Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Deň pandémie, na ktorý lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca nikdy nezabudne

5.3.2021

Presne pred rokom, 6. marca 2020 bol na Slovensku potvrdený prvý prípad koronavírusu. Pandémia COVID-19 zmenila naše životy od základov. Svoje o tom vie aj MUDr. Adriána Maceášiková, všeobecná lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorá dnes vôbec nemusela byť tam, kde je. Opatrenia v súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19 dramaticky ovplyvnili jej nástup do práce.

„Bolo to na konci mája 2020, bola som študentkou posledného ročníka lekárskej fakulty v Brne. Začiatok neznámej pandémie, blížiace sa posledné štátnicové skúšky, každých pár hodín nové správy o katastrofálnej situácii vo svete, uzatváranie hraníc, jednoducho panika. So snúbencom sme práve balili kufor s jasným plánom – dostať sa na pracovný pohovor, o ktorého konaní sme sa dozvedeli pár dní predtým,“ spustila svoje rozprávanie doktorka, ktorá zároveň jedným dychom uznala, že za normálnych okolností by išlo o bezproblémovú záležitosť. „No teraz nás čakal kolotoč telefonátov a e-mailov, cez ktoré sme žiadali výnimky na vstup na územie Slovenskej republiky, čo bolo v tej dobe naozaj problematické. Dovolať sa niekam bolo takmer nemožné. Nakoniec sa nám v kooperácii s personálnym oddelením nemocnice podarilo získať výnimku na 24-hodinový vstup na územie Slovenska. Bolo to veľmi náročných 24 hodín,“ zaspomínala si MUDr. Maceášiková. „Presne o polnoci sme prekročili vojakmi obliehané hranice a s pocitom takmer vojnového stavu sme o šiestej hodine rannej dorazili do Košíc. O dve hodinky nám už zvonil budík a utekali sme na náš prvý pracovný pohovor v živote. V strese, nervózni, unavení, nevedeli sme, čo máme očakávať. S pocitom neistoty sme opúšťali nemocnicu, no nemali sme ale čas na podrobnejšiu analýzu nášho výkonu,“ priblížila lekárka, ktorá sa následne ponáhľala na úrad pre nový občiansky preukaz. „Ten starý mi, samozrejme, zobrali. S prísľubom, že doklad o dočasnom OP je platný ako normálny občiansky preukaz, som zbalila kufor, zívajúceho priateľa a už sme boli opäť na ceste do Českej republiky. Na hraniciach som pánom vojakom tesne pred polnocou ukázala celý náš štós rôznych povolení a dokladov. Samozrejme mi chýbal ten najdôležitejší doklad – občiansky preukaz. Údajná všemohúca papierová náhrada nestačila. Z poslednej priehradky v aute som vytiahla pas, ktorý bol, ako inak, neplatný. Začalo sa diplomatické vyjednávanie, ktoré sa skončilo v náš prospech. Poslednú hodinu cesty si vôbec nepamätám. Odšoférovala som to na akéhosi autopilota. Toto bol môj prvý stret s pandemickými opatreniami, na ktorý nikdy nezabudnem. Teraz, po takmer roku, sme obaja lekármi v našej vysnívanej nemocnici a môžeme si spoločne povedať, že to stálo za to,“ dodala na záver MUDr. Maceášiková, ktorá okamžite zapadla do kolektívu zamestnancov Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Zdravotníci aj odborníci sa jednoznačne zhodujú – v tejto ťažkej dobe je potrebné dávať si pozor na seba aj na svojich blízkych a dodržiavať hygienické nariadenia. Rúško, odstup, ruky – tri základné pravidlá, ktoré pre spoločnosť znamenajú veľa.

Späť