Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Lekár Nemocnice AGEL Košice-Šaca: „Kolonoskopickým vyšetrením vieme zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka“

4.2.2022

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí k druhému najčastejšiemu typu rakoviny na Slovensku. Včasná diagnostika ochorenia predstavuje 90-percentnú úspešnosť liečby. Pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine (4. 2. 2022) sme sa s MUDr. Štefanom Muchom, lekárom z Gastrocentra Nemocnice AGEL Košice-Šaca, zhovárali o príznakoch, diagnostike a prevencii rakoviny tráviaceho traktu.

S akým druhom rakoviny sa najčastejšie stretávate na Vašom pracovisku?

Rakovina hrubého čreva a konečníka predstavuje druhú najčastejšiu formu rakoviny na Slovensku, preto sa aj na našom pracovisku najviac stretávame s týmto druhom ochorenia.

Ako ochorenie vzniká a koho najčastejšie postihuje?

Rakovina hrubého čreva a konečníka najčastejšie vzniká z predrakovinových štádií, v ktorých sa tvoria výrastky, takzvané polypy. Tie rastú veľmi pomaly, trvá to roky. V rámci populácie sa ochorenie častejšie vyskytuje u mužov.

Aké sú príznaky ochorenia?

Začiatočné štádiá rakoviny hrubého čreva sú veľmi často asymptomatické, to znamená, že človek nepociťuje žiadne ťažkosti. Pokročilejšie formy rakoviny často sprevádza zmena stolice (hnačky, zápchy), zmena frekvencie stolice, krv v stolici, bolesti brucha, hmotnostný úbytok, zhoršené trávenie, niekedy aj zvýšená teplota. Laboratórne výsledky často potvrdia chudokrvnosť a skryté krvácanie v stolici.

Čo ovplyvňuje vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka?

Okrem vrodených predispozícií je to životospráva, nedostatok pohybu, obezita, fajčenie, alkohol a konzumácia mäsa, hlavne červeného. Najnevhodnejšie je bravčové mäso, pričom nezanedbateľný je tiež spôsob prípravy mäsa. Nevhodné je vyprážané, pečené a grilované mäso. Rovnako tak sa neodporúča ani konzumácia mäsových výrobkov, údenín a horúcich nápojov.

Akým spôsobom sa ochorenie diagnostikuje?

Pacient absolvuje kompletné vyšetrenie, ktoré zahŕňa anamnézu, fyzikálne, laboratórne a zobrazovacie vyšetrenia. Zlatým štandardom sú gastroskopické a kolonoskopické vyšetrenia, ktoré spočívajú v zavedení "hadičky" s kamerovým systémom do žalúdka, dvanástnika a hrubého čreva.

Ide o bolestivé vyšetrenie?

Toto vyšetrenie je pri správne vykonanom spôsobe spravidla dobre tolerovateľné. Nezriedka ho realizujeme aj v celkovej anestéze. Hlavne v prípade kolonoskopie, teda vyšetrení hrubého čreva.  

Aké sú možnosti liečby a prognózy tejto diagnózy?

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí k dobre liečiteľným onkologickým ochoreniam. Prvotným predpokladom je záchyt ochorenia vo včasnom štádiu. Úspešnosť liečby vtedy dosahuje podľa rôznych údajov až 90 percent. Základom liečby je operačné riešenie, v prípade rakoviny konečníka aj ožarovanie a podľa štádií ochorenia tiež chemoterapia.

Existuje účinná prevencia, ako sa ochoreniu vyhnúť?

Najúčinnejšou prevenciou je spomínaná životospráva a skríning onkologických ochorení.

Sú preventívne vyšetrenia automaticky odporúčané všeobecnými lekármi na základe veku alebo je potrebná vlastná iniciatíva?

Celonárodný skríningový onkologický program na zistenie rakoviny hrubého čreva a konečníka sa týka každého zdravého jedinca nad dosiahnutý 50-ty rok života a zahŕňa kolonoskopické vyšetrenie každých 10 rokov a/alebo vyšetrenie stolice na skryté krvácanie každé 2 roky. Pri eventuálnej pozitivite vyšetrenia stolice je kolonoskopické vyšetrenie odporúčané automaticky. Preventívne kolonoskopické vyšetrenie u bezpríznakových pacientov nad 50 rokov je odporúčané na základe vedeckých dôkazov. Veľká väčšina rakoviny hrubého čreva a konečníka vzniká z predrakovinových štádií. Ak pri kolonoskopickom vyšetrení zachytíme polypy, ktoré odstránime, rakovina nevznikne. Týmto spôsobom vieme vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka zabrániť. Na vyššie uvedené vyšetrenia má nárok každý pacient nad 50 rokov. Vyšetrenie stolice alebo sprostredkovanie kolonoskopického vyšetrenia sa realizuje prostredníctvom praktického lekára. Niektoré poisťovne dokonca zasielajú svojim poistencom aj sety pre samovyšetrenie stolice na skryté krvácanie. 

Venujú, podľa Vás, pacienti dostatočnú pozornosť preventívnym vyšetreniam, ktoré môžu ochorenie odhaliť včas?

V praxi vidíme postupné zlepšovanie zdravotnej gramotnosti pacientov a lepšiu spoluprácu s praktickými lekármi, ktorí pri preventívnych prehliadkach čoraz častejšie odporúčajú minimálne vyšetrenie stolice, ale aj kolonoskopické vyšetrenia. Konečné rozhodnutie však zostáva na samotnom pacientovi, preto je nevyhnutné naďalej šíriť osvetu, zvyšovať povedomie verejnosti a opakovane zdôrazňovať, že pri kolonoskopickom vyšetrení vieme zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. 

Späť