Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Reprezentant v skejtbordingu Richard Tury po operácii v Nemocnici AGEL Košice-Šaca: „Niet lepšej nemocnice, tu hľadajú riešenia“

16.6.2022

Uplynulá sezóna slovenského reprezentanta v skejtbordingu patrila medzi jeho najlepšie. Po úspechu na Tampa AM 2021 však Richard Tury (29) začal v operovanom lakti pociťovať bolesti. Ako sa vyjadril, obmedzovalo ho to hlavne pri jazdení, a tak vyhľadal pomoc odborníkov. Kontrola ukázala, že skrutky už nedržali v lakti tak, ako by mali, a preto museli ísť von. Operácia v Nemocnici AGEL Košice-Šaca sa podarila a dnes sa môže plne sústrediť na kvalifikáciu na olympiádu.

Prezradíte nám, ako ste prišli k pôvodnému zraneniu, kvôli ktorému ste museli podstúpiť prvú operáciu predlaktia?

Celkovo som absolvoval dve operácie lakťa, prvýkrát v roku 2018, kedy som si na Svetovom pohári v Montreale zlomil vo finále lakeť, následne ma čakala operácia, počas ktorej som do neho dostal 2 skrutky. Operoval ma MUDr. Tomáš Ševčík. Nemal som s tým žiaden problém, až koncom uplynulého roka som na ďalšej súťaži zle pohol rukou, niečo mi prasklo a dva mesiace mi blokovalo pohyb v lakti. Musel som ísť na reoperáciu. Zistili, že kĺb bol poškodený, a preto sa rozhodli, že odstránia časť  vretennej kosti a vložia mi silikónový implantát.

Prečo ste si vybrali práve Nemocnicu AGEL Košice-Šaca?

To je dlhá ,,storka“, v Nemocnici AGEL Košice-Šaca som absolvoval už štyri operácie. Prvýkrát, keď som si v roku 2016 zlomil zápästie, som sa dostal k MUDr. Tomášovi Ševčíkovi, a potom som tam chodil už stále. Nie je lepšia nemocnica, oceňujem hlavne profesionálny prístup. Pánovi doktorovi by som sa chcel veľmi pekne poďakovať za to, že ma vždy dal dokopy a môžem sa ďalej hádzať o zem (smiech), vždy našiel riešenia, aby som mohol ďalej fungovať.

Ako prebiehala operácia?

Bola to klasická operácia, pamätám si, že som bol na sále asi 2 hodiny a keď som sa zobudil, nemal som žiadne bolesti. MUDr. Tomáš Ševčík mi vysvetlil, že mi dali implantát, keďže kĺb bol rozbitý. Prebiehalo to v pohode, dosť zásadné bolo, že už na druhý deň som chodil na rehabilitácie, bolelo to, ale už od začiatku som cvičil. Po dvoch týždňoch som už stál na skejte. Síce som začal skejtovať len trochu, ale bol to rýchly proces.

Po operácii váš problém „zmizol“? Ustúpili bolesti?

Môj problém sa odstránil, teraz je to už 3 a pol mesiaca od operácie a povedal by som, že ruka sa vracia do ešte lepšieho stavu, ako pred 4 rokmi. Stále na tom pracujem, ale už teraz mám lepšiu hybnosť.

Ako prebiehala rehabilitácia?

Ešte rehabilitujem, chodil som na Kliniku liečebnej rehabilitácie do Šace. Hneď po operácii som rozcvičoval ruku, potom som mal ďalšie procedúry - magnet, laser, cvičenia, masáže, za čo by som sa tiež chcel poďakovať.

Už ste úplne fit?

Po mesiaci som bol viac-menej úplne fit, akurát som tú ruku nemohol plne zaťažovať a po dvoch mesiacoch som bol na skejte už plne funkčný. Nemocnicu AGEL Košice-Šaca určite odporúčam, hlavne vďaka profesionálnemu prístupu. V inej nemocnici mi povedali, keď som si zranil zápästie, že by som s tým mal skončiť, ale v Nemocnici AGEL Košice-Šaca hľadajú riešenia, ako sa dá ďalej pokračovať. Ďakujem ešte raz MUDr. Tomášovi Ševčíkovi aj celej ortopédii. Všetci ortopédi majú zlaté ruky, takže určite odporúčam. Niet lepšej nemocnice.

Akým výzvam aktuálne čelíte? Čo vás najbližšie čaká?

Ďalší týždeň ma čaká Svetový pohár v Prahe a o dva týždne začína olympijská kvalifikácia do Paríža 2024, kde by som sa chcel pokúsiť kvalifikovať. Bude toho veľa. Do Tokia som sa nedostal, keďže mi top 20-ka ušla o dve miesta. V prvom rade by som sa tam chcel kvalifikovať a v Paríži skončiť čo najlepšie, hlavne, nech mi to zdravie dovolí. Keď bude zdravie, bude to v pohode.

Čo vás priviedlo ku skejtbordingu?

Videohra. Jazdiť som začal, keď som mal 6 rokov, skejtujem už 22 rokov. Čiže celý život.

Čo je na tomto športe najnáročnejšie?

Začiatok, pretože človek musí byť trpezlivý, už len naučiť sa voziť na skejte je náročné, takisto triky, dlho trvá naučiť sa všetko aj padať. Človek musí mať veľkú trpezlivosť, prekonávať sa, stále sa posúvajú limity. Povedal by som, že trpezlivosť je kľúčová.

Keby bolo keby a opäť si môžete vybrať šport, ktorému sa budete venovať, bol by to skejtbording?

Určite, pretože je to môj celý život, živím sa tým, vďaka tomu som precestoval celý svet, naučilo ma to veľmi veľa vecí. Nevymenil by som skejt.

Aké odporúčanie máte pre mladých zanietených skejtbordistov, ktorí ešte len začínajú jazdiť?

Mať trpezlivosť. Na začiatku ľudia končia kvôli tomu, že je to náročné. Je potrebné netlačiť na pílu, všetko príde samo.

V akom veku je najideálnejšie prvýkrát vyskúšať skejtbord?

Je to jedno. Dá sa začať aj v 6, ale aj skôr či neskôr. Nikdy nie je neskoro. Pokojne aj v 35 - 40, ak to chcú skúsiť. Vekovo to nie je ohraničené. V prípade, že to chcú robiť profesionálne, tak odmalička. Dnes sa začína bežne jazdiť už v 5 aj 4 rokoch.

 

Vyjadrenie MUDr. Tomáša Ševčíka

U Richarda išlo o poškodenie kĺbu medzi vretennou a ramennou kosťou, jednak v dôsledku predošlej komplikovanej zlomeniny a jednak v dôsledku opakovaných pádov, vzhľadom na jeho športovú aktivitu. Jednou z možností bolo túto časť kosti len vybrať, avšak to by pri ďalších pádoch pri  skejtbordingu mohlo rezultovať do vzniku nestability lakťa a ďalších bolestí. Preto sme pristúpili k implantácii umelej (silikónovej) náhrady tejto kosti (hlavičky vretennej kosti), čo mu umožnilo včasnú  rehabilitáciu a celkovo urýchlilo jeho návrat do súťaží.

Späť