Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Čo urobia ľadové nápoje s hlasivkami a ako sa zbaviť zachrípnutia?

13.7.2021

Už neraz sa mnohým stalo, že počas horúceho dňa vypili chladený nápoj a zostali zachrípnutí. Ako sa popasovať s takýmito neželanými ťažkosťami a kedy je potrebné vyhľadať pomoc odborníka? Vysvetľuje ORL lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Valéria Doláková.

Na zahnanie smädu je najlepšia voda alebo nesladené čaje. Pozor si treba dávať aj na samotnú teplotu, ktorá by mala byť vlažná alebo izbová, rozhodne nie ľadová, rovnako foniatrička Nemocnice AGEL Košice-Šaca neodporúča ani nápoje, ktoré boli len pred malou chvíľou vytiahnuté priamo z chladničky. „Ľadové nápoje dráždia hlasivky, sliznica sa poškodzuje, mení sa prekrvenie hlasivky a môže nastať zápal. Najprv je to iritácia hlasivky tým chladom, môžu nastať zápalové zmeny a toto je nepríjemné. U človeka sa to prejaví tak, že keď je tá hlasivka iritovaná, dráždená, mení sa charakter hlasu, je zachrípnutý,“ vyjadrila sa ORL lekárka MUDr. Valéria Doláková, ktorá ďalej vysvetlila, v akom prípade sa odporúča vyhľadať pomoc odborníka. „Ak to zachrípnutie trvá už pár dní, pridružia sa príznaky respiračného infektu, kašeľ, zadrhávanie hrdla, febrilný stav, čiže zvýšené teploty, tak vtedy určite. Po ľadovom nápoji zmení hlasivka svoju hmotu, je opuchnutá a tým pádom sa mení zafarbenie hlasu, človek je zachrípnutý, ale nemusí tam byť ešte zápal. Je to len iritácia, ale keď sa pridruží dráždenie na kašeľ, vykašliavanie hlienov, bolesti hrdla, tlak v krku, tam už je zápal a vtedy potrebujeme lekára.“

Ako ďalej odborníčka dodáva, pri prvých ťažkostiach, kedy zaznamenávame len stratu hlasu alebo zachrípnutie, pomáhajú teplé obklady, normálny pitný režim, vlažné nápoje, bylinkové čaje, voľnopredajné lieky, homeopatiká, kalciový sirup alebo produkt s kyselinou hyalurónovou, ktorá zvlhčuje hlasivky. „To sú všetko lieky, ktoré si vie pacient kúpiť pri prvých príznakoch, ak od smädu vypil studený nápoj a zachrípol. Ide o bežné ťažkosti, trošku sa zastrie hlas na jeden-dva dni a potom je to lepšie. Veľa ľudí to ani nerieši, efekt chladu sa stiahne a hlasivky fungujú ďalej. Iba pri zápale pacienti potrebujú lekára,“ dodala na záver MUDr. Doláková.

Späť