Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Futbaloví reprezentanti U19 absolvovali v Nemocnici AGEL Košice-Šaca dôležité vyšetrenia

22.12.2021

Futbalová reprezentácia U19 má výnimočné postavenie. Už o pár mesiacov zabojuje o prvenstvo na Majstrovstvách Európy, ktoré sa uskutočnia na Slovensku. Športovci preto nenechávajú nič na náhodu a už teraz sa zodpovedne pripravujú. Práve v týchto dňoch absolvujú preventívne prehliadky v Nemocnici AGEL Košice-Šaca, ktorá im zabezpečuje kompletnú zdravotnú starostlivosť.

„Uvedomujeme si, že bezpečne športovať má dnes pre mladých ľudí mimoriadny význam, nielen vzhľadom na ich fyzický vývoj, ale aj psychosociálne zaradenie v spoločnosti, no čoraz častejšie sme svedkami diskusií na tému zvýšeného rizika náhlej kardiálnej smrti (NKS) v súvislosti s vrcholovým športom. Už niekoľko rokov sa preto venujeme prevencii náhlej smrti v športe. Náhla kardiálna smrť je vedúcou príčinou mortality u športovcov a stáva sa celosvetovým zdravotníckym, sociálnym a ekonomickým problémom. NKS u mladých športovcov je typicky výsledkom štrukturálnych a arytmogénnych ochorení srdca, ktoré sú u tejto populácie poddiagnostikované, aj preto, že títo športovci sú častokrát úplne asymptomatickí,“ vyjadrila sa prednostka MUDr. Natália Vaňová, EMBA. Hráči, okrem iného, podstúpili dôkladné vyšetrenie srdcovo-cievneho aparátu, krvné testy, absolvovali 12 zvodové športové EKG, echokardiografické vyšetrenia srdca a inBody analýzu presného zloženia tela.

Nemocnicu AGEL Košice-Šaca, držiteľa prestížneho titulu FIFA Medical Centre of Excellence, však vyhľadávajú nielen futbalisti. „Šport-artro centrum navštevuje veľa športovcov, od profesionálnych až po rekreačných. Okrem futbalistov máme veľmi dobrú spoluprácu s hokejovými, basketbalovými, hádzanárskymi klubmi z celého Slovenska, v posledných rokoch naše služby čoraz viac využívajú aj volejbalové a florbalové kluby. Samozrejme, veľkú skupinu tvoria individuálne športy a rekreační športovci. Okrem športových preventívnych prehliadok sa venujeme predovšetkým diagnostike a následnej liečbe poranení pohybového aparátu. Ročne vykonávame viac ako 2600 operácií, viac ako tretinu tvoria operácie športovcov,“ vyjadril sa prednosta Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny MUDr. Peter Polan, PhD., MPH, ktorý je zároveň aj hlavným reprezentačným lekárom futbalovej reprezentácie U19.

Hráčov sprevádzal ich tréner Albert Rusnák st., ktorý sa netajil tým, že s Nemocnicou AGEL Košice-Šaca má veľmi dobré osobné skúsenosti. „Pred rokom som tu absolvoval operáciu bedrového kĺbu a som maximálne spokojný, pretože nepociťujem žiadne ťažkosti a po štyroch týždňoch som sa vrátil k normálnemu životu. S prednostom MUDr. Polanom, PhD., MPH a jeho tímom spolupracujem už dlhšiu dobu, do reprezentácie priniesli vysokú úroveň zdravotnej starostlivosti. Aj dnešná prehliadka je súčasťou našej spolupráce, jej cieľom je zmapovať zdravotný stav hráčov, aby aj po zdravotnej stránke boli čo najlepšie pripravení na blížiace sa majstrovstvá Európy. Hráči absolvovali aj špeciálne vyšetrenie srdca, ktoré dokáže odhaliť riziko náhlej smrti, čiže aj táto jedinečná možnosť zavážila v rozhodovaní, aby sme prišli do Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Testy sú potrebné, človek si myslí, že je zdravý, ale krv a srdce treba kontrolovať, stále sa tam môže niečo skrývať,“ povedal Rusnák st. s tým, že v rámci prípravy na majstrovstvá stihli aj fyzické testy v Banskej Bystrici, vďaka ktorým si môžu porovnávať, či v tíme napredujú alebo v čom stagnujú. „Chlapcov potrebujeme fakt dobre pripraviť, posunúť ich v rozvoji do majstrovstiev čo najvyššie. Je to pre nás špecifické, pretože budú na domácej pôde, chceme sa ukázať pred fanúšikmi, dobre reprezentovať Slovensko, urobiť maximum pre to, aby sme my aj fanúšikovia mali z toho dobrý pocit a aby sme hlavne uspeli,“ doplnil tréner, ktorý záverom prezradil, že jeho syn, známy futbalista, Albert Rusnák, ml. aktuálne stojí pred veľkým rozhodnutím. „Synovi sa darí super, už štyri roky je v Amerike, robí si tam dobré meno, riešime akurát jeho budúcnosť, k 31. 12. 2021 mu končí zmluva, verím, že v najbližších dňoch budeme vedieť výsledný verdikt, tak, aby sme boli všetci spokojní, hlavne on. V Amerike sa cíti dobre, aj keď má ponuky z Európy, uvidíme, kam budú viesť jeho kroky, sám som zvedavý,“ dodal Rusnák st.

Späť