Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Známy futbalista takmer 8 mesiacov po operácii: Popísal, ako sa zranil a vďaka komu sa zbavil bolesti a bariel

22.4.2021

K športu už neodmysliteľne patria aj úrazy. Svoje o tom vie futbalista Filip Maník (záložník, Bardejov), ktorý sa 9. júla 2020 zranil počas tréningu. Keďže bolesť neustupovala, napokon sa musel zveriť do rúk odborníkov a podstúpiť operáciu. Pomoc našiel v Nemocnici AGEL Košice-Šaca. Ako sa cíti po poslednej kontrole?

Môžete nám povedať, čo sa vám stalo? 

Mal som úraz ľavého kolena, stalo sa mi to na tréningu, kedy sa mi pri prudkej zmene smeru podvrtla stojná noha, započul som také „puknutie" a už vtedy som tušil, že niečo nie je v poriadku.

Ako sa prejavovali vaše problémy? 

V prvotnej fáze to bola, samozrejme, bolesť, opuch, nestabilita. 

Obmedzovalo vás to v bežnom živote alebo počas hry?

V bežnom živote iba prvotné 3-4 týždne po úraze, následne to bolo relatívne zvládnuteľné, avšak nebol to stav, ktorý by bol zlučiteľný so športovou aktivitou, takže v tom prípade som to potreboval riešiť...  

Akým spôsobom? 

Cez známu mojej snúbenice sa mi podarilo dohodnúť konzultáciu u pána doktora MUDr. Mgr. Maroša Vargu, MHA, kde mi boli potvrdené moje obavy, išlo o ruptúru ACL (roztrhnutie predného skríženého väzu kolena). S pánom doktorom som si dohodol termín a rozhodol sa tento problém riešiť operačne artroskopiou. Pán doktor Varga mi celý postup operácie, ako aj následnej rekonvalescencie podrobne vysvetlil, čo mi veľmi pomohlo, keďže som ešte nikdy nemusel podstúpiť takúto, nazvime to vážnejšiu operáciu. Tú som absolvoval presne o dva mesiace, čiže 9. septembra 2020. Našťastie všetko dobre dopadlo bez akýchkoľvek problémov a na druhý deň po operácii som už bol doma, takmer bez bolestí. 

Ako dlho ste do Nemocnice AGEL Košice-Šaca chodili na rehabilitácie?

Priamo k vám, keďže som z Prešova, som chodil iba na úvodné rehabilitácie k fyzioterapeutke Ingrid Šoltýsovej, ktorá mi nastavila úvodné cvičenia na rozcvičenie a postupné zaťažovanie operovanej nohy, vďaka čomu som mohol po 3 týždňoch od operácie chodiť bez bariel. Následne systematickú rekonvalescenciu som absolvoval v Prešove u fyzioterapeuta Mgr. Dávida Baluchu, s ktorým sme pracovali takmer 7 mesiacov na mojom návrate k športovej aktivite.

Už ste úplne fit?

Momentálne som 8 mesiacov po operácii, s pánom doktorom som absolvoval poslednú kontrolu, kde sme ukončili úraz a už by malo byť všetko v poriadku, cítim sa fajn.

Popíšte nám svoje skúsenosti, odporúčali by ste Nemocnicu AGEL Košice-Šaca aj ostatným kolegom?

Tak, ako som spomenul, bol som hlavne spokojný s prístupom pána doktora Vargu, ktorý mi celý proces operácie a následnej rehabilitácie dokonale vysvetlil, vďaka tomu to bolo pre mňa jednoduchšie zvládnuť. Taktiež celý proces kontrolných vyšetrení prebiehal bez problémov, bez dlhého čakania. Vďaka tomu môžem Šport-artro centrum len odporučiť a v prípade potreby sa aj osobne na ňu znova obrátim. Dúfajme však, že zdravie bude slúžiť a nebude to nutné.

Späť