Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Pandémia koronavírusu ovplyvnila aj darcovstvo krvi

26.1.2021

Ako je známe, krv je najvzácnejšia tekutina na svete. Bez nej by sme nemohli žiť a potreba darovania krvi je aktuálna celoročne. Bez ohľadu na to, či nás sužuje pandémia alebo nie. Za uplynulých 12 mesiacov ale na Hematologicko-transfuziologickom oddelení Nemocnice AGEL Košice-Šaca zaznamenali menší počet darcov.

„Informácie o darovaní krvi v roku 2020 ukazujú, že sme v porovnaní s uplynulým obdobím zaevidovali pokles. Krv darovalo 2797 ľudí, pričom v roku 2019 to bolo až 3125. Rozdiel je 328 darcov, čo je o  10,5 percenta menej,“ vyjadrila sa manažérka dennej zmeny Hematologicko-transfuziologického oddelenia Nemocnice AGEL Košice- Šaca Bc. Edita Petrášová, ktorá ešte upresnila, že množstvo odobratej krvi u jedného darcu je 450 ml. 

Zo sumarizácie minulého roka teda vyplýva, že aj darovanie krvi bolo nepriaznivo ovplyvnené epidemiologickou situáciou podobne, ako aj v ostatných oblastiach. Zrealizovať sa však podarilo už tradičnú Hutnícku kvapku krvi, ktorá sa každoročne koná v máji, no v roku 2020 bola mimoriadne v septembri. Dobrovoľníci z košických oceliarní v rámci spomínanej akcie, organizovanej pri príležitosti podujatia Hutníci pre Košice 2020 – Dni dobrovoľníkov U. S. Steel Košice, darovali krv na Hematologicko-transfuziologickom oddelení polikliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Vďaka štrnástemu ročníku Hutníckej kvapky krvi sa podarilo získať takmer 32 litrov vzácnej tekutiny.

To, ako koronavírus ovplyvnil situáciu s darcovstvom krvi, vysvetlila nedávno primárka Hematologicko-transfúzneho oddelenia MUDr. Annamária Bratková. „S prvou vlnou pandémie počet darcov koncom marca poklesol. Bola to prirodzená reakcia ľudí na informácie z médií, ktoré apelovali na verejnosť, aby nechodili k lekárom. Nie vždy odznelo, že je potrebné vyhýbať sa predovšetkým návštevám všeobecných lekárov a pokiaľ je to možné riešiť záležitosti dištančne, ľudia tak radikálne obmedzili aj odborné vyšetrenia. V apríli, po medializovaní informácií o nedostatku darcov, sa situácia trochu zlepšila. Nasledovalo letné obdobie, ktoré je v súvislosti s dovolenkami už tradične spojené s poklesom darcov a nedostatkom krvi. Preklenúť toto obdobie sa nám podarilo realizovaním úspešného mobilného odberu v jednom z košických fitness centier, keď sa opatrenia uvoľnili,“ vysvetlila MUDr. Bratková, ktorá zdôraznila, že potreba darovania krvi je aktuálna celoročne. „Aj v čase obmedzenia či úplného pozastavenia plánovaných operačných výkonov súvisiacich s pandémiou potrebujeme krv pre pacientov po úrazoch, pri akútnych operáciách alebo pre popálených pacientov. Špecifickú skupinu tvoria onkologickí pacienti, ktorí potrebujú dopĺňať červené krvinky, pretože ich krvotvorba je oslabená pri ochorení a po onkologickej liečbe, ako aj v prípade operácií,“ dodala primárka.

Aj Vaše kvapky krvi zachránia život! Krv môžete darovať na Hematologicko-transfúznom oddelení na Poliklinike VA US Steel. V prípade otázok nás kontaktujte na darujkrv@nke.agel.sk. Odberové dni: Pondelok, Streda, Štvrtok, Piatok: 6:30 - 11:00

Späť