Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Farmaceutky AGEL lekární o boji s pandémiou: „Sme zásobení a pripravení na všetky možnosti“

25.3.2021

Koronavírusu čelí celý svet už viac než rok a výrazne zasiahol do všetkých sfér. Zmena sa prejavila aj v správaní zákazníkov AGEL lekární, ktorí čoraz častejšie začali siahať po výživových doplnkoch, čo farmaceutky považujú za pozitívny trend. Ktoré vitamíny sa predávajú najviac a o čo sa v lekárňach snažia?

„Covid zmenil správanie každého z nás. Z pohľadu spotreby výživových doplnkov v tomto období vedú vitamín D, C a zinok, všeobecne odporúčané ako podporná liečba pri vírusových ochoreniach. Myslím, že práve spotreba vitamínu D stúpla najviac v porovnaní s dobou pred covidom. Štúdie z ostatných rokov upozorňovali na nízke hladiny tohto vitamínu v populácii, nielen v zimných mesiacoch. Takže tento trend je veľmi pozitívny. V AGEL lekárni na Poliklinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca robíme všetko pre to, aby sme zabezpečili profylaktickú a podpornú liečbu, ale hlavne často nedostatkové lieky predpisované lekármi pacientom chorým na Covid - 19,“ priblížila zodpovedná farmaceutka Mgr. Lucia Adzimová Vargová, ktorá ďalej vysvetlila, že denne využívajú emergentné objednávanie liekov, na zabezpečenie antivírusového liečiva inozínu. „Vďaka dostatočnej zásobe sme nemuseli v laboratóriu pripravovať kapsule s obsahom dexametazónu, ale sme pripravení aj na túto možnosť, ak to bude potrebné. V spolupráci s Klinikou všeobecného lekárstva našej nemocnice sa snažíme, aby liečba Ivermectínom bola racionálna a bezpečná. Jasná a správna dispenzácia pacienta je pri množstve rozporuplných informácií z rôznych zdrojov kľúčová,“ dodala na záver Mgr. Adzimová Vargová s tým, že o Ivermectín je veľký záujem a vydávajú ho len na lekársky predpis.

Rovnako tak sa počas pandémie zmenila situácia aj v AGEL lekárni na Žriedlovej ulici v Košiciach. „V minulosti tvorili väčšinu našej klientely zamestnanci, ktorí pracujú v bezprostrednej blízkosti lekárne, avšak v rôznych etapách začali pracovať z domu. Zaznamenali sme výrazný nárast predaja preparátov s obsahom C-vitamínu, D-vitamínu, predaj Selénu, Zinku, ako aj predaj preparátov podporujúcich imunitný systém s obsahom hlivy ustricovej, rakytníka, ale tiež napríklad Kolostrum,“ vymenovala zodpovedná farmaceutka PharmDr. Katarína Sklenárová. „Veľký nárast nastal taktiež v predaji rúšok a neskôr respirátorov, ale pacienti si začali kupovať aj antigénové testy, či už zo slín alebo realizované formou výteru z nosa. Pevne verím, že aj my sme svojou prácou prispeli k zvládnutiu pandémie a zlepšeniu kvality života aj pozitívnych pacientov.“

Späť