Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Chcete schudnúť? Návod a odporúčania nutričnej terapeutky a lekára z Nemocnice AGEL Košice-Šaca

6.7.2021

Plavková sezóna je v plnom prúde a mnohí sa ešte narýchlo snažia zbaviť nadbytočných kilogramov. Ako by mal vyzerať ideálny jedálniček? Je lepšie chudnúť v lete alebo v zime či ako predísť jojo efektu? Na otázky odpovedajú nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Košice-Šaca Jana Parnicová a všeobecný lekár Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Lukáš Olšavský.

Obaja sa zhodli na tom, že chudnúť je zdravé vtedy, ak človek nemá závažné zdravotné problémy, ak to dovoľuje jeho stav. „Dôležité je podotknúť, že každé chudnutie má byť „zdravé“, pri výrazne obéznych ľuďoch má chudnutie a nastavenie diétneho režimu prebiehať pod dohľadom lekára a nutričného terapeuta. Samozrejme, zníženie telesnej hmotnosti vedie častokrát aj k zlepšeniu zdravotného stavu. Chudnutie v letných mesiacoch býva ľahšie, nakoľko človek môže vplyvom vysokých teplôt menej pociťovať hlad, príjemné počasie ho láka byť viac na čerstvom vzduchu a venovať sa rôznym športovým aktivitám,“ vyjadrila sa Jana Parnicová, ktorú doplnil lekár s tým, že v celkovom ponímaní metabolizmu ľudského organizmu je telo nastavené ako ideálne časované hodinky. „Tak, ako sa mení správanie organizmu cirkadiálne, teda v priebehu dňa, tak aj v priebehu ročných období. V lete náš metabolizmus spotrebuje energiu na potenie, a teda ochladenie, v zime zase na zohriatie. Pre človeka je pokles vonkajšej teploty v zimných obdobiach rizikovejší z pohľadu poklesu imunity a náchylnosti na rôzne infekcie. Preto by v tomto období mala byť strava vyvážená, s dostatočným príjmom vitamínov a živín pre budovanie imunity a držanie striktných diét nie je odporúčané,“ priblížil MUDr. Olšavský.

Pozor si však treba dávať aj na „taktiku“ rýchleho chudnutia, ktorá častokrát nie je zdravá, práve naopak, a veľa ľudí po nej siaha s príchodom leta. „Nie som zástancom takého  chudnutia. Človek, ktorý sa rozhodne znížiť svoju telesnú hmotnosť, by mal v prvom rade poznať svoj zdravotný stav, stanoviť si nejaký cieľ, koľko kilogramov by bolo optimálne schudnúť, za pomoci lekára a nutričného terapeuta si vytvoriť nutričný plán. Vhodné je zvoliť si správne stravovacie návyky, akýsi štýl, akým sa budem stravovať. Dôležité je stravu prijímať častejšie v menších dávkach, do jedálneho lístka zaradiť veľa čerstvej zeleniny a ovocia, dbať na optimálny pitný režim, vyvážený prísun makro a mikro nutrientov, dostatočný prísun vlákniny, zvoliť vhodnú technologickú prípravu jedál. Správnym nastavením nutričného plánu sa predchádza tzv. jojo efektu, človek svoje stravovanie neberie ako prísnu diétu, berie ju ako niečo prirodzené a dôležité je, že pri takejto forme stravovania nepociťuje hlad,“ uviedla nutričná terapeutka, ktorá ďalej poukázala na to, že ak chceme schudnúť, je dôležité, aby náš energetický príjem bol nižší ako náš energetický výdaj, čiže výdaj energie má byť vyšší, čo v sebe zahŕňa zvýšenie fyzickej aktivity. Samozrejme, každá fyzická aktivita by mala byť prispôsobená každému človeku individuálne s prihliadnutím na jeho zdravotný stav a kondíciu. „Pri obmedzení nadmerného prísunu jednoduchých cukrov a ťažkých tukov môže dôjsť k redukcii telesnej hmotnosti. Takisto je pri cvičení dôležitý dostatočný príjem kalórií, čiže aj opačný spôsob môže mať pozitívny efekt. V tomto prípade je lepšie zamerať sa na aeróbny spôsob cvičenia, kedy dochádza k zvýšenému spaľovaniu tukov, ako je chôdza, jogging, beh, bicyklovanie a podobne. Tak, ako v celkom ľudskom tele je dôležitá rovnováha a balans, aj v tomto prípade je ideálne skombinovať úpravu stravy s pravidelným cvičením,“ vyjadril sa MUDr. Olšavský.

Ako by mal teda vyzerať ideálny jedálniček? ,,Raňajky majú byť sýte, doplnené o čerstvú zeleninu, na desiatu je vhodné zvoliť ovocie, na obed sa pri redukčnej diéte nepodáva polievka, hlavné jedlo by malo pozostávať z bielkovinovej zložky, ako je napríklad chudé mäso alebo ryba a prílohu ako sú zemiaky či ryža je vhodné nahradiť väčšou porciou čerstvej zeleniny napríklad vo forme šalátu, uvádza nutričná terapeutka z Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Podľa nej je sa na olovrant môžu zaradiť mliečne výrobky ako sú napríklad jogurty. Večera má byť ľahká, taktiež by mala pozostávať  z bielkovinovej zložky a čerstvej zeleniny. Vhodné sú aj zeleninové šaláty obohatené o kvalitný syr či rôzne druhy semiačok. ,,Ako náhradu často konzumujúcich chipsov či cukroviniek odporúčam variantu čerstvo narezanej zeleniny, ktorej príjem je viac ako žiadúci a jej konzumácia nás nielen zasýti, ale pôsobí aj pozitívne na peristaltiku čriev a predchádza vzniku zápchy,“ dodáva J.Parnicová. K nevhodným potravinám patria cukrovinky - čokoláda, cukríky, zmrzlina, sladené nápoje, alkohol, pokrmy z fast foodov (pizza, hamburger), mastné jedlá, vyprážané jedlá alebo chipsy.

Späť