola dezinfekcia rúk. Verím, že i po skončení epidémie niektoré hygienické pravidlá budú bežnou súčasťou nášho života. 

Počas krízy je zaujímavé sledovať, ako silno je v ľuďoch zakódovaná túžba stretávať sa, oslavovať, stále niečo nakupovať a stále niekam cestovať... Prekáža mi denné počítanie mŕtvych a chorých a prekáža mi zlá matematika a štatistika (povestný exponenciálny rast...). Čo mi však najviac prekáža, je to, že nemôžeme dať našim pacientom a ľuďom, ktorých stretávame, ten najkrajší ľudský prejav, úsmev. 

Späť