Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Výnimočná operácia umelej kĺbovej náhrady palca ruky v šačianskej nemocnici. Obnovuje pôvodný pohyb aj kĺb

2.3.2022

Nemocnica AGEL Košice-Šaca za niekoľko posledných týždňov zrealizovala ďalšiu unikátnu operáciu. Tentokrát išlo o umelú kĺbovú náhradu palca ruky. Na Slovensku sú len 2 pracoviská, v ktorých sa vo väčšej miere realizuje táto operácia, jedným z nich je práve šačianska nemocnica.

„Diagnóza, pre ktorú sa vykonáva táto operácia, znie artróza (opotrebenie chrupky) základného kĺbu palca ruky. Toto ochorenie sa vyskytuje hlavne u manuálne pracujúcich pacientov. V poslednom období má diagnóza častejšie zastúpenie aj pre opakované preťažovanie kĺbu následkom permanentného používania smart telefónov, čo sme v minulosti nepoznali. Časom z toho vznikne civilizačné ochorenie,“ priblížil ortopéd MUDr. Tomáš Ševčík, ktorý ďalej uviedol, že títo pacienti trpia bolestivým úchopom, palec je oslabený a nevedia vykonávať to, na čo boli predtým zvyknutí. „Nie sú schopní udržať šálku s čajom, či pre neutíchajúcu bolesť a oslabenú silu úchopu prenášať veci. Problém sa dá odstrániť vďaka viacerým metódam, ale tento umelý kĺb je výnimočný v tom, že obnovuje pôvodný pohyb a kĺb tak, ako tomu bolo predtým. Iné techniky zbavia pacienta bolesti, ale neobnovia svalovú silu, pacienti nepociťujú taký benefit operácie. Ak je dobrá indikácia a zákrok úspešne zrealizovaný, pacienti zaznamenávajú enormný rozdiel,“ uviedol lekár Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Celková operácia trvá približne 45 minút, následne dostane pacient na 4 týždne sadru a liečba pokračuje 4-týždňovou rehabilitáciou. „Výkon, ktorý vo väčšom realizujú len dve pracoviská na Slovensku, vrátane nášho, je náročný skôr technicky, tým, že sa tam vkladá niečo cudzie, jamku je potrebné umiestniť do kosti, vycentrovať ju a dbať na presnosť. Čo sa týka materiálu, ide o zliatinu kobaltu a chrómu pokrytú  špeciálnym nástrekom pre lepšie vrastenie do  kosti. Napriek faktu, že ide o relatívne nový umelý kĺb, prichádzajú na trh stále novšie a lepšie umelé kĺby. „Predpokladom do budúcna je ešte šetrnejšia realizácia týchto výkonov a skoršia doba rekonvalescencie,“ dodal na záver MUDr. Ševčík. 

Späť