Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Tradičné jedlá, obľúbené zvyky a vzácne chvíle s rodinou: Čas adventu z pohľadu zdravotníkov Nemocnice AGEL Košice-Šaca

23.12.2021

Vianoce – najkrajší čas roka, kedy sa aj dospelí na chvíľu stávajú deťmi. Čarovná atmosféra a srdcia naplnené pokojom a láskou. Ako sviatočný čas prežívajú tí, ktorí sa starajú o naše zdravie a mnoho príležitostí na odpočinok si počas roka neužijú? Svoje vianočné rituály, tradície a obľúbené spomienky z detstva nám prezradili osobnosti z Nemocnice AGEL Košice-Šaca: riaditeľ spoločnosti MUDr. Pavol Rusnák, MBA, námestníčka pre ošetrovateľstvo Mgr. Mária Vinterová, dipl. s. a primárka Kliniky liečebnej rehabilitácie MUDr. Mária Katuščáková.

Štedrý deň u Rusnákovcov záčína ráno vinšovačkou vo východniarskom duchu: A ja Vám vinšujem šicko dobré, co od Pána Boha požiadace. Ščesce, zdravie, hojne božské požehnanie, žeby Vás Pán Boh tak požehnal, jak svätá rosa z neba letí,“ prezrádza svoj vianočný rituál riaditeľ nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Rusnák, MBA. Počas dňa sa u nich chystajú tradičné vianočné chuťovky a pripravuje štedrovečerný stôl. „Štedrá večera začína modlitbou a končí pesničkou Tichá noc. Na stole u nás nesmú chýbať vianočné oblátky, med, zemiakový šalát, ryba, kapustnica, bobaľky s makom a pirohy. No a po večeri samozrejme všetci hľadáme spolu s deťúrencami pod stromčekom darčeky, ktoré nám Ježiško nadelil. Neodmysliteľnou súčasťou je samozrejme polnočná svätá omša,“ hovorí muž stojaci za všetkými dôležitými rozhodnutiami súvisiacimi s chodom nemocnice. Ktoré vianočné jedlo je jeho najobľúbenejšie? „Ja milujem zo štedrej večere všetko, lebo celý deň postím a potom si to vynahradím,“ uvádza a dodáva, že voľné sviatočné dni najradšej trávi v súkromí s rodinou. „Rád pozerám vianočné trháky, ktoré sa opakujú každým rokom, ale aspoň pri nich vypnem a nemyslím na komplikované veci. Na otázku o zvykoch z detstva, na ktoré so sentimentom spomína, odpovedá: „Vyrastal som na dedine, kde sa chovali domáce zvieratá, pestovalo sa hádam všetko, dodržiavali sa kresťanské pravidlá, a preto tých tradícií nebolo málo. Napríklad si pamätám, že otec pred štedrou večerou išiel do potoka pre vodu, aby dobytok nežíznil, pod stôl sa dávala slama, aby bola dobrá úroda a pod obrus mama skrývala mince, aby sme mali všetkého hojnosť.

Vianoce v rodine námestníčky pre ošetrovateľstvo Mgr. Márie Vinterovej, dipl. s. sa nesú v duchu kresťanských tradícií. „Spoločná večera, nesmú chýbať oblátky, med, cesnak, peniažky pod vianočným obrusom a slávnostné prestretie pre prípadného pocestného. Z jedál sú najobľúbenejšie zemiakový šalát a vyprážané filé, ktoré na Vianoce chutia inak, ako vo všedný deň,“ prezrádza a dodáva: „V mojom detstve boli Vianoce kresťanské, skromné, biele. Jednoducho nádherné! Aj teraz tieto voľné chvíle najradšej trávim so svojou úžasnou rodinou a venujem sa mojim trom nádherným vnúčatám.“

O svoje spomienky z detstva na Vianoce, ako z rozprávky, sa s nami podelila aj primárka Kliniky liečebnej rehabilitácie MUDr. Mária Katuščáková: Začiatok adventu v Bardejove, odkiaľ pochádzam, bol pre našu rodinu spojený s pravidelnými návštevami chrámu. Bazilika bola v skorých ranných hodinách ešte zahalená do tmy, s prekrásnou vianočnou výzdobou a osvetlená iba malými lampášikmi alebo sviečkami. Príchodu sviatkov bol venovaný celý december. Na Luciu sme dávali do okien sviečky, aby sme odplašili bosorky. Ako dievča som na papieriky písala zoznam chlapcov a po jednom ich vyťahovala z klobúka až do štedrého dňa. Mamička s oteckom ozdobovali stromček v noci pred štedrým dňom a izba, v ktorej stál a kde sa podávala štedrovečerná večera bola pre nás s bratom nedostupná. Vstupovali sme do nej až 24. decembra večer po zazvonení.“ K jej najčarovnejším spomienkam z detstva patria obrovské sane zdobené prekrásnym kovaním, osvetlené lampášmi, ktorými sa rodina pravidelne vozievala na polnočnú omšu pomedzi vysoké snehové záveje. Na margo obľúbených vianočných jedál hovorí: „V našej domácnosti robievame pôstnu kapustnicu bez mäsa a klobás. Veľmi kyslú, s množstvom dubákov a s mrvenicou, do ktorej sa nakoniec spúšťa maslo. Štedrovečerné menu nemôže byť bez kaprov a makových bobáľok. Okrem toho pripravujem na platni pečené kapustníky, ktoré tesne pre podávaním naparím, natriem prepraženým maslom a posolím. S mamičkou sme kedysi piekli aj 16 druhov koláčov. Zostala som verná 7 - 8 druhom, medzi ktorými nemôže chýbať kráľovská dobošová torta s karamelom. Do dnešného dňa sa drží tradície, že na stole má byť chlieb, cesnak, štipka soli a drobné mince, ktoré sú symbolom zdravia, radosti, hojnosti a bezpečnej cesty na druhú stranu. Vianočný čas trávi doma s rodinou. Počas celého obdobia sviatkov jej v krbe praská oheň, horia sviečky a všetko sa trbliece. Chvíle oddychu najradšej trávi prechádzkami v lese.

Späť