Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Na každej kvapke záleží: Darovanie krvi prináša pozitíva aj pre darcu

14.6.2022

Pri príležitosti osláv dnešného Svetového dňa darcov krvi (14. jún) vyzýva Nemocnica AGEL Košice-Šaca všetkých, ktorí sú ochotní podeliť sa o najvzácnejšiu tekutinu, aby, bez ohľadu na krvnú skupinu, prišli na Transfúziologické oddelenie, Poliklinika VA U. S. Steel, darovať krv. 

Darovanie krvi prináša pozitíva aj pre samotného darcu, nakoľko u neho dochádza k oživeniu organizmu. „Ak z tela odoberieme 450 ml krvi, organizmus si musí zásobu krviniek, krvných doštičiek a ostatných zložiek plazmy opätovne doplniť. Pravidelní darcovia majú tiež lepšiu imunitu a zároveň sú trénovaní na krvné straty. To znamená, že v prípade krvácania pri úraze sa ich organizmus so situáciou vysporiada lepšie, ako organizmus ľudí, ktorí krvnú stratu nikdy neabsolvovali. Krvinky a ostatné zložky plazmy si telo dokáže doplniť v priebehu nasledujúcich 72 hodín. Najdlhšie sa obnovujú zásoby železa. Tento proces môže trvať do dvoch mesiacov,“ vyjadrila sa primárka Hematologicko-transfúziologického oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Annamária Bratková, ktorá poukázala na to, že ďalšou z výhod darovania krvi je skutočnosť, že darca získava informácie o svojom zdravotnom stave. V súvislosti s odberom vykonávajú laboratórne vyšetrenia krvného obrazu, sérologické vyšetrenia na HIV, syfilis, vírusovú hepatitídu B a C a pečeňový enzým ALT. Darcovia oceňujú tiež fakt, že sa dozvedia svoju krvnú skupinu. Tá sa bežne indikuje iba v troch prípadoch – v tehotenstve, u pacientov, ktorí krv potrebujú, alebo práve u tých, ktorí sa ju rozhodnú darovať.

„Myslím si, že o darovaní krvi sa málo hovorí. Krv stále nie je nahraditeľná žiadnymi inými liekmi, a to napriek tomu, že sa o to vedci pokúšajú už desiatky rokov. Podľa všetkého ju tak skoro ani nahradiť nedokážeme a darcov krvi budeme potrebovať. Apelovať by sme chceli predovšetkým na mladých ľudí. Aj keď máme databázu pravidelných darcov, sú vekovo čoraz starší alebo môžu ochorieť. Preto je dôležité priebežne získavať nových. Naše HTO pracovisko, nachádzajúce sa v priestoroch Polikliniky VA U. S. Steel, je darcom k dispozícii každý deň, okrem utorka, v čase od 6:30 do 11.00 hod.,“ uviedla MUDr. Annamária Bratková.

Ktoré oddelenia nemocnice majú najvyššiu spotrebu transfúznych jednotiek?

Dalo by sa očakávať, že sú to predovšetkým operatívne odbory ako ortopédia či klinika popálenín, ale nie je tomu tak. „Najvyššiu spotrebu krvi majú v našej nemocnici Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny a Chirurgická klinika, ktoré riešia akútne stavy a taktiež onkologických pacientov. Nasleduje Interná klinika s prevažne chronickými anémiami, pri ktorých sú pacienti pre nemožnosť inej liečby odkázaní na transfúziu krvi, a Klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie, starajúca sa o pacientov v ťažkom zdravotnom stave, kde je potrebných mnoho transfúzií len pre jedného pacienta. Ďalej je to Gynekologicko-pôrodnícka klinika s dvoma skupinami pacientiek. Krv potrebujú pre plánované operácie a potom rodičky, pri ktorých môžu nastať akútne situácie, kedy je potrebné dodať krv veľmi rýchlo a vo veľkom množstve,“ priblížila primárka.

Ako sa na darovanie krvi pripraviť a čo dodržať po odbere?

Odporúča sa, aby darca prišiel odpočinutý a aby sa v predchádzajúci deň dostatočne hydratoval. Minimálne 12 hodín pred odberom je potrebné vyhnúť sa mastným, ťažkým jedlám. V deň odberu nechodiť nalačno, ale dopriať si ľahké raňajky, napríklad suché pečivo, šunku, ovocie, ovsené vločky, alebo suché keksy a vypiť aspoň pol litra tekutín. Po absolvovaní prvého odberu sa odporúča odpočívať a dopĺňať tekutiny. Nie je vopred jasné, ako ten ktorý človek na odber zareaguje. Môže dôjsť k poklesu tlaku, nie je preto vhodné vykonávať rizikové koníčky alebo profesie, akými sú napríklad lietanie, potápanie či práce vo výškach. Týmto aktivitám je dobré sa vyhnúť po dobu 72 hodín. Neodporúča sa cvičenie posilňovacieho charakteru, bežné športy je možné vykonávať bez obmedzení. Ideálna doba rekonvalescencie je do 24 hodín.

Kedy nie je možné darovať krv?

Odber nie je možné vykonať dva týždne po akejkoľvek chorobe, či už je to neškodná nádcha alebo iná viróza či herpes. U mladých ľudí je bežné tetovanie. Tu treba vedieť, že krv nie je možné darovať šesť mesiacov po aplikovaní tetovania. Osoby s chronickými ochoreniami vo všeobecnosti nemôžu darovať krv. Konkrétne prípady sa odporúča konzultovať s lekárom, nakoľko je to skutočne individuálne. Darcom sa môže stať človek so zvýšeným krvným tlakom, ak u neho nejde o pokročilé štádium ochorenia, aj človek s cukrovkou, za podmienok, že nie je liečený inzulínom a diabetes má dobre kompenzovaný. Darovať krv môžu tiež alergici, ak užívajú antihistaminiká a nie sú práve v období, keď majú ťažkosti, a tiež ženy užívajúce antikoncepciu.

Ako a kedy je možné darovať krv?

Darovať krv môžu záujemcovia na Transfúziologickom oddelení Nemocnice AGEL Košice-Šaca každý pracovný deň okrem utorka, v čase od 6:30 do 11:00 hod. Odber je možné realizovať 28 dní po návrate z mimoeurópskej krajiny, 7 dní po návrate z európskej krajiny, 7 dní po kontakte s človekom chorým na COVID-19, 14 dní po prekonaní COVID-19, 14 dní po akejkoľvek infekcii dýchacích ciest. Čo sa týka očkovania, odber sa môže uskutočniť najskôr 14 dní po podaní mRNA vakcíny (Pfizer, Moderna), 28 dní po podaní vektorovej vakcíny (Astra, Johnson, Sputnik). Krv nie je možné odobrať darcom pracujúcim v zahraničí, pendlerom. Pri vstupe do zdravotníckeho zariadenia je aj naďalej potrebný respirátor. 

Späť