Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Október – mesiac úcty k starším. Na zamyslenie: „Starneme tak, ako sme žili…“

6.10.2020

Keďže október je mesiacom úcty k starším, prinášame Vám príhovor kolektívu z Oddelenia dlhodobo chorých, ktorí sú s našimi seniormi v dennom kontakte.

„V rozprávkach je prirodzené, že si mladí ľudia chodia po múdre rady k starším. Rozprávky sú výrazom ľudských túžob a dobrá rada ukazuje správny smer. Nepodceňujme teda v reálnom živote získané vedomosti a skúsenosti našich predchodcov. Ľudský život má svoje prirodzené etapy, tak ako paralelná postupnosť s prírodou. V prírode je zárukou kvality a kvantity budúcej úrody jadro dozretého ovocia. Tak prečo ľudská populácia nad životnými skúsenosťami staršej generácie pochybuje. Prečo sa nám rady našich otcov a dedov, ktoré máme na dosah a ktoré sú nám ochotní poskytnúť, zdajú nezaujímavé a otravné. Starší človek nemôže konkurovať vo výkonnosti mladému, ale jeho životný príbeh má vždy veľkú cenu.

Ten, kto nepozná minulosť, nechápe prítomnosť a netuší, aká bude budúcnosť. Staroba je jednou z etáp života, ktorú možno prežiť aktívne. Záleží len na nás, ako sa na ňu dokážeme pripraviť. Starogrécky filozof Platón vyjadril veľkú pravdu, podľa ktorého kvalitu starnutia ovplyvňuje spôsob života v strednom veku. Generácie sa striedajú s generáciami a ich vzájomný vzťah je základom života v spoločnosti. Vytvárajme ju teda na svoj obraz. Sedieť pri jednom stole, mladí so starými, to je tá najprirodzenejšia vec na svete. Nezabúdajme na tých, ktorí nám vytvorili podmienky na život, ktorí nás vychovali, na ľudí starších ako my. Pretože úcta k starším je prirodzená vlastnosť každého vychovaného človeka. Úcta k starším nech je samozrejmosťou či už v rodine, na pracovisku, v dopravných prostriedkoch, jednoducho všade.

Kto sa naučí vážiť si šediny, nemusí sa báť, že ostane v starobe nepovšimnutý…

Kolektív Oddelenia dlhodobo chorých

Späť