Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Malígny melanóm patrí medzi najagresívnejšie nádorové ochorenia

2.5.2022

Je sotva badateľný a pre svoju schopnosť rýchlo metastázovať je považovaný za najzákernejší typ rakoviny. Reč je o malígnom melanóme, ktorého výskyt v celosvetovom meradle postupne narastá. Včasný záchyt ochorenia je kľúčovým faktorom úspešnej liečby. Na dôležitosť prevencie rakoviny kože poukazuje Melanoma day, ktorý tento rok pripadá na 2. máj. O rizikových faktoroch rozvoja melanómu, prevencii a liečbe ochorenia spájaného s pigmentovými znamienkami hovorí dermatovenerologička MUDr. Katarína Drotárová, primárka Estetique centra Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Čo je melanóm? Je voľným okom viditeľný?

Malígny melanóm je jedným z najzhubnejších nádorov vôbec, ktorý vzniká poruchou delenia pigmentových buniek - melanocytov. Melanocyty sú bunky kože, ktorých prirodzenou funkciou je tvoria pigmentu - melanínu, ktorý chráni jadrá buniek pred nežiaducimi účinkami UV žiarenia. Koža je najväčším orgánom ľudského tela. Je dobre viditeľná aj voľným okom, preto môžeme malígny melanóm vo včasnom štádiu spozorovať, diagnostikovať a úspešne liečiť. Aj keď sa malígny melanóm najčastejšie spája s pigmentovými znamienkami, priamo z nich sa vyvinie asi len jedna tretina. Ostatné vznikajú na predtým neporušenej koži. Pigmentové bunky sa nachádzajú aj v slizniciach, takže hoci pomerne zriedkavo, ale melanóm môže vzniknúť aj na miestach neviditeľných voľným okom (vnútorné orgány, oko, mozog, atď.).

Prečo je tento druh rakoviny taký nebezpečný?

Hlavným dôvodom prečo treba brať tento nádor veľmi vážne je to, že aj keď primárny nádor je ešte veľmi malý, sotva badateľný (môže mať len 0,5 cm), veľmi rýchlo metastázuje do všetkých dôležitých orgánov, ako sú napríklad pľúca, črevá, mozog.

Aký rozšírený je melanóm v populácii?

Výskyt malígneho melanómu, bohužiaľ, celosvetovo narastá, jeho diagnostika stále v mladších vekových skupinách nie je žiadnou raritou a zaberá významné miesto medzi chorobami ľudí v produktívnom veku. Tvorí asi 2 % všetkých nádorov. V posledných tridsiatich rokoch vzrástol každoročne o 3 % a patrí medzi najagresívnejšie typy rakoviny.

Kto patrí medzi rizikové skupiny?

Medzi rizikové skupiny patrí všeobecne biela rasa s tým, že ľudia so svetlými a ryšavými vlasmi sú vo väčšom ohrození ako tmavovlasí, teda rizikovejší sú ľudia s fototypom I-II. Medzi ďalšie rizikové faktory rozvoja melanómu patrí melanóm v rodinnej anamnéze a bolo dokázané, že vznik melanómu priamo súvisí s celkovým počtom znamienok na tele. Jeho vznik sa spája aj s UV žiarením a opaľovacími návykmi. Opakované spálenie kože prispieva ku zvýšeniu rizika vzniku melanómu.

Ako sa pred jeho vznikom dokážeme chrániť?

Najdôležitejšia je prevencia tohto ochorenia a keďže kožu vidíme, veľmi dôležité je samovyšetrovanie. Sledovať by sme mali už existujúce znamienka, ale hlavne tie, ktoré nám pribudli alebo nejako zmenili svoj tvar. Podozrivé znamienka je vhodné vyšetriť špecialistom, dermatológom. Na ochranu pokožky používať opaľovacie krémy s dostatočným ochranným faktorom, chrániť pokožku odevom, okuliarmi, vyhýbať sa soláriám. Pre melanóm je charakteristická jeho mimoriadna morfologická mnohotvárnosť. V 80-tich percentách upozorní na diagnózu údaj „meniaceho sa pigmentového ložiska“ – zmena zafarbenia, zmena veľkosti (priemer, výška), nerovnomerné okraje, asymetria, náchylnosť ku krvácaniu, svrbenie, vytvorenie rany na povrchu. Melanóm vo väčšine prípadov býva na prvý pohľad iný ako okolité pigmentové znamienka. Dôležitý je anamnestický údaj o trvalej postupnej zmene v pigmentovom ložisku. Pri vyšetrovaní pigmentových škvŕn sa riadime nasledujúcimi kritériami:

ABCDEF kritériá suspektného melanómu:

A: Asymmetry (asymetria ložiska) - ložisko má asymetrický tvar, iný ako okolité névy (znamienka)

B: Border notching (nepravidelné ohraničenie) - nepravidelné okraje, výbežky

C: Color variegation (nepravidelná farba) - väčšinou stmavnutie, rôzna intenzita, viacfarebnosť, ale aj
      vyblednutie

D: Diameter > 6 mm (priemer väčšinou viac ako 6 mm)

E: Elevation (vyvýšenie) na povrch okolitej kože prípadne šupovanie, krvácanie, vznik ranky, svrbenie

F: (funny looking lesion) - smiešne vyzerajúce ložisko, iné ako ostatné v okolí

Aká je liečba tohto ochorenia?

Dermatoskopia, a to predovšetkým digitálna dermatoskopia, umožňuje skvalitnenie diferenciálnej diagnostiky kožných prejavov a pomáha zvýšiť záchyt včasných foriem malígneho melanómu, a tak úspešne vyliečiť pacienta. Preto sú veľmi dôležité preventívne vyšetrenia u dermatológa, hlavne u ľudí s vyšším počtom pigmentových znamienok. Kvalitná diagnostika je základ dobrej prognózy ochorenia a stanovenia správnej stratégie liečby. Včasná chirurgická exstirpácia (odstránenie) primárneho tumoru s dostatočným bezpečnostným lemom, eventuálne aj s odstránením spádových lymfatických uzlín, je najdôležitejšia liečba tohto nádorového ochorenia. Po chirurgickom odstránení melanómu a po presnom histologickom vyšetrení sa stanoví TNM staging a ďalší postup liečby. Ak sa kompletným vyšetrením (pomocou sonografie, CT alebo PET/CT) nezistí metastatické rozšírenie ochorenia, veľa pacientov zostáva len v sledovaní u svojho onkológa/onkodermatológa. V prípade dokázania metastáz sa volí adekvátna chemoterapia, rádioterapia, imunoterapia či biologická liečba. Postup liečby u takýchto pacientov je vedený cestou špecializovaných melanómových komisií.

Stretávate sa s ním často?

Už som spomínala, že incidencia tohto ochorenia narastá a keďže dermatoskopické vyšetrenie je našou každodennou praxou, tak sa s ním stretávame, bohužiaľ, často.

Späť