Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Počet darcov krvi v lete klesá: Aké majú zásoby na Hematologicko-transfúznom oddelení Nemocnice AGEL Košice-Šaca?

13.8.2021

Ako uviedla Národná transfúzna služba SR, v letných mesiacoch stúpa počet dopravných nehôd a ťažkých úrazov vyžadujúcich si bezodkladné operačné zákroky, prebiehajú transplantačné programy. Okrem bežného naplánovaného operačného programu evidujú zvýšené požiadavky na krvné prípravky, pretože nemocničné zariadenia dobiehajú plánované operačné zákroky, ktoré boli z dôvodu pandémie COVID-19 pozastavené. Darcov krvi je momentálne menej z viacerých dôvodov.

Deje sa tak v dôsledku cestovateľskej a zdravotnej anamnézy, dovolenkového obdobia, vysokých denných teplôt a taktiež pretrvávajúceho ochorenia COVID-19 a z neho vyplývajúcich obmedzení pri darovaní krvi. Keďže zaznamenali kritické zásoby hlavne krvnej skupiny A a všetkých krvných skupín s negatívnym Rh faktorom, Národná transfúzna služba SR vyzvala ľudí, ktorí môžu darovať krv, aby tak urobili a pomohli doplniť zásoby krvných prípravkov.

Čo sa týka stavu zásob krvi v Nemocnici AGEL Košice-Šaca, situácia je stabilizovaná. „Menej darcov aj pokles zásob krvi je počas letných mesiacov tradičný. Na odbery nechodia študenti, tí, čo pracujú, nemôžu prísť, pretože sú na dovolenke alebo zastupujú kolegov, existujú obmedzenia po návrate zo zahraničia, po očkovaní, jednoducho, sú tam okolnosti, ktoré tie počty v lete znižujú. Nepovažujem to za mimoriadny výkyv v rámci epidemiologickej situácie. Zásoby sú nižšie, ale máme dostatok krvi pre pacientov. Tradične je menej Rh negatívnych, ale aj v populácii je menej takýchto ľudí,“ vyjadrila sa primárka Hematologicko-transfúzneho oddelenia (HTO) Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Annamária Bratková.

„Darovať krv môžu u nás darcovia každý pracovný deň okrem utorka. Odber je možné realizovať 28 dní po prekonaní ochorenia. Po očkovaní vakcínou Astra Zeneca môže darca darovať krv 28 dní po prvej alebo 28 dní po druhej dávke. Po očkovaní  vakcínami  Pfizer a Moderna je možné darovať krv 2 týždne po podaní prvej aj druhej dávky. Pre darcov krvi, ktorí navštívili inkriminované oblasti ako Grécko - oblasť Imathia, Pella; Taliansko - oblasť Bologna, La Spenzia, platí kontraindikácia darovania krvi počas 28 dní od opustenia týchto oblastí,“ vyjadrila sa Mgr. Henrieta Horváthová, manažérka dennej smeny HTO, ktorá taktiež doplnila, že momentálne je darcov menej.

Späť