Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Vďaka ktorým potravinám si budujeme lepšiu imunitu a čo zabaliť školákom na desiatu?

16.9.2021

Teplé dni čoskoro vystriedajú tie chladnejšie, a preto je na mieste myslieť nielen na vhodné vitamínové doplnky, ale aj na správnu a zdravú stravu. Ako by mal vyzerať ideálny jedálniček? Na otázky odpovedá nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Košice-Šaca Jana Parnicová.

Ako by sme mali jedálniček prispôsobiť čoraz chladnejšiemu počasiu?

Jesenné počasie prináša so sebou časté teplotné výkyvy a zmeny počasia. Tieto zmeny ovplyvňujú imunitu či už dospelých alebo detí. V tomto období a v chladnejšom počasí je vhodné do jedálneho lístka zaradiť väčšie množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, dbať na dostatočný a správny pitný režim, zabezpečiť dostatočný prísun vitamínov a minerálnych látok, vlákniny, probiotík a prebiotík.

Ktoré potraviny by sme mali jesť, aby sme si podporili imunitu? Aké sezónne potraviny sú pre nás dobré?

Na podporu imunity je vhodné konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu, taktiež je prospešná konzumácia kvasenej zeleniny, ako je napríklad kyslá kapusta. Na podporu imunity je potrebné zabezpečiť dostatočný prísun vitamínu D, ktorého zdrojom sú najmä morské ryby, rybí olej, vajíčka, mliečne výrobky či maslo. Dôležitý je prísun vitamínu C, zdrojom sú najmä kyslá kapusta, citrusy, listová zelená zelenina, šípky, rakytník, kel, cibuľa, pór, granátové jablko, duly. Tu treba zdôrazniť, že obsah vitamínu C v potravinách sa dlhým varením a tepelnou úpravou znižuje, preto uprednostňujeme napríklad konzumáciu surovej kyslej kapusty a pod. Pre správnu funkciu imunitného systému je veľmi dôležitá minerálna látka zinok. Výborným zdrojom tohto minerálu sú strukoviny, obilniny, špenát, orechy, semiačka, napr. tekvicové. Pre správne fungovanie imunity je dôležitá správna (zdravá) črevná mikroflóra. Pretože až 80 % imunitných buniek sa nachádza v čreve je dôležitý príjem probiotík - zdrojom v potrave sú kyslá kapusta, fermentované potraviny, jogurty, kefíry. Dôležité sú taktiež prebiotiká, ktoré pomáhajú probiotikám rozmnožovať sa, ich zdrojom v potrave sú celozrnné výrobky, ovsené vločky, jačmeň, ovocie či vlašské orechy. Pitný režim by mal pozostávať predovšetkým z pitnej vody, ovocných, zelených či bylinkových čajov (šípkový, rakytníkový, zázvorový, púpavový).

Čo odporúčate rodičom ako raňajky, desiatu či olovrant pre školákov?

Na raňajky, desiatu či olovrant je vhodné zaradiť celozrnné pečivo alebo chlieb s nátierkou doplnenú o zeleninu, rôzne druhy ovocia, mliečne výrobky (jogurty, kefíry), ovsené vločky s ovocím, varené obilninové kaše (napr. ovsená, pšenová) ochutené medom, škoricou či rôznymi druhmi orechov a semiačok.

Čomu by sme sa v sychravom počasí mali vyhýbať?

V tomto sychravom počasí by sme mali našu stravu prispôsobiť a vyberať si také potraviny, ktoré naše telo ohrievajú. Vhodné je dávať prednosť teplým jedlám pred studenou stravou. Dôležité je vyhýbať sa konzumácii studených nápojov, ktoré naše telo ochladzujú zvnútra, ideálne je, aby nápoje mali približne teplotu nášho tela. Odporúča sa konzumácia teplých polievok, ktoré dokážu naše telo dokonale zohriať. Vhodné je obmedziť príjem cukrov, bielej múky, smažených a vyprážaných jedál. Správna a vyvážená strava pomáha podporovať imunitný systém, ale netreba zabúdať ani na to, že na celkovú obranyschopnosť organizmu človeka vplýva mnoho ďalších faktorov. Pre zdravie človeka v tomto období jesene, ale, samozrejme, aj počas celého roka sú taktiež dôležité faktory ako sú dostatočný a kvalitný spánok, pohyb na čerstvom vzduchu a predovšetkým dobrá nálada. 

Späť