Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Starostlivosť o bábätká v horúčavách: Ako obliekať novorodencov a zvládnuť tropické noci, odporúčania pred cestou autom a k prechádzkam

26.7.2021

Horúčavy sú pre bábätká nebezpečné. Preto je veľmi dôležité vedieť, ako sa o novorodeniatka a dojčatá počas teplých letných mesiacov postarať a čomu sa vyhnúť. Téme sa venuje primárka Novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Slávka Virágová, PhD.

„Horúčavy, aké bývajú v posledných rokoch v našich zemepisných šírkach, pomerne ťažko znášajú dospelí, ale aj deti a čím sú menšie, tým je to pre ne náročnejšie. Kým obsah vody u dospelého človeka je približne 60 %, u malých detí je to až 80 %, a preto sú počas horúčav na prísun tekutín citlivejšie,“ hovorí primárka MUDr. Slávka Virágová, PhD., ktorá v tejto súvislosti poukazuje na nevyhnutnosť pravidelného dopĺňania tekutín. „Ak je bábätko dojčené, bude si pýtať papať dosť často, hoci aj každú polhodinu, bude si sať krátko – len predné mliečko, ktoré mu uhasí smäd. Nedojčeným deťom je vhodné ponúkať dojčenskú vodičku a u starších detí je vhodné ponúkať vodu častejšie, ako v nie horúcom počasí. Čo sa týka stravovania väčších detí, mali by sa im podávať ľahšie jedlá, ktoré nie sú mastné, ale ani príliš horúce. Ideálnymi sú sezónne zeleniny, ovocie a šťavy, dobrou voľbou je napríklad melón, keďže nielen dopĺňa tekutiny, ale dokáže aj príjemne schladiť,“ vysvetľuje ďalej lekárka Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Ako obliekať bábätko a zvládnuť tropické noci

„Zvyčajne sa riadime univerzálnou radou pri obliekaní bábätiek – bábätko by malo mať jednu vrstvu oblečenia navyše oproti dospelým. V horúcom letnom počasí, keď teplomery ukazujú 30 °C či viac, však môžeme od tejto zásady upustiť, teda bábätku postačí aj jedna vrstvu oblečenia, napríklad tenučké body. Ideálny materiál je najmä bavlna, pretože umožňuje pokožke dýchať, bábätko sa zbytočne nepotí a bavlna, prípadne organická bavlna, ktorá je úžasne mäkučká a bez rôznych nebezpečných látok, akými sú zvyšky pesticídov, nebezpečné farbivá, je príjemná pre pokožku,“ priblížila MUDr. S. Virágová, PhD. s tým, že bábätká v kočíkoch nepotrebujú v horúčavách čiapku. „Ak ale nechcete nechať holú hlávku, potom sú vhodné vzdušné jemné čiapky určené na leto, opäť ideálne z jemnej tenkej bavlny. Tým najmenším môžeme obliecť tenké bavlnené ponožky. V lete nie sú do kočíkov vhodné prikrývky ako perinky, paplóny či deky, stačí zľahka prekryť tenkou látkovou plienkou. Netreba zabúdať na sieťku proti hmyzu,“ vymenúva primárka.

Kedy chodiť na prechádzky

Novorodenci a dojčatá na priame slnko rozhodne nepatria, práve naopak. Treba ich pred ním chrániť. „Ani ten najjemnejší opaľovací prípravok nie je vhodnou alternatívou. Pokožka novorodenca je jemná a citlivá. Snažíme sa voliť prechádzky na čerstvom vzduchu po tieni. Vhodné sú napríklad prechádzky po lesných parkoch alebo počas pobytu na čerstvom vzduchu umiestniť kočík s dieťatkom do tieňa, napríklad pod slnečník, ak nemáte kočík so slnečnou clonou. Tiež je dôležité zvoliť vhodný čas na prechádzky - v dopoludňajších hodinách, kedy ešte intenzita tepla nie je vysoká a v neskorých odpoludňajších hodinách, kedy už intenzita tepla nie je vysoká,“ upozorňuje lekárka, ktorá dáva do pozornosti, že častejšie sprchovanie alebo osvieženie tela vlažným uterákom či plienkou je lepšie, ako ochladzovanie sa v obchodnom centre.

„Aj počas tropických nocí v lete sa bábätkám môže horšie spať. Skúste vytvoriť príjemné prostredie tým, že miestnosť, v ktorej spinká, poriadne prevetráte, schladíte, prípadne necháte otvorené okno aj na noc. Treba ale dbať na to, aby bábätko nebolo v prievane. Na oblečenie stačí tenké pyžamko a naozaj tenká prikrývka – nie perinka, paplón či deka alebo nechajte bábätko spinkať v letnom spacom vaku. Počas noci môže vyžadovať viac tekutín.“

Cestovanie autom

Pokiaľ to nie je nevyhnutné, v tropických horúčavách necestujte s bábätkom autom. „Ak sa rozhodnete ísť s dieťatkom na dlhšiu cestu, napríklad na dovolenku k moru, cestujte radšej v noci, keď v aute nie je tak horúco. Voľte destinácie, ktoré sú blízke vzdialenosťou aj kultúrou. Exotické krajiny sú určite zaujímavé, ale hrozí tu aj vyššie riziko rôznych infekcií a potrebné diagnostické a terapeutické možnosti môžu byť obmedzené. Nikdy, za žiadnych okolností, nenechávajte bábätko zatvorené v aute bez dozoru! Teplota v aute v lete sa veľmi zvyšuje, čo je nebezpečné, bábätko sa aj za pár minút môže prehriať a môže to mať vážne zdravotné následky. Aby na dieťatko nesvietilo slnko, môžete si pomôcť bavlnenými plienkami zavesenými na oknách auta alebo slnečnými clonami do auta. Pri dlhších cestách treba robiť prestávky a dopĺňať bábätku tekutiny. Klimatizácia pre bábätká nie je vhodná. Treba mať na pamäti, že aj pre dospelých by rozdiel medzi klimatizovaným priestorom a vonkajším prostredím nemal byť väčší ako 5 – 6 ° C, teplotný „šok“ môže byť tiež nebezpečný,“ vysvetľuje MUDr. S. Virágová, PhD., ktorá zároveň upozorňuje na to, že teplo v kočíku je porovnateľné s tým v aute, preto je vhodné používať taký kočík, v ktorom dostatočne prúdi vzduch, napríklad vďaka sieťke.

Späť