Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Historicky rekordná pôrodnosť v Nemocnici AGEL Košice-Šaca

5.1.2022

Rok 2021 sa v Nemocnici AGEL Košice-Šaca končil krásnym rekordom. Počas uplynulých dvanástich mesiacov sa na Gynekologicko-pôrodníckej klinike narodilo viac než 2000 bábätiek. Celkovo zdravotníci odviedli 2005 pôrodov, pričom na svet sa vypýtalo až 22 dvojičiek. Medzi mamičkami sa nachádzali aj COVID-19 pozitívne. Našťastie, situáciu sa poradilo vždy zvládnuť.

 „Práve táto skutočnosť preverila nielen naše medicínske schopnosti, ale aj naše manažérske a logistické danosti, aby boli dodržané všetky odporúčané postupy v pôrodníctve, ale aj epidemiológii. V priebehu roka sme nezaznamenali prepuknutie nákazy medzi hospitalizovanými pacientkami, ani medzi zdravotníckym personálom, čo potvrdzuje prísne dodržiavanie preventívnych opatrení,“ zhodnotil primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ktorý ďalej uviedol, že najmladšia rodička mala len 14 a najstaršia 52 rokov. „Napriek vysokému počtu pôrodov, ktorým sa zaraďujeme medzi najväčšie pôrodnice na Slovensku, sme hrdí, že sa nám podarilo udržať extrémne nízku perinatálnu úmrtnosť a chorobnosť, ktorá je porovnateľná s najlepšími európskymi pôrodnicami. V minulom roku sme mali množstvo náročných prípadov, ktoré sme tímovou spoluprácou úspešne zvládli. Práca na pôrodnici je, vzhľadom k jej rizikovosti, fyzickej a psychickej náročnosti, stále menej zaujímavá pre absolventov medicíny, a preto si veľmi vážim prístup lekárov, pôrodných asistentiek a nižšieho zdravotníckeho personálu k výkonu svojho povolania,“ vyjadril sa vďačne primár.

Keďže sa v Nemocnici AGEL Košice-Šaca v roku 2021 narodilo 22 dvojčiat, na Novorodeneckom oddelení sa starali až o 2016 detičiek, z toho bolo 1046 chlapčekov a 970 dievčatiek. „Rok 2021 bol v našej nemocnici, za 30 rokov mojej pôsobnosti a 22 rokov, čo vediem Novorodenecké oddelenie, rekordným, čo sa týka počtu pôrodov. V minulých rokoch sme sa k magickej 2000 blížili, ale 31. 12. 2021 sme ju prekročili. Celkovo u nás rodilo 20 COVID-19 pozitívnych mamičiek, z novorodencov, ktorí sa týmto mamičkám narodili, boli 2 pozitívni,“ uviedla primárka Novorodeneckého oddelenia MUDr. Slávka Virágová, PhD., ktorú veľmi teší fakt, že pôrodnosť v Nemocnici AGEL Košice-Šaca narastá. „Všetci z nášho kolektívu sa snažíme vytvoriť mamičkám a ich ratolestiam čo najpríjemnejšie pocity v najvzácnejších chvíľach ich života,“ dodala na záver.

Medzi najčastejšie mená chlapcov, ktorí sa narodili v Nemocnici AGEL Košice-Šaca, patria Adam, Samuel, Jakub, Filip či Oliver. Čo sa týka dievčat, prevládali Emy, Elišky, Alexandry, Tamie, Tamary a Olívie. Nevšedné meno dostala Morana Alexandra Seraphina, taktiež aj Simona Celeste, Auróra, Nela Barbora, Charlotte Catherina. Nezvyčajné mená v prípade chlapcov boli Migel, Samson, Justin, Robin, Yen.

Späť