Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Hodnotenie roka 2021 z pohľadu zamestnancov AGEL lekární: Práca farmaceuta sa zmenila

19.1.2022

Pandémii koronavírusu čelí celý svet už viac než dva roky a výrazne zasiahla do všetkých sfér. Zmena sa prejavila aj v správaní pacientov, v ich požiadavkách či komunikácii a zároveň aj v celkovom fungovaní AGEL lekární. Aké lieky sa vlani predávali najviac?

„Rok 2021 bol opäť poznačený pandémiou. Určite sme zaznamenali zvýšený nárast predaja ochranných pomôcok, hlavne respirátorov, ale aj jednorazových antigénových testov, či už výterových alebo zo slín. Rovnako, ako v predchádzajúcom roku, prevažoval predaj výživových doplnkov: C - vitamín, D - vitamín, preparáty podporujúce imunitu s obsahom hlivy ustricovej, kolostrum, beta glukány, zinok, selén,“ uviedla PharmDr. Katarína Sklenárová, zodpovedná farmaceutka z AGEL lekárne na Žriedlovej ulici v Košiciach. Podľa jej slov, z voľnopredajných liekov sa opäť najviac predávali liečivá proti bolesti a na znižovanie telesnej teploty, teplé nápoje, ale aj sirupy, hlavne na suchý kašeľ. „V značnej miere sa predávali aj prípravky proti vypadávaniu vlasov, či už vo forme šampónov alebo vlasových stimulátorov, ale aj prípravky s obsahom melatonínu, v rámci postcovidového syndrómu. Čo sa týka preskribčných liekov, zaznamenali sme pokles, vzhľadom na to, že veľa pacientov si rieši elektronické recepty v mieste bydliska, pretože lieky si objednávajú telefonicky, u svojho lekára,“ uviedla ďalej PharmDr. Sklenárová, ktorá zároveň poukázala na odliv zákazníkov, ktorí v dôsledku pandémie dlhodobo pracujú z domu.

„Ak niekto na začiatku roka dúfal, že sa pandemická situácia vďaka dostupným vakcínam výrazne zlepší, na Vianoce si určite uvedomil svoju naivitu. Práca farmaceuta sa zmenila. Vyžaduje si od nás viac nasadenia, odovzdanosti a ľudskosti,“ doplnila zodpovedná farmaceutka Mgr. Lucia Adzimová Vargová z AGEL lekárne na Poliklinike VA U. S. Steel, ktorá zhodnotila, že aj samotná komunikácia s pacientom sa výrazne zmenila. „Pacienti od nás očakávajú okrem liekov, nezriedka dlhodobo nedostupných, aj odpovede na otázky, ktoré by za „normálnych" okolností položili osobne svojmu lekárovi, ale na to sme tu. Okrem poskytnutia štandardnej dispenzácie pri expedícii liekov, manažmentu samoliečenia bežných ochorení, cez vysvetľovanie legislatívnych zmien až po šírenie osvety. V tejto dobe dezinformácií to považujem za našu povinnosť,“ dodala na záver Mgr. Adzimová Vargová.

Späť