Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Nemocnica AGEL Košice-Šaca vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv

5.11.2021

Situácia v nemocniciach je naozaj vážna, a preto záleží na každej kvapke krvi. Nemocnica AGEL Košice-Šaca pozýva záujemcov, bez ohľadu na krvnú skupinu, aby prišli na Transfuziologické oddelenie na Poliklinike VA U. S. Steel darovať najvzácnejšiu tekutinu. 

„Darovať krv môžu záujemcovia na našom Transfuziologickom oddelení každý pracovný deň okrem utorka, v čase od 6:30 do 11:00 hod. Odber je možné realizovať 14 dní po prekonaní ochorenia COVID-19 a po negatívnom kontrolnom výsledku AG alebo PCR testu. Odber je možné realizovať najskôr 28 dní po kompletnom vyliečení pri bezpríznakovom priebehu ochorenia a nerealizovaní kontrolného AG alebo PCR testu. Po očkovaní vakcínou Astra Zeneca môže darca darovať krv 28 dní po prvej alebo 28 dní po druhej dávke. Po očkovaní  vakcínami Pfizer a Moderna je možné darovať krv 2 týždne po podaní prvej aj druhej dávky. Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania,“ uviedla manažérka dennej zmeny Mgr. Henrieta Horváthová.

WNV (vírus Západonílskej horúčky)

Pre darcov krvi, ktorí navštívili inkriminované oblasti (viď nižšie, resp. v súlade s aktuálnou mapou ECDC), platí kontraindikácia darovania krvi počas 28 dní od opustenia týchto oblastí, a to až do odvolania (30. 11. 2021 - koniec sezóny) a týka sa aj darcov/turistov, ktorí v danej oblasti strávili minimálne noc, resp. darcov, ktorí v endemickej oblasti pracujú. Neplatí pre darcov, ktorí oblasťami prechádzali autom, resp. cez letisko (napr. Budapešť, Viedeň...).

Grécko - oblasti: Anatoliki Attiki, Imathia, Pella, Thessaloniki, Voiotia, 

Maďarsko - oblasti: Békés, Hajdú-Bihar

Rakúsko - oblasti: Vienna/Viedeň

Rumunsko - oblasti: Bucuresti, Olt

Srbsko - oblasti: Grad Beograd, Juzno-backi, Juzno-banatski, Sremski

Taliansko - oblasti:  Bologna, La Spezia, Mantova, Modena, Pordenone, Regio nell-Emilia

Dengue vírus

Francúzsko - oblasti: Var

 

Najčastejšie otázky a odpovede:

Od akého veku sa môže darovať krv?

Od 18 rokov.

Do akého veku možno darovať krv?

Do 65 rokov.

Ako často sa môže darovať krv?

muži - možný odber o 2 mesiace, max. 4-krát ročne

ženy - možný odber o 3 mesiace, max. 3-krát ročne

Na čo má darca dbať pred darovaním?

Pred samotným odberom musí darca dodržať určitú životosprávu, to znamená nehladovať, ale deň pred odberom jesť ľahkú, nemastnú stravu, piť dostatok tekutín (minerálku, čaj) nepiť alkohol a nefajčiť. Ráno v deň v odberu sa odporúča jesť iba pečivo, čaj a ovocie. Darca má prísť na odber oddýchnutý. 

Ak darca užíva antibiotiká, môže darovať?

Nie, darca je vyradený na 2 týždne po preliečení zápalu.

Ak má niekto chrípku, herpes, teplotu, nádchu?

Môže darovať 2 týždne po vymiznutí príznakov.

 

Späť