Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Študentky o praxi v Nemocnici AGEL Košice-Šaca: „Videli a vyskúšali sme si mnoho činností, ku ktorým sme sa v iných nemocniciach nedostali“

15.7.2022

Letné mesiace sú obdobím, kedy študenti zdravotníckych odborov získavajú praktické zručnosti pre svoje budúce povolanie. Personál niektorých kliník a oddelení Nemocnice AGEL Košice-Šaca preto aktuálne dopĺňajú študenti absolvujúci povinnú študentskú prax. Skúsení lekári a sestry budúcim kolegom odovzdávajú cenné rady a pomáhajú získať častokrát prvé praktické zručnosti.

Odbornú prípravu pre budúce povolanie v Nemocnici AGEL Košice-Šaca v týchto dňoch realizujú aj študentky Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach v odboroch Všeobecného lekárstva a Ošetrovateľstva a Strednej zdravotníckej školy Kukučínova v odbore Diplomovaná všeobecná sestra. Skúsenosti a zručnosti získavajú pod vedením personálu chirurgickej kliniky. Doteraz som nemala skúsenosť so súkromnou nemocnicou, preto som si to chcela vyskúšať a porovnať s praxou, ktorú som absolvovala v iných zdravotníckych zariadeniach. Sestry sú milé k pacientom aj k nám, praktikantom. Videli a vyskúšali sme si mnoho činností, ku ktorým sme sa v iných nemocniciach nedostali. Nečakala som, že budem mať príležitosť nahliadnuť aj na operačnú sálu, kde sme mali príležitosť zúčastniť sa operácie odstránenia žlčníka. Okrem toho sme videli cystoskopiu, gastroskopiu a kolonoskopiu,“ pochvaľuje si prax študentka strednej zdravotníckej školy Kristína. Dopĺňa ju medička druhého ročníka lekárskej fakulty, Ľudmila: Očakávala som, že si v praxi vyskúšam aspoň niečo z toho, čo sme sa v rámci základov zdravotnej starostlivosti učili v letnom a zimnom semestri na figurínach, a to sa aj podarilo. Mohla som si všetko vyskúšať. Sestry na oddelení sú ochotné a milé. Trpezlivo mi všetko vysvetľovali, keď videli, že nemám žiadne skúsenosti. Túto nemocnicu som si vybrala, pretože tu bol hospitalizovaný môj otec. Bol spokojný a veľmi sa mu tu páčilo, preto som si povedala, že moja prvá prax bude v nemocnici v Šaci.“

Aj Veronika, ktorá je študentkou prvého ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach v odbore Ošetrovateľstvo, si Nemocnicu AGEL Košice-Šaca vybrala preto, že patrí k súkromným zdravotníckym zariadeniam. „Je to tu iné ako v ostatných nemocniciach, v ktorých som praxovala. Pekné a modernejšie prostredie, prístup personálu a tiež tým, že je tu menej pacientov,“ uvádza. Jedinou nevýhodou je podľa nej dlhšie cestovanie. Na povolanie sestry sa v Nemocnici AGEL Košice-Šaca pripravuje aj jej spolužiačka Kristína. „V rámci štúdia bola naša prax kvôli covidu pozastavená, neskôr sme boli v obmedzenom počte, preto sme doteraz absolvovali veľmi málo reálnej praxe. V šačianskej nemocnici som párkrát bola. Prístup sestier sa mi páčil, a aj preto som si ju vybrala. S doterajšou praxou som spokojná. Oceňujem získané skúsenosti, ktoré sú pre naše povolanie sestry veľmi dôležité. Nakoľko v škole nie je veľa možností vyskúšať si reálne výkony, počas praxe sa učíme najviac,“ hovorí Kristína, pre ktorú bolo skoré ranné vstávanie ťažšie ako praktické činnosti v nemocnici. „Zo začiatku to bol pre mňa stres, ale tým, že nám sestry dovolia jednotlivé činnosti skúšať, pomôžu nám, všetko vysvetlia a ukážu, po jeden a pol týždni praxe cítim veľký rozdiel. Stále mám z výkonov veľký rešpekt, ale cítim sa už lepšie. Verím, že aj zostávajúce dni praxe budú pre nás rovnako prínosné,“ uzavrela svoje skúsenosti z chirurgickej kliniky ďalšia spokojná praktikantka.

Späť